Γιατί παραμένει σβηστό το «exit» στις αγορές
Χρηματιστήρια

Γιατί παραμένει σβηστό το «exit» στις αγορές

Καθώς οι περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν να καταγράφουν ανθεκτικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2022  παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού, οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσει η αγορά στη συνεδρίαση της Fed στις 1 και 2 Νοεμβρίου.

Αναμένεται η πέμπτη αύξηση επιτοκίων για φέτος, με  τη νέα αύξηση να είναι πιθανότατα  κατά 75 μονάδες βάσης.

Πώς θα αντιδράσει η αγορά;

Επειδή οι επενδυτές αναμένουν ήδη μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης,  η μόνη έκπληξη που θα μπορούσε να υπάρξει είναι μια μικρότερη αύξηση.

Στην ουσία όλοι ανυπομονούν για την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, ενώ αυτή την εβδομάδα περισσότερη βάση θα δοθεί στα σχόλια που θα συνοδεύσουν την ανακοίνωση,  καθώς συνήθως αφήνουν υποδείξεις για τα επερχόμενα σχέδια των υπεύθυνων νομισματικής πολιτικής.

Βλέπετε, η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια από τον Μάρτιο, προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Είναι γεγονός ότι η επίδραση των αυξήσεων επιτοκίων στην πραγματική οικονομία χρειάζεται χρόνο για να γίνει εμφανής, αλλά πλέον υπάρχει η πεποίθηση ότι έχει πλησιάσει το πλήρωμα του χρόνου όπου οι αυξήσεις των επιτοκίων αρχίζουν επιτέλους να έχουν αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να μην είναι εμφανές, αλλά για τους παρατηρητικούς οι «ρωγμές» από την πλευρά των καταναλωτών έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους, με τη μεγαλύτερη  αδυναμία  να εκδηλώνεται στο real estate.

Αυτό υποδηλώνει ότι η Fed στην πραγματικότητα αρχίζει να σημειώνει μια μέτρια πρόοδο στον έλεγχο των τιμών, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο κομβικό σημείο καμπής που ο πληθωρισμός θα μειωθεί εντυπωσιακά και η Fed θα επιβραδύνει δραματικά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή όμως, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ίσως ήρθε η στιγμή να αφήσουμε έστω για λίγο ελαφρώς το πόδι από το γκάζι των αυξήσεων, προκειμένου να δώσουμε στην οικονομία τον χρόνο να «εμπεδώσει» τη νομισματική πολιτική και στους Κεντρικούς Τραπεζίτες τη δυνατότητα να μετρήσουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων αποφάσεων τους.

Αυτός είναι ο λόγος που αν και οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως αισθητές, οι επενδυτές ελπίζουν σε επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων αργότερα αυτό το έτος και το 2023.

Η ύφεση δεν αποκλείεται να αποδειχθεί «ρηχή»

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στόχος της Fed είναι  μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας γι’αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η ισορροπία μεταξύ του στόχου για  μείωση του πληθωρισμού και της αποφυγής μια βίαιης  βύθισης της οικονομίας σε ύφεση.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια σχετικά ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών στόχων. Έτσι παρά την αρνητική μεταβολή στο ΑΕΠ τα δύο πρώτα τρίμηνα, η τελευταία έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης έδειξε αύξηση 2,6% για το τρίτο τρίμηνο. Πρόκεται  για την  πρώτη αύξηση για το 2022 και για  μια ανάκαμψη μετά από έξι μήνες συρρίκνωσης. 

Την ίδια στιγμή η  αναφορά του δείκτη τιμών των βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) της προηγούμενης Παρασκευής-πρόκειται για την προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού της Fed-  έδειξε μηνιαία αύξηση 0,5% τον Σεπτέμβριο και αύξηση 5,1% από έτος σε έτος. Αν και τα νούμερα  εξακολουθούν  να απέχουν  από το στόχο του 2% της Fed, εντούτοις κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, η μείωση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών κατά 10% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο και 31% από έτος σε έτος- μια από τις χειρότερες επιδόσεις από τον Ιούνιο του 2010 εξαιρουμένου φυσικά του Απριλίου του 2020- σηματοδοτεί ότι οι  «ρωγμές» στη ζήτηση από τα μέτρα της Fed αρχίζουν πράγματι να εμφανίζονται.

Η πτώση των τιμών των κατοικιών είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συνήθως οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος ενοικίου. Επειδή όμως η στέγαση είναι η μεγαλύτερη μηνιαία δαπάνη για τους περισσότερους ανθρώπους, η μείωση της είναι ένα βασικό βήμα προς τη μείωση του πληθωρισμού. Πολύ πιθανόν λοιπόν, το «νερό να έχει ήδη μπει στο αυλάκι».

Οι μετοχές από την πλευρά τους έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τις συμπληγάδες των αυξανόμενων πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων φέτος και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. 

Η επιβράδυνση αυτή με κύριους ενορχηστρωτές την επιθετική σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, την ισχύ του δολαρίου και τις ανατροπές στον κύκλο των  αποθεμάτων θα φανεί στις ΗΠΑ πιο έντονα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο εξάμηνο  του 2023.  

Όλα αυτά μεταφράζονται σε μεγαλύτερες πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, κάτι που άλλωστε φαίνεται ήδη στα αποτελέσματα των εταιρειών του τεχνολογικού τομέα και τα επόμενα τρίμηνα θα φανεί στις μετοχές αρκετών κλάδων. 

Η Ευρώπη λόγω ότι πληρώνει πανάκριβα την ενεργειακή απεξάρτηση της από τη Ρωσία, αναμένεται να εισέλθει επίσης σε ύφεση. Παρά το γεγονός ότι η ύφεση αυτή μπορεί να μην είναι το ίδιο «ρηχή» με εκείνη των ΗΠΑ, εντούτοις αν ο καιρός δεν βρεθεί «απέναντι μας», μπορεί να μην έχει το βάθος που φοβούνται πολλοί. 

Αν λοιπόν βοηθήσει ο καιρός και δεδομένης της μεγάλης προόδου στην αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου, των μεγάλων  εισαγωγών  LNG και την  εξοικονόμηση που πρόσφερε η καλοκαιρία του  Οκτωβρίου λόγω   μειωμένης κατανάλωσης, ίσως να ξεφύγουμε από το χειρότερο σενάριο που περιλάμβανε  αναγκαστικές διακοπές ρεύματος και μειωμένο ωράριο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Το λιμάνι των στοχευμένων επενδυτικών αξιών

Ακόμη και όταν υπάρχει αστάθεια στα χρηματιστήρια, η ιστορία έχει δείξει ότι οι εταιρείες αξίας ανακτούν σε βάθος χρόνου τα επίπεδα τους. Γενικότερα, οι σωστές επενδύσεις ξεπερνούν εύκολα τον πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και με τα έντονα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. 

Είναι γεγονός ότι υπάρχει  μεγάλη αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, του γεωπολιτικού αναβρασμού και της αναδιάταξης των εφοδιαστικών αλυσίδων. Η καλύτερη πορεία δράσης τέτοιες περιόδους είναι να είμαστε ενήμεροι, ψύχραιμοι και να τηρούμε τα επενδυτικά μας σχέδια, πάντα βάση του επενδυτικού μας προφίλ.  

Η στρατηγική αγοράς και διακράτησης μετοχών αξίας από τους κλάδους που αναμένεται να εκτινάξουν τον κύκλο εργασιών τους μέσα στη δεκαετία- θυμηθείτε τα αφιερώματα της στήλης στα CAR-T κύτταρα,στους αναστολείς ελέγχου,  στην επεξεργασία νερού και έρματος, στο πράσινο υδρογόνο και τις λοιπές πράσινες τεχνολογίες, στις μετοχές άμυνας και αεροδιαστημικής τεχνολογίας, κ.α-  συνήθως « κερδίζει» τον αγώνα, καθώς τα  χαρτοφυλάκια με τις καλύτερες επιδόσεις είναι συνήθως αυτά που είναι σωστά διαφοροποιημένα –ποτέ όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι-έχουν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και χτίζονται σταδιακά και μεθοδικά στις πτώσεις της αγοράς.

Στις αγορές πάντα συμβαίνουν διορθώσεις και άλλα τρομακτικά πράγματα όπως οικονομικές φούσκες, bear markets, σταυροί θανάτου κ.ο.κ. Η πρότερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι στοχευμένες επενδύσεις που γίνονται σταδιακά, ειδικά αν έχουμε  μεγάλο χρονοδιάγραμμα επένδυσης, είναι το καλύτερο αντίδοτο για τα περουσιακά μας στοιχεία.


Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.