Τις συνθήκες που επικρατούν στα παγκόσμια χρηματιστήρια αξιολογεί η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση, και χαρακτηρίζει την πτώση που σημειώνουν οι μεγαλύτεροι δείκτες μετοχών, ως μία διόρθωση στον κύκλο μιας bull market. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι οι αγορές παραμένουν σε φάση «ανάπτυξης», κατά την οποία οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η ανοδική κίνηση θα συνεχιστεί για όσο θα συνεχίσουν οι οικονομίες θα αναπτύσσονται.
«Όπως συνέβη και σε προηγούμενους κύκλους, η φάση αυτή θα είναι λιγότερο… διχασμένη ως προς τους κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν», σημειώνει.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πρόσφατη διόρθωση των αγορών εγείρει τρία πολύ σημαντικά ερωτήματα: Πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές σήμερα και είναι η στιγμή να αγοράσει κανείς; Θα συνεχιστεί η μεταστροφή από μετοχές ανάπτυξης προς μετοχές αξίας; Υπάρχουν «εξογκώματα» που δημιουργούν ευκαιρίες;
Στο πρώτο ερώτημα, ο οίκος απαντά ότι οι υψηλές αποτιμήσεις και μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από bear market στην ιστορία, έχουν καταστήσει τις μετοχές ευάλωτες στον κίνδυνο διόρθωσης. Ο δείκτης Κινδύνου Bear Market, που δημιούργησε η Goldman για να εντοπίζει περιόδους αυξημένου κινδύνου μιας bear market, έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
Αν και δεν έχει φτάσει στην επικίνδυνη ζώνη που συνήθως προηγείται μίας bear market (πτώση τουλάχιστον 20%), βρίσκεται σε επίπεδα που συνήθως αντιστοιχούν σε περιόδους διόρθωσης και σχετικά χαμηλών αποδόσεων για τα επόμενα 1-5 χρόνια.
Οι αγορές σήμερα είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων. Το περασμένο καλοκαίρι, τονίζει ο οίκος, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν ότι δεν θα λάμβανε χώρα καμία αύξηση επιτοκίων από την Fed μέσα στο 2022 και μόλις μία στο τέλος του 2023. Σήμερα οι αγορές προεξοφλούν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed να ξεκινάει το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Μαζί με αυτή την αλλαγή έχουν δει και σημαντικά άνοδο στα ονομαστικά και πραγματικά επιτόκια. Σε όλες τις μεγάλες αγορές μετοχών, μία απότομη αύξηση στα αμερικανικά ονομαστικά ή/και πραγματικά επιτόκια υπήρξε πάντοτε παράγοντας που πυροδοτούσε διόρθωση», υπογραμμίζει η Goldman.
Στο βαθμό, λοιπόν, που οι πολιτικές μηδενικών επιτοκίων, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και το QE, υποστήριζαν τα asset ρίσκου, είναι κατανοητό ότι η διαφαινόμενη απομάκρυνση από αυτές τις πολιτικές θα προκαλέσει διόρθωση, ιδιαίτερα σε περιβάλλον υψηλών αποτιμήσεων.
Όσο για τις μετοχές αξίας, η Goldman πιστεύει ότι έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου. Η μετάβαση από έναν κόσμο ποσοτικής χαλάρωσης σε έναν κόσμο ποσοτικής σύσφιξης και από τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμού, θα ευνοήσει επιλεγμένες μετοχές αξίας στο εξής.