"Η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να κινείται ανάλογα με την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας". "Είναι πολύ δύσκολο για τη λίρα να βρει στήριξη αυτή τη στιγμή". "Η Τουρκία πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να περιορίσει τις απώλειες της λίρας", "η Τουρκία ξεμένει από λύσεις".
Αυτές είναι ορισμένες από τις σημερινές δηλώσεις αναλυτών της αγοράς συναλλάγματος σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς όλοι πλέον ασχολούνται με την αδιανόητη κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος και τη γενικότερη κρίση που χτυπάει την Τουρκία εν μέσω σκληρής κόντρας με τις ΗΠΑ.
Η ισοτιμία του δολαρίου με την τουρκική λίρα ξεπέρασε και το φράγμα των 7 λιρών στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας, ενώ στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες για να βρεθεί στο επίπεδο των 6,6878 λιρών.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο κολοσσό των ομολόγων, PIMCO, είναι πιο πιθανό το σενάριο της επιβολής capital controls στην Τουρκία παρά αυτό της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως δείχνει το Bloomberg, η απόδοση της ισοτιμίας δολαρίου/λίρας έχει ξεπεράσει το 100% στο τελευταίο 12μηνο, ενώ μέσα στο 2018 διαμορφώνεται στο 77%.
Παρέμβαση για την στήριξη της λίρας από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σημαντική μείωση των ποσοστών υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες και δολάρια από τις τράπεζες, προκειμένου να στηρίξει το σκληρά δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.