Τα χαρακτηριστικά της bear market στην οποία έχουν εισέλθει τα παγκόσμια χρηματιστήρια αναλύει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs, σε μια προσπάθεια να εκτιμήσει τη διάρκεια και το βάθος της. Προειδοποιεί δε, ότι στο νέο κύκλο που θα ανοίξει, η επόμενη bull market θα χαρακτηριστεί από χαμηλότερες διακυμάνσεις και χαμηλότερες αποδόσεις.
Η Goldman εξηγεί ότι οι bear markets χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αυτές που οφείλονται σε κυκλικούς παράγοντες (όπως η τρέχουσα), αυτές που οφείλονται σε διαρθρωτικούς παράγοντες (π.χ. του 2008) και εκείνες που τις πυροδοτούν έκτακτα γεγονότα (π.χ. 2020 εξαιτίας της πανδημίας).
Διαρθρωτική bear market: οφείλεται σε διαρθρωτικές ανισορροπίες και χρηματοπιστωτικές φούσκες. Πολύ συχνά καταγράφεται και ένα σοκ τιμών όπως ο αποπληθωρισμός που ακολουθεί.
Κυκλική bear market: συνήθως είναι συνάρτηση των αυξήσεων επιτοκίων, της επακόλουθης ύφεσης και της πτώσης των κερδών. Αποτελούν ένα μέρος του οικονομικού κύκλου.
Ωθούμενη από γεγονότα bear market: την πυροδοτεί κάποια έκτακτη αναταραχή που δεν οδηγεί απαραιτήτως σε τοπική ύφεση (όπως ένας πόλεμος, ένα σοκ στις τιμές πετρελαίου, μία κρίση σε αναδυόμενες αγορές κλπ).
Η τρέχουσα bear market χαρακτηρίζεται «κυκλική» αλλά αποτελεί παράλληλα και μία διαρθρωτική μετάβαση σε έναν «μεταμοντέρνο» κύκλο. Σύμφωνα με την Goldman σήμερα βρισκόμαστε τα τελευταία στάδια μιας κλασικής κυκλικής bear market, κατά την οποία αυξάνεται το κόστος κεφαλαίου και ενισχύονται οι φόβοι ύφεσης, αλλά και στα πολύ πρώιμα στάδια ενός διαφορετικού διαρθρωτικού κύκλου.
Η μέση κυκλική bear market συνήθως οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 30%, το ίδιο και η bear market που προκαλείται από κάποιο έκτακτο γεγονός. Η διαφορά τους είναι ότι η κυκλική bear market διαρκεί κατά μέσο όρο δύο χρόνια και χρειάζονται περίπου 5 χρόνια για ανακάμψει πλήρως και να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης. Αντιθέτως, η bear market που οφείλεται σε κάποιο γεγονός συνήθως διαρκεί 6 μήνες και ανακάμψει σε ένα χρόνο. Οι χειρότερες είναι οι διαρθρωτικές bear markets οι οποίες οδηγούν σε πτώση τις μετοχές 60%, διαρκούν περίπου 3 χρόνια και η ανάκαμψη χρειάζεται μια δεκαετία.
Σήμερα, βλέπουμε ότι οι μετοχές έχουν υποχωρήσει σημαντικά φτάνοντας σχεδόν στο άτυπο όριο μιας κυκλικής bear market, ωστόσο αυτή που βιώνουμε είναι πολύ πιο επιθετική καθώς οι απώλειες έχουν σημειωθεί σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως τονίζει η Goldman, ο νέος «μεταμοντέρνος κύκλος» θα είναι διαφορετικός από πολλές απόψεις:
1.Ο πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τον αποπληθωρισμό – ωθώντας σε άνοδο το κόστος κεφαλαίου
2.Η περιφερειακή προσέγγιση κυριαρχεί έναντι της παγκοσμιοποίησης
3.Οι πόροι σπανίζουν με ακριβό εργατικό δυναμικό και εμπορεύματα να πυροδοτούν επενδύσεις
4.Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις και οι κυβερνήσεις γίνονται πιο ενεργές
5. Οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στα περιθώρια και λιγότερα στα έσοδα.