Με τη συμμετοχή 35 εταιρειών και τιμή εκκίνησης τις 1.000 μονάδες ξεκινάει στις 2 Αυγούστου η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη ESG του Ελληνικού Χρηματιστηρίου όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης.
Στόχος είναι σύμφωνα με τη διοίκηση του ΧΑ, ο αριθμός των εταιρειών αυτών να φθάσει σύντομα τις 60, όσες δηλαδή είναι και στον γενικό δείκτη, ενώ τονίστηκε ότι βάση είναι η ευαισθητοποίηση περισσότερων εταιρειών για θέματα βιωσιμότητας και ήδη καταγράφεται σημαντική βελτίωση στην πληροφόρηση από τις εταιρείες.
Στο νέο δείκτη περιλαμβάνονται οι εταιρείες: Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.
Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών ανέρχεται στα 15,6 δισ. ευρώ και το μεγαλύτερο βάρος έχουν Coca Cola, ΟΤΕ και Alpha Bank με 10% και ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με 9,3%.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του δείκτη ESG αναφέρθηκε πως στόχος του χρηματιστηρίου είναι να υπάρχει σταθερή βελτίωση των παρεχόμενων πληροφοριών και όχι μόνο αύξηση του αριθμού των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρθηκε, η κινητοποίηση για την παροχή περισσότερων πληροφοριών καθιστά τις εταιρείες επιλέξιμες από τη θεσμική κοινότητα, εγχώριου και διεθνείς επενδυτές.
Ανάμεσα στα κριτήρια εισαγωγής στο δείκτη είναι οι εταιρείες να είναι της Κύριας Αγοράς, να έχουν ελεύθερη διασπορά 15% και άνω και η βαθμολογία τους στα κριτήρια ESG να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 0,30.
Ο δείκτης θα αναθεωρείται κάθε Νοέμβριο, αν και αναφέρθηκε ότι για φέτος η αναθεώρηση θα γίνει τον Οκτώβριο και θα σταθμίζεται κάθε εξάμηνο.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών προωθεί την αγορά των Green Bond και στο τέλος του 2021 θα υπάρξει και σχετική ολοκληρωμένη πρόταση για τη λειτουργία της.
Σημειώνεται πως ο όρος «ESG» αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα.
Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι επενδυτές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες ESG προκειμένου να καθορίσουν πόσο ανθεκτική και έτοιμη είναι μια εταιρεία να διαχειρίζεται τις αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται.
Βασικό κριτήριο για την επιτυχή δημοσιοποίηση πληροφοριών ESG είναι ο καθορισμός των παραγόντων που συνδέονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης να δημιουργεί αξία και είναι, επομένως, ουσιαστικοί για την επιχείρηση και τους μετόχους της.
Οι εταιρείες πρέπει να εντοπίζουν, να ιεραρχούν και να δημοσιοποιούν τα θέματα ESG που είναι περισσότερο ουσιαστικά για τη λειτουργία τους, καθώς και να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο τα θέματα αυτά επηρεάζουν την εταιρική τους επίδοση και την ικανότητά τους να εφαρμόζουν τη στρατηγική τους.
Το εργαστήριο Επενδυτικών εφαρμογών του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών έφτιαξαν αυτό το Δείκτη ESG μετά από έρευνα σε 170 εισηγμένες με απαντήσεις από 106 εταιρείες.
Οι 76 ερωτήσεις του ερωτηματολογίου αφορούσαν το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση, ενώ λήφθηκαν υπόψιν τα δημοσιευμένα στοιχεία κάθε εταιρείας. Σύμφωνα με την έρευνα στις 30 εταιρείες με την καλύτερη κατάταξη, οι 23 είναι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης.