Το αυστηρό μήνυμα του Πάουελ και της Λαγκάρντ στο Jackson Hole δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές, οι οποίοι αποφάσισαν να «παίξουν» το θετικό σενάριο το οποίο είναι το εξής: τα μακροοικονομικά στοιχεία της τρέχουσας εβδομάδας που περιλαμβάνουν τα μεγέθη πληθωρισμού PCE –προσωπικής κατανάλωσης– Ιουλίου στις ΗΠΑ και την εκτίμηση πληθωρισμού Αυγούστου στην Ευρωζώνη στις 31/8 θα δώσουν το σήμα στους Κεντρικούς Τραπεζίτες ότι συνεχίζεται ικανοποιητικά ο έλεγχος του πληθωρισμού και επομένως θα έχουν τον χώρο για να σταματήσουν την αυστηρή περιοριστική πολιτική, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η αλήθεια είναι ότι αν τα νούμερα είναι καλά, θα δώσουν πάτημα στους τραπεζίτες να φρενάρουν τις αυξήσεις και να δώσουν περαιτέρω χρόνο στην οικονομία να αφομοιώσει το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων.
Για τις αγορές μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα σημαίνει την ανοδική διάσπαση των 4460 μονάδων και εν συνεχεία των 4492 μονάδων για τον S&P500 και των 15960 μονάδων για τον βιομηχανικό δείκτη Dax.
Στην αντίθετη περίπτωση, θα δοκιμαστούν και πάλι οι επιβεβαιωμένες αντιστάσεις της διόρθωσης του Αυγούστου, ήτοι οι 15450 μονάδες για τον Dax και οι 4330 για τον S&P500.
Την εβδομάδα αυτή περιμένουμε επίσης μεταξύ άλλων τον δείκτη μεταποίησης ISM Αυγούστου και τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ (1/9), ενώ στην Ευρωζώνη περιμένουμε στις 30 Αυγούστου τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης.
Στοιχεία εξίσου σημαντικά αν θυμηθούμε ότι στην ομιλία του στο Jackson Hole ο πρόεδρος της Fed υπερθεμάτισε όσον αφορά ότι, αν και το επιτόκιο αναφοράς είναι ήδη επαρκώς υψηλό, εντούτοις αν τα στοιχεία απασχόλησης είναι ισχυρότερα και η ανάπτυξη υψηλότερη του δυνητικού, είναι πιθανόν να χρειαστούν νέες αυξήσεις του επιτοκίου αναφοράς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα αυτή τη φορά ο κίνδυνος υψηλότερου πληθωρισμού.
Αν τα νούμερα πάντως είναι εύπεπτα, που στην προκειμένη περίπτωση αυτό σημαίνει να υποδεικνύουν μια ελαφρά επιβράδυνση, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου, ενώ πιθανότατα θα προβεί σε αύξηση κατά 0,25% στη σύσκεψη του Νοεμβρίου χωρίς να αποκλείεται και μια παύση των αυξήσεων ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
Τουτέστιν, συνεχίζουμε να διανύουμε τη φάση όπου τα ελαφρώς κακά νέα για την οικονομία θα είναι αρκετά καλά νέα για τα χρηματιστήρια, καθώς θα διατηρούν ζωντανή την προσδοκία ότι θα «γλυτώσουμε» περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Τα στοιχεία πάντως της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μάλλον «κόντρα» σε αυτό το ζητούμενο. Στις ΗΠΑ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan υποχώρησε μεν τον Αύγουστο χαμηλότερα –στις 69,5 μονάδες έναντι των 71,6 μονάδων του Ιουλίου– αλλά διατηρήθηκε υψηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών που τοποθετείται στις 63,1 μονάδες.
Ακόμα χειρότερα ήταν τα νούμερα για τον δείκτη πληθωριστικών προσδοκιών ενός έτους, ο οποίος εμφάνισε μη αναμενόμενη αύξηση στο 3,5% έναντι εκτίμησης 3,3% ενώ ο αντίστοιχος δείκτης 5-10 ετών διατηρήθηκε στο 3% έναντι εκτιμήσεων για επίπεδο πέριξ του 2,9%.
Όσον τώρα τις ασιατικές αγορές αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκαν θετικά οι δείκτες στον απόηχο του μέτρου που ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές προκειμένου να τονώσουν την επενδυτική διάθεση, ήτοι της μείωσης φόρου συναλλαγών.
Όμως, εν τέλει η ανακοίνωση του μέτρου είχε περιορισμένο αντίκτυπο, με τα αρχικά κέρδη να περιορίζονται αισθητά στο κλείσιμο των αγορών. Αυτό λέει πολλά για τον σκεπτικισμό που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα όσον αφορά την κινεζική επιβράδυνση.
Όσα μας αποκαλύπτει το δολάριο
Στον απόηχο της ομιλίας του Προέδρου της Fed, κινείται και η αγορά συναλλάγματος. Ο δείκτης δολαρίου DXY παρουσιάζει προσπάθεια σταθεροποίησης υψηλότερα των 104 μονάδων, επίπεδα αισθητά υψηλότερα των χαμηλών έτους στις 99,70 μονάδες που «χτύπησε» ο δείκτης στις 13 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το δολάριο λοιπόν και σε αντίθεση με τις αγορές μετοχών που ποντάρουν στο σενάριο ότι το τελικό επιτόκιο ίσως και να το έχουμε δει, υπάρχει σαφής ενίσχυση της εκτίμησης ότι τα επιτόκια της Fed θα διαμορφωθούν υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η πεποίθηση αυτή αποτελεί ανοδικό παράγοντα για το δολάριο, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος περιορίζει η ενίσχυση της διάθεσης για τοποθετήσεις στη μετοχική αγορά.
Όσον αφορά τώρα το αγαπημένο ζεύγος των traders, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινείται πέριξ του $1,0810-15, έχοντας κάνει μια τεράστια διαδρομή από τα υψηλά για το ευρώ στις 18 Ιουνίου-$1,1276- έως το χαμηλό της Παρασκευής που μας πέρασε-$1,0766 – το οποίο η αγορά είχε να το δει από τα μέσα Ιουνίου.
Παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ στο Jackson Hole ήταν πολύ πιο «γεράκι» από τον πρόεδρο της Fed, το ευρώ πιέζεται εδώ και εβδομάδες από το βάρος των μακροοικονομικών στοιχείων που δείχνουν σαφή επιβράδυνση ειδικά για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία.
Όσον αφορά τώρα την τεχνική εικόνα του ζεύγους, φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη στη ζώνη του μέσου κινητού των 200 ημερών που βρίσκεται πέριξ του 1,0807, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στην περιοχή των $1,0766, $1,0700,$ 1,0686 και $1,0635. Οι αντιστάσεις βρίσκονται στη ζώνη 1,0850-1,0867 και στην περιοχή του $1,0920.
Tέλος, να υπενθυμίσουμε ότι και η αγορά των ομολόγων ερμήνευσε διαφορετικά από τις μετοχές τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole την Παρασκευή, γεγονός που δεν αναιρείται από την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων σήμερα. (σ.σ:Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.