Με την 10η συνεχόμενη θετική συνεδρίαση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και τον ΓΔ να κλείνει στις 897,45 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 1,03%, σε ένα σερί που είχε να γίνει από τις ημέρες του Δεκεμβρίου του 2020 (είχε διακοπεί τότε στις 14 ανοδικές συνεδριάσεις - 20 Νοε. με 9 Δεκ.).
Η σημερινή άνοδος ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία σε αυτή τη σειρά (21 Ιουλίου +1,83%) και το μοναδικό μελανό σημείο στην εξαιρετική συμπεριφορά είναι η συνεχιζόμενη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, που σήμερα ανήλθε μόλις στα 46 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 435 εκατ. στις 10 τελευταίες.
Συγκρίνοντας με το προαναφερθέν σερί του Δεκεμβρίου, υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές. Πρώτον τότε, αναδιπλωνόταν ανοδική τάση, μετά την περίφημη διάσπαση του επιπέδου των 665 μονάδων και τη σταδιακή απομάκρυνση του Δείκτη από τα «επίπεδα της πανδημίας», και μάλιστα με ισχυρούς όγκους συναλλαγών.
Δεύτερον, τώρα ο Δείκτης απλά ανακάμπτει από μια πτωτικότητα 26 συνεδριάσεων, στον απόηχο τις κινδυνολογίας για νέα μετάλλαξη του ιού, παράλληλα με τη διστακτικότητα που υπήρξε λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στο μακροοικονομικό πλαίσιο, καθώς πλέον έχουν τεθεί οι βάσεις των δημοσιονομικών στηρίξεων στις οικονομίες, σε βάθος 18 μηνών τουλάχιστον. Με αυτό το δεδομένο, η ωριμότητα των αγορών αυτή τη στιγμή δικαιολογεί ανοδικό κύκλο, χωρίς φυσικά να αποκλείονται μίνι διορθώσεις.
Παράλληλα, το πρόσφατο αφήγημα της χρονικής μετάθεσης του συμψηφισμού των φορολογικών υποχρεώσεων που αναβάλλονται με τις ενδεχόμενες ζημίες στα πιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» αυτών και την άμβλυνση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, πιθανότατα να απασχολήσει την επενδυτική κοινότητα.
Το γεγονός δε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται άμεσα στο ταμπλό, υποδεικνύει είτε την προεξόφλησή του (δεν συνέβη σε μεγάλο βαθμό) είτε την πρωθύστερη τοποθέτηση για μελλοντική έξαρση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι 10/10 συνεδριάσεις είναι από μόνες τους ένα στατιστικό που υποδεικνύει αν μη τι άλλο απουσία πωλητών, τουλάχιστον σε αυτά τα επίπεδα. Και ούτως ή άλλως ιδωμένο, αφήνει και περιθώρια περαιτέρω ανόδου, εάν διατηρηθεί το θετικό κλίμα τόσο εγχώρια, όσο και στη διεθνή σκηνή.
Η αντίσταση των 885-890 μονάδων προσπελάστηκε δίχως ανάσα, κάτι που μόνο υποψίες μπορεί να εγείρει, και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να στήσουμε τις 874 μονάδες ως στήριξη για τη συνέχεια, η οποία απαιτεί όγκους για να πείσει για τη στιβαρότητα της όποιας ανόδου.
Πρωταγωνιστής σήμερα ήταν η μετοχή της Ελλάκτωρ, αρχικά καθώς υπεραπέδωσε με ένα γενναίο 8,53%, με το σημαντικότερο να είναι ότι το πέτυχε ενώ αναμένονται οι νέες μετοχές με τιμή 0,9 και κλείσιμο μαζί με τα δικαιώματα στη θεωρητική των 1,268 ευρώ.
Επίσης, οι μετοχές των τραπεζών αρχίζουν και ζεσταίνουν μηχανές στα πλαίσια της ελάφρυνσης που πρόκειται να δεχτούν με τις αποφάσεις της ΕΚΤ στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, έχοντας την Alpha τιμονιέρη (+5,36% με 9.87 εκατ ευρώ).
Τέλος, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συμπεριφορά των ΟΤΕ, Viohalco και ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ που αξίζουν την προσοχή μας, ενώ τα λόγια περιττεύουν για τον κλάδο της πληροφορικής, όπου αναμένεται θετική συνέχεια.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.