Στο χθεσινό άρθρο είχαμε αναφερθεί στις θεμελιώδεις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χρηματιστηριακή καθημερινότητα μέσα στο 2021. Είχαμε αναφερθεί στη σημαντική προσέλκυση κεφαλαίων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και στις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις και στην ενσωμάτωση των Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών κριτηρίων καθώς και των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης στις εισηγμένες εταιρείες, μετά από την υιοθέτηση τους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον, η αναμενόμενη αλλαγή ηγεσίας στην ΕΧΑΕ ανοίγει μια συζήτηση που ήταν κρυμμένη κάτω από το χαλί για πολλά χρόνια.
Και αυτή η συζήτηση έχει να κάνει με τις προοπτικές της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και με τις σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποκτήσει μια νέα δυναμική. Μια νέα δυναμική που θα του επιτρέψει όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να κάνει τη διαφορά.
Όπως αναφέραμε και χθες, τα χρηματιστήρια αποτελούν τις πρωτογενείς πηγές εξεύρεσης κεφαλαίων, αφού απευθύνονται σε όλο το φάσμα της επενδυτικής κοινότητας. Δηλαδή σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές, σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, σε κρατικά funds, αλλά και σε ιδιώτες επενδυτές. Οι πάροχοι εξωχρηματιστηριακών κεφαλαίων είναι τα Venture Capitals, τα Private Equity Funds, αλλά και οι τράπεζες μέσω των δανειακών χρηματοδοτήσεων τους.
Και η αλήθεια είναι ότι στην κουλτούρα των ελληνικών επιχειρήσεων, ο τραπεζικός δανεισμός κατέχει ιδιαίτερη σχέση. Προτιμά ο Έλληνας να δανείζεται χρήματα από τις τράπεζες και «να έχει να κάνει» μόνο με τον τραπεζίτη, παρά να αντλεί κεφάλαια από το χρηματιστήριο και να βάζει «άλλους» στο κεφάλι του. Και οι «άλλοι», είναι οι επενδυτές.
Ίσως το δέλεαρ του σχετικά εύκολου δανεισμού να ήταν αδιαφιλονίκητο πριν από χρόνια. Και το δέλεαρ των σημερινών χαμηλών επιτοκίων ίσως να είναι εξ ίσου ελκυστικό. Τώρα όμως, που οι τράπεζες έχουν γίνει αυστηρότερες ως προς τα κριτήρια δανεισμού και απαιτητικότερες ως προς την αυστηρή τήρηση των όρων αποπληρωμής, η οπτική των επιχειρηματιών προς τις κεφαλαιαγορές, ίσως και να αλλάζει.
Άλλωστε η είσοδος των εταιρειών στα Χρηματιστήρια δεν τους προσφέρει μόνο κεφάλαια. Προσφέρει μια βασική εκτίμηση για το «πόσο κάνει» η επιχείρηση, διότι η επενδυτική κοινότητα σύντομα θα δώσει μια «δίκαιη» αποτίμηση στην εταιρεία, με βάση τους τρέχοντες δείκτες και τις συγκυρίες της αγοράς.
Προσφέρει υψηλή αναγνωρισιμότητα στην ίδια την εταιρεία και την τοποθετεί στο μικροσκόπιο των καταναλωτών και πελατών, των εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτών, στο μικροσκόπιο των ανταγωνιστών, των επίδοξων αγοραστών και των δυνητικών συνεργατών.
Η εισαγωγή των εταιρειών στο χρηματιστήριο τις υποχρεώνει να αφήσουν πίσω «τον κακό τους εαυτό», την οικογενειοκρατία, τον «προστατευτισμό» και τη φοβικότητα, και να λειτουργούν πλέον με όρους διαφάνειας, με όρους ανταγωνισμού και με όρους σύγκρισης με άλλες εταιρείες. Δηλαδή η εισαγωγή στο χρηματιστήριο, αλλάζει άπαξ δια παντός το DNA των εταιρειών.
Όλα τα προαναφερθέντα αποδεικνύουν ότι για τη νέα διοίκηση του Χρηματιστηρίου ανοίγεται ένα πεδίο δόξης λαμπρό, που ονομάζεται προσέλκυση εταιρειών προς εισαγωγή. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ, θα πρέπει να θέσει σαν πρώτο στόχο του να προσεγγίσει όλες, μα όλες τις ισχυρές εταιρείες που βρίσκονται εκτός χρηματιστηρίου. Και να τις πείσει με στοιχεία και ντοκουμέντα ότι αξίζει η επιλογή της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο και της άντλησης κεφαλαίων από την ευρεία επενδυτική κοινότητα.
Η νέα διοίκηση θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να το επιτύχει αυτό. Ειδικά όταν απέναντι της έχει το τραπεζικό σύστημα, τα Private Equity Funds, τα Venture Capitals, καθώς και τους μεγάλους στρατηγικούς επενδυτές που μεγεθύνονται μέσω εξαγορών.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.