Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την... ανάποδη από την άναρχη ανάπτυξη των χρόνων της «φούσκας» και της περιόδου 1998 έως 2003 βλέπει όλα τα τελευταία χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, δεν υπάρχουν νέες εισαγωγές εταιρειών, όμως υπάρχουν πολλαπλές αποχωρήσεις.
Η έκρηξη τιμών του '99 ώθησε δεκάδες εταιρείες σε αίτηση εισαγωγής, ασχέτως αν πληρούσαν τα κριτήρια, τα οποία είχαν γίνει… λάστιχο. Οι τότε διοικήσεις του Χ.Α. και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μοίρασαν αφειδώς εισιτήρια και όλα αυτά με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας!
Ωσάν το χρηματιστήριο να είναι θεσμός εξόφλησης πελατειακών πολιτικών σχέσεων. Κάπως έτσι λειτούργησε για αρκετά χρόνια, εξαργυρώνοντας «γραμμάτια» υποστήριξης επιχειρηματιών στα δύο μεγάλα κόμματα.
Οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους για εκείνη την... τριτοκοσμική περίοδο. Το '99 μπήκαν 46 εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το 2000 περί τις 50, το 2001 εισήχθησαν 26, το 2002 μπήκαν 22 εταιρείες, το 2003 14 και το 2004 11. Από το 2005 και εντεύθεν, επί διοίκησης Καπράλου μπήκε ένα φρένο στις αθρόες εισαγωγές.
Από τις 360 εισηγμένες τις… χρυσές εποχές, πλέον στο Χ.Α. είναι εισηγμένες περί τις 200 εταιρείες, όμως μόνο το 50% εξ αυτών υπολογίζονται... επενδυτικά από την αγορά. Μόνο οι μισές ανοίγουν στο ταμπλό, ενώ δεκάδες εξ αυτών κάνουν εξαιρετικά περιορισμένους όγκους.
Πιο αναλυτικά, στην Κύρια Αγορά είναι εισηγμένες περί τις 126 εταιρείες, 12 είναι στη χαμηλή διασπορά, 28 σε επιτήρηση, και 27 σε αναστολή. Υπάρχουν δηλαδή δεκάδες ακραία προβληματικές, που στην ουσία δεν συμμετέχουν στη χρηματιστηριακή διαδικασία.
Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για νέες εισαγωγές που θα δώσουν νέα πνοή στην αγορά και θα αναβαθμίσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και θα ανανεώσουν το ταμπλό.
Οι πολλαπλές διαγραφές
Τα τελευταία χρόνια έχουν διαγραφεί δεκάδες μεγάλες εταιρείες από το ταμπλό του Χ.Α. με την αγορά να χάνει ειδικό βάρος και κύρος, ενώ προσεχώς μάλλον θα έχουμε και άλλες αποχωρήσεις. Η Κορρές αποχωρεί ως γνωστόν μετά την εξαγορά από το διεθνές επενδυτικό σχήμα υπό τη Morgan Stanley, όπως αποχωρεί και η Αθηνά που απορροφάται από την J&P Άβαξ.
Παράλληλα, οι αναδιαρθρώσεις δανείων και οι «εκκαθαρίσεις» που προχωρούν οι τράπεζες, λογικά θα φέρει και άλλες εταιρείες εκτός ταμπλό. Νηρέας και Σελόντα, όταν περάσουν υπό τη… δικαιοδοσία του Amerra Capital λογικά θα αποχωρήσουν, κάτι που θα συμπαρασύρει και την Περσεύς που ανήκει κατά 41,38% στη Σελόντα.
Εκτός ταμπλό πιθανότατα θα οδηγηθούν – αν πωληθούν – και οι Υγεία και Attica Συμμετοχών, όπως επίσης και η Forthnet, αν και εφόσον εξαγοραστεί από τη Wind.
Οι μόνες εισαγωγές είναι ΑΕΕΑΠ λόγω ειδικού καθεστώτος
Οι μόνες εταιρείες – που λόγω ειδικού καθεστώτος – εισάγονται πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι όσες δραστηριοποιούνται στις επενδύσεις ακίνητης περιουσίας, οι ΑΕΕΑΠ. Τελευταία (τέτοια) εισαγωγή ήταν της Intercontinental AEEAΠ που εισήχθη τον Αύγουστο του 2016.
Θυμίζουμε ότι τελευταία (κανονική) εισαγωγή στο Χ.Α. ήταν της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος τον Ιούλιο του 2014, δηλαδή σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν, ενώ η Εθνική Πανγαία εισήλθε στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 μέσω της συνένωσης με τη MIG Real Estate που είχε εισαχθεί στις 23 Ιουλίου του 2009!
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από την εισαγωγή της MIG Real Estate το 2009, πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια για να γίνει νέα εισαγωγή, αυτής της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Πριν από τη MIG Real Estate, τελευταία εισαγωγή ήταν η Pasal Development, επίσης δραστηριοποιούμενη στην ακίνητη περιουσία, που εισήχθη στις 4 Ιανουαρίου 2008, δηλαδή πριν δέκα χρόνια! Δεν αναφερόμαστε στην Εναλλακτική Αγορά, όπου έχουν εισαχθεί περί τις 12 εταιρείες.
H διοίκηση του Χ.Α. κάνει κινήσεις εξωστρέφειας
Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση του Χ.Α. όλα τα τελευταία χρόνια έχει κλιμακώσει τις κινήσεις εξωστρέφειας και «διαφήμισης» του χρηματιστηρίου ως θεσμό, ενώ στις επιτυχίες της είναι η νέα αγορά που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, οι εκδόσεις ομολόγων.
Το Χ.Α., όσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε κάποιους, εξακολουθεί να «βρίσκει» κεφάλαια χρηματοδότησης και η αγορά ομολόγων, το αποδεικνύει περίτρανα αυτό.
Προ μερικών εβδομάδων το Χ.Α. πραγματοποίησε εκδήλωση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Greek Crisis Success Stories», όπου παρουσιάστηκαν κάποιες αξιόλογες ελληνικές εταιρείες όπως Megas Yeeros, Apivita, Tρικαλινός κ.α., ενώ το 2017 και το 2016 είχαν γίνει παρόμοιες παρουσιάσεις με τη συμμετοχή των Λουξ, Βίκος, Sunlight, Demo, Sychem, Χαΐτογλου, Πίνδος, Β&Τ Composites, και Raymetrics.
Τον Ιούλιο του 2016 σε μια άλλη αντίστοιχη εκδήλωση, φιλοξενήθηκαν οι εταιρείες GAEA, EΨΑ, Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (EΖΑ), Taxibeat και Incelligent.
Τι έδειξε η μελέτη της ΕΥ για τις δημόσιες εγγραφές παγκόσμια το 2017
Παρ'' ότι το Χ.Α. δεν ακολούθησε, παγκόσμια η αγορά των δημοσίων εγγραφών επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα το 2017 σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ! Μάλιστα, το 2017 αναδείχθηκε στη χρονιά με την εντονότερη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών μετά το 2007!
Μέχρι τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, είχαν καταχωρηθεί 1.624 δημόσιες εγγραφές, μέσω των οποίων αντλήθηκαν 188,8 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 49% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 40% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σύγκριση με το 2016!
Αν και τα στοιχεία αυτά δεν πλησιάζουν τα επίπεδα του 2007 (1.974 δημόσιες εγγραφές και 338,4 δισ. αντληθέντα κεφάλαια), ωστόσο, οι επενδυτές προβλέπουν ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα για το 2018, καθώς οι αγορές επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα.
Ισχυρή δυναμική στην EMEIA – Απούσα ξανά η Ελλάδα
Στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) πραγματοποιήθηκαν 469 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 64 δισ. δολάρια το 2017, καταγράφοντας αύξηση 50% και 67% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2016.
Με τις επιδόσεις αυτές, η ΕΜΕΙΑ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τόσο ως προς τον αριθμό των εγγραφών, όσο και ως προς τα έσοδα. Έσοδα αξίας 28,7 δισ. δολάρια συγκέντρωσαν 17 megadeals (συμφωνίες με έσοδα αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων), αυξάνοντας τη μέση αξία των αντληθέντων κεφαλαίων στις κύριες αγορές κατά 45%, στα 102 εκατ. δολάρια.
Αντικατοπτρίζοντας την παγκόσμια τάση, η αξία των διασυνοριακών δημοσίων εγγραφών αυξήθηκε εντυπωσιακά, αντιπροσωπεύοντας το 2017 το 14% των δημοσίων εγγραφών, έναντι μόλις 2% το 2016. Το ελληνικό χρηματιστήριο λοιπόν, έμεινε εντελώς έξω και από αυτό το «πάρτι» δημοσίων εγγραφών, όπως έξω έχει μείνει από το ιστορικό bull market των παγκοσμίων αγορών.
Το επόμενο διάστημα, με την... εμβληματική (διπλή) εισαγωγή της Chipita σε Χ.Α. και Λονδίνο, θα επιχειρηθεί να σπάσει η... γκίνια και να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος δημοσίων εγγραφών για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Φωτογραφίες intime news