Μια ενδεχόμενη ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021, απόρροια της λύσης της πολιορκίας από την πανδημία, συνεπάγεται ισχυροποίηση των νομισμάτων είτε των χωρών που παραδοσιακά εξάγουν εμπορεύματα είτε των λοιπών αναπτυσσόμενων οικονομιών. Σε μια γενικότερη ανάλυση, οι κερδισμένοι σε μια τέτοια εξίσωση είναι συνήθως οι παίκτες του διεθνούς εμπορίου, και σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, η υποτίμηση του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι αυτών των νομισμάτων φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο.
Με τη FED να έχει ήδη έναν επιτοκιακό στόχο μηδενικού επιτοκίου εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων που ενδέχεται να εμφανισθούν σε μια ιδιαίτερα «θερμή» οικονομία (οι αμερικανικοί δείκτες ήδη καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο), οι αποδόσεις των δολαριακών χρεογράφων μάλλον φαίνονται αδιάφορες στα επενδυτικά κεφάλαια, και το δολάριο χάνει έδαφος. Τούτο συνεπικουρείται και εκ της συγκυρίας στις κεφαλαιαγορές
Προσέτι, η απεικόνιση της τιμής του δολαρίου λαμβάνει χώρα με δύο τρόπους: πρώτον την γενική απευθείας παραδοχή του δείκτη δολαρίου (DX), ός αναμένεται να κατέλθει 6% έως το 2021 και 15% έως το 2024. Δεύτερον, με τη χρήση ζευγών συναλλάγματος εναλλακτικών του μεγάλου EURUSD, καθώς το ευρώ επίσης αντιμετωπίζει νομισματικές παρεμβάσεις χαλαρής επιτοκιακής στόχευσης λόγω της επιμονής της ΕΚΤ να συγκρατεί σε χαμηλότατες περιοχές το επιτόκιο βάσης της.
Στην δεύτερη περίπτωση, προτιμώνται ζεύγη εμπεριέχοντα καναδικό ή αυστραλιανό δολάριο (CAD, AUD), γιέν (JPY) ή ακόμα και γουάν (CNY), για δύο λόγους: την προαναφερθείσα θέση των οικονομιών αυτών στις διεθνείς ροές εμπορίου και τη μέτρια παρεμβατική νομισματική πολιτική των κεντρικών τους τραπεζών.
Εξάλλου, τα λοιπά ασιατικά νομίσματα όπως το ρούβλι (RUB) και το ρούπι (INR) ενδέχεται να υπερτιμηθούν έναντι του δολαρίου HPA, είτε λόγω της ενδογενούς ισχυροποίησής τους βάσει του μεταβαλλόμενου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, είτε και την άμεση αποδυνάμωση του δολαρίου. Παραδόξως, οι σκανδιναβικές οικονομίες απέχουν από την εξέταση, πιθανόν λόγω της έκθεσής τους στην ευαίσθητη ισορροπία του πετρελαίου.
Έτσι, με το βλέμμα στραμμένο σε μια επιπλέον ώθηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 τόσο παγκοσμίως (περ. 6,5%) όσο και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ (περ. 5,3%), και με δεδομένη την προδιαγεγραμμένη -προς το παρόν- νομισματική πολιτική της FED, οι τιμές που προβλέπονται στο νέο έτος για τα μεγάλα ζεύγη κόντρα στο δολάριο ΗΠΑ είναι για το AUDUSD 0,77, για το USDCAD 1,25, για το USDJPY 100, για το EURUSD 1,25 και για το GBPUSD 1,44. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η υπολογιζόμενη έντονη αρνητική επίδοση της τουρκικής λίρας παρά τη μέτρια υποτίμηση του δολαρίου (USDTRY 9,5), με απώτερη πρόβλεψη το 11 έως το 2024, αν βεβαίως δεν υπάρξει κάποια σημαντικότερη εξέλιξη στα γεωπολιτικά της χώρας.