Αυτό που περίμεναν οι αναλυτές εδώ και αρκετό καιρό έγινε πραγματικότητα σήμερα καθώς στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας 27 Ιουλίου η τιμή του χρυσού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2011. Αρχικά η τιμή spot διέσπασε ανοδικά το επίπεδο των 1.920 δολαρίων ανά ουγγιά για να γράψει ιστορία, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1.940 δολάρια με άνοδο άνω του 2%. Ακολούθησε η τιμή του συμβολαίου Αυγούστου που ξεπέρασε επίσης τα 1.941 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη άνω του 2%.
Και μπορεί το νέο ιστορικό υψηλό της τιμής του πολύτιμου μετάλλου και βασιλιά των ασφαλών καταφυγίων να αποτελεί σημαντική είδηση για τις αγορές, όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο αυτό ρεκόρ είναι απλώς η αρχή μίας μεγαλύτερης ανοδικής τάσης. Εξάλλου, ο χρυσός εμφανίζει ένα εξαιρετικά ισχυρό momentum μετά τον Μάρτιο καθώς έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια οικονομία και ο συνδυασμός έντονης αβεβαιότητας και αρνητικών επιτοκίων ωθεί τους επενδυτές στον χρυσό.
Σύμφωνα με το CNBC αναλυτές δηλώνουν ότι τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ ξανά, είναι εντός στόχου. Ακόμα, τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε να λάβει η Federal Reserve, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ωθούν προς τα κάτω το αμερικανικό νόμισμα, κάνοντας ακόμη ελκυστικότερο τον χρυσό.
Τον περασμένο Μάρτιο ο χρυσός έχασε τη λάμψη του και υποχώρησε κάτω από τα 1.500 δολάρια στο αποκορύφωμα της αβεβαιότητας που οι επενδυτές πωλούσαν… τα πάντα για έχουν μετρητά. Όμως από τα χαμηλά του Μαρτίου μέχρι σήμερα το ράλι είναι εντυπωσιακό και τα κέρδη ξεπερνούν το 33%.
Σε αυτό το διάστημα οι παγκόσμιες εισροές κεφαλαίων στα ETFs χρυσού ξεπέρασαν τα 12 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της BlackRock iShares. Η Citi, η οποία από πέρσι έκανε λόγο για νέα ιστορικά υψηλά έως το 2021, χαρακτηρίζει την κατάρριψη του ρεκόρ του 2011 «θέμα χρόνου», ενώ η Bank of America δεν αποκλείει την άνοδο της τιμή έως τα 3.000 δολάρια.
Όσο θα διατηρείται αυτό το κλίμα, τόσο θα απομακρύνεται η πιθανότητα να κινηθούν ανοδικά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες παραμένουν κατά κύριο λόγο σε αρνητικό έδαφος. Και αυτό γιατί στην ουσία οι κεντρικές τράπεζες βάζουν «ταβάνι» στις αποδόσεις των ομολόγων για να συγκρατήσουν το κόστος δανεισμού.
Αν αποφασίσει κάποιος να επενδύσει στο κραταιό γερμανικό bund θα πρέπει όχι μόνο να μην περιμένει κάποια απόδοση στο κεφάλαιό του αλλά και να πληρώσει 0,4%-0,5%. Ακόμη και το αμερικανικό 10ετές που δίνει απόδοση 0,59%, ροκανίζει το κεφάλαιο αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός.
Και αφού οι επενδυτές δεν μπορούν να βρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στα ομόλογα, είναι εύλογο να στρέφονται στη σιγουριά των πολύτιμων μετάλλων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και ταυτόχρονα δείχνουν ότι έχουν τη δυναμική να δώσουν καλές αποδόσεις ή να μην μειωθεί η αξία των χρημάτων.
Ακόμη και τα ευρωπαϊκά ομόλογα χάνουν την ελκυστικότητά τους, με τις αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών τίτλων να εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα συγκλίνουν σημαντικά με των γερμανικών, ενώ η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης συνεπάγεται έκδοση τεραστίων ποσών.
Οι τίτλοι που θα εκδώσει η Κομισιόν για να χρηματοδοτηθεί το «πακέτο» αναμένεται να αποτελέσουν μία εξαιρετική εναλλακτική για όσους δεν επιθυμούν να πληρώνουν 0,4% για να επενδύουν σε γερμανικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.