Χειμωνιάζει στις διεθνείς αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Χειμωνιάζει στις διεθνείς αγορές

Από Αύγουστο χειμώνας λέει ο λαός και φέτος η λαϊκή σοφία φαίνεται ότι αγκαλιάζει και τις χρημαστηριακές αγορές, καθώς ήδη από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου έγιναν εμφανή τα πέντε βαρομετρικά που ταλαιπωρούν τα διεθνή χρηματιστήρια. (σ.σ: Αναλυτικά μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ). 

Είκοσι ημέρες μετά και παρά το γεγονός ότι το άρωμα του καλοκαιριού αιωρείται ακόμα στον αέρα των διεθνών αγορών, φαίνεται ότι προχωράμε σταθερά προς το φθινόπωρο, καθώς κανένα από τα πέντε βαρομετρικά δεν φαίνεται να απομακρύνεται ικανοποιητικά από τον ορίζοντα.

Ας ξεκινήσουμε από το τρίπτυχο πληθωρισμός-επιτόκια-ανάπτυξη. 

Στις ΗΠΑ, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη μέτρηση του πληθωρισμού την επόμενη Τετάρτη, στοιχείο που θα καθορίσει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις 20 Σεπτεμβρίου, εντούτοις η πτώση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποδεικνύει μια ισχυρή αγορά εργασίας και, επακόλουθα, επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων. 

Αύξηση των πιέσεων αυτών υποδεικνύουν και τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα δεδομένα στη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών. 

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με το CME Fed Watch, παρά το γεγονός ότι στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται ένα διάλειμμα στην αύξηση των επιτοκίων - ήδη πολλοί αξιωματούχοι μας έχουν προϊδεάσει ότι θα ήταν σκόπιμο να παραβλεφθεί μια αύξηση επιτοκίων - εντούτοις οι πιθανότητες για νέα αύξηση επιτοκίων τον Νοέμβριο προσεγγίζουν το 50%.

Το γεγονός όμως ότι θα παραμείνουν υψηλότερα τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διέκοψε την πρόσφατη ανοδική αντίδραση των αγορών που φαίνεται να ολοκληρώθηκε στα τέλη του Αυγούστου. 

Βλέπετε, τα υψηλά επιτόκια είναι πιθανό να μειώσουν τις προοπτικές μιας ήπιας προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ, συνθήκη που κατά πολλούς οίκους, όπως για παράδειγμα κατά τη BofA, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ένα ισχυρό sell -off τις μετοχικές αγορές το επόμενο δίμηνο.

Μια τέτοια προοπτική για την αμερικανική οικονομία, εγείρει ακόμα μεγαλύτερους προβληματισμούς για τις οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι εβδομάδες τώρα το δολάριο διαγράφει το μεγαλύτερο θετικό σερί συνεδριάσεων από το 2005, σε μια άνοδο που υποδεικνύει τόσο την εκτίμηση της αγοράς ότι τα επιτόκια της Fed θα διαμορφωθούν υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όσο και το διευρυνόμενο χάσμα στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου. (Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Ειδικά αυτή την εβδομάδα, οι αγορές τραυματίστηκαν από τα στοιχεία που υποδηλώνουν εμβάθυνση της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και την Κίνα. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η νέα εκτίμηση της Eurostat για την ανάπτυξη Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να αναθεωρεί χαμηλότερα το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ, εκτιμώντας ότι αυξήθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες και με την προηγούμενη εκτίμησή της να κινείται πέριξ του 0,3%. 

Την ίδια στιγμή οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση τον Αύγουστο. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι δε δίνουν ιδιαίτερο «χώρο» στην ΕΚΤ για νέες αυξήσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, οδηγώντας τις αγορές παραγώγων να στοιχηματίζουν ότι η πιθανότητα η ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 3,75% σε 4% στις 14 Σεπτεμβρίου είναι περίπου 35%.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αλλά θα καταστήσει σαφές ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό και ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τη σύσφιξη εάν οι πιέσεις στις τιμές γίνουν πιο επίμονες. 

Αδύναμα ήταν τα εμπορικά στοιχεία και από την Κίνα και την Αυστραλία, οδηγώντας την εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού επίσης χαμηλότερα. 

Επιστρέφοντας στη Γηραιά Ήπειρο, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα απαισιόδοξο για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βίωσαν την 26η συνεχόμενη εβδομάδα εκροών επενδύσεων, σύμφωνα με σημείωμα της BofΑ. 

Η πρώτη οικονομία δε της Ευρώπης συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Πέμπτης, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή στον κλάδο μειώθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα

Το ινστιτούτο Ifo εκτίμησε ότι η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 και σε αντίθεση με τις προσδοκίες που υπήρχαν προηγουμένως, η ανάκαμψη μάλλον δεν θα υλοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Γερμανία είναι η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως για την οποία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί το 2023, δεδομένου ότι δεν επωφελείται το ίδιο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την άνθηση του κλάδου των υπηρεσιών μετά την πανδημία, ενώ την ίδια στιγμή οι οικονομικοί κραδασμοί και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επηρεάζουν βιομηχανικούς κλάδους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη χώρα.

Οι εμπορικοί περιορισμοί και οι αγορές ενέργειας εξακολουθούν να προβληματίζουν

Οι αγορές ενέργειας βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο την εβδομάδα που μας πέρασε , καθώς την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, μιας και οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της εταιρείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία. 

Υπόψιν ότι οι κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Gorgon και το Wheatstone αναμένεται να επηρεάσουν την παραγωγή περίπου του 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG , κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στις προμήθειες του καυσίμου, ενώ ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινήθηκαν έντονα ανοδικά την Παρασκευή, προσσεγγίζοντας ενδοσυνεδριακά ακόμα και ποσοστό πέριξ του 12%, στα 36,7 ευρώ/MWh. 

Ανοδικά κινήθηκε και το πετρέλαιο, με το Brent να ξεπερνάει πλέον τα 90 δολάρια το βαρέλι, μετά την παράταση των περιορισμών της προσφοράς από τους παραγωγούς του OPEC+. 

Η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας απειλεί να ψαλιδίσει την όποια βελτίωση στο γενικό επίπεδο του πληθωρισμού, τάση που πριμοδοτείται εκ νέου από τις συνεχιζόμενες εμπορικές κόντρες, αλλά και την όλο και συχνότερη επέλαση φυσικών καταστροφών ανά τον κόσμο. 

Όσον αφορά το πρώτο, η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας της Apple κατά περίπου 200 δις δολάρια μέσα σε δύο ημέρες, είναι ενδεικτική. 

Τη βουτιά στη μετοχή πυροδότησε η είδηση ότι η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης iPhones σε κρατικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες. Μάλιστα ο σχεδιασμός αυτός συμπίπτει έντεχνα με την πρόσφατη κυκλοφορία του υψηλής τεχνολογίας smartphone Huawei Technologies 5G.

Αν και προς το παρόν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απαγόρευσης αναμένεται να επηρεάσει περίπου το 10% των πωλήσεων iphone στη χώρα, εντούτοις αν ενταθεί η πίεση του Πεκίνου, θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα και για άλλες εταιρείες τεχνολογίας που βασίζονται στις πωλήσεις και την παραγωγή στην Κίνα. 

Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου βαίνει κλιμακούμενη, κάτι που καθιστά πολλά προϊόντα ακριβότερα.

Κλιμακούμενη είναι όμως και η κλιματική αλλαγή με όλο και συχνότερη την επέλαση φυσικών καταστροφών ανά τον κόσμο, κάτι που επιδρά αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα μέσω του αυξημένου δημοσιονομικού κόστους των μέτρων στήριξης των πληγέτων-όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά τις παραγωγικές δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, προκαλούν απώλειες στον κεφαλαιακό εξοπλισμό, τις υποδομές και τα περιουσιακά στοιχεία (κτιριακός εξοπλισμός κ.λπ.), το εισόδημα και την απασχόληση, και κατά συνέπεια, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. 

Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή δίνει αέρα στα πανιά του πληθωρισμού, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον αγώνα των Κεντρικών Τραπεζών για τον έλεγχο των τιμών και οδηγώντας τις διεθνείς αγορές όλο και περισσότερο προς τον χειμώνα. (σ.σ:Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). https://www.liberal.gr/agores/klimatiki-allagi-kai-plithorismos

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.