Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ήταν για πολλά χρόνια συνηθισμένοι, να μην ησυχάζουν κάθε μέρα, αν δεν έβλεπαν και το κλείσιμο των μεγάλων χρηματιστηριακών αγορών όπως της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου, το απόγευμα και της Wall Street, το βράδυ. Και αυτό ήταν απόλυτα λογικό καθώς, ήταν εδραιωμένη η ισχυρή πεποίθηση ότι «όταν βήχουν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών παθαίνει πνευμονία». Ωστόσο το 2022, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί το δικό του μοναχικό δρόμο, σαν το περίφημο Γαλατικό χωριό του Αστερίξ, που αντιστεκόταν στους Ρωμαίους. Σήμερα, το Χ.Α. αντιστέκεται στις πιέσεις από τις δυσοίωνες παγκόσμιες συγκυρίες και υπεραποδίδει των μητροπολιτικών χρηματιστηριακών αγορών.
Για να πάρουμε μια καλύτερη εικόνα της πορείας του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., αρκεί να την συγκρίνουμε με τα ακόλουθα διαγράμματα του S&P 500 και του Euro Stoxx 50. Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, έχουν εδώ και μήνες πληγεί από τηN αναποτελεσματική λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, από την έκρηξη των ενεργειακών τιμών, από την άνοδο του πληθωρισμού, από την διατάραξη της προμήθειας των βιομηχανικών πρώτων υλών, από τη μεταβολή των νομισματικών πολιτικών των κυβερνήσεων, τη μεταβολή των επιτοκιακών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών και φυσικά από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις χαοτικές οικονομικές εξελίξεις που ακολούθησαν.
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, ανέκαμψε πλήρως μετά από τη βύθιση του στις 788 μονάδες. Με όρους τεχνικής ανάλυσης και χρηματιστηριακών ταλαντωτών, μπορούμε να πούμε, ότι έχει υπερβεί το 50% της διόρθωσης από την πτώση από τις 970 μονάδες στις 788 μονάδες, με βάση τα επίπεδα Fibonacci και ταυτόχρονα βρίσκεται υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών, όπως είχε περιγράψει προ καιρού και ο Μιχάλης Μιχαηλίδης σε σχετικό άρθρο του.
S&P 500
Euro Stoxx 50
Γενικός Δείκτης Χρηματιστηρίου Αθηνών
Γιατί όμως είναι αξιοσημείωτη, η διαφορετική συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη του ΧΑ έναντι των ξένων δεικτών; Διότι μέχρι πρόσφατα, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο ανταποκρινόταν άμεσα στο πτωτικό σύνθημα των ξένων αγορών, αλλά υπερέβαλε ακόμα περισσότερο. Και ήταν απολύτως λογικό αυτό, διότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το πρώτο πράγμα που κάνουν όταν υποχωρούν οι τιμές των μετοχών στα μητροπολιτικά χρηματιστήρια, είναι να ρευστοποιούν άμεσα τις θέσεις τους στις μικρές περιφερειακές αγορές, με σκοπό να στηρίξουν τις βασικές επενδυτικές επιλογές τους.
Σήμερα όμως δεν συμβαίνει αυτό. Οι ξένοι επενδυτές ούτε ρευστοποιούν, ούτε αποχωρούν. Η αξία της κεφαλαιοποίησης που βρίσκεται στους χρηματιστηριακούς κωδικούς τους είναι στο 65,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, οριακά χαμηλότερη από το 66,28% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Διατηρούν τις θέσεις τους και μάλιστα «βγαίνουν αγοραστές», σε ορισμένες μετοχές εταιρειών, που είτε είναι “turnaround stories”, βλέπε Ιντρακάτ, είτε βρίσκονται στο στάδιο εσωμετοχικών αναταράξεων, βλέπε Ελλάκτωρ, είτε βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά σε σημαντικές μετοχικές και ιδιοκτησιακές μεταβολές, βλέπε Τέρνα Ενεργειακή.
Τι άλλο συμβαίνει στο μικρό Γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται στις πτωτικές πιέσεις;
Οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρουσίασαν ισχυρές κερδοφορίες για τη χρήση του 2021, προφέροντας στους επενδυτές υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
Οι συστημικές τράπεζες μπήκαν στο 2022, κεφαλαιακά ισχυροποιημένες, με εκπληρωμένα τα επιχειρηματικά τους σχέδια και με σαφείς στρατηγικούς στόχους για το τρέχον οικονομικό έτος.
Το κομμάτι της ανάπτυξης που στηρίζεται στο Ταμείο Ανασυγκρότησης, βαίνει σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και εισπράττει την ικανοποίηση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Οι μεταβολές που αναμένονται στον δείκτη MSCI, δεν θα ευνοήσουν μόνο τις εταιρείες που πιθανότατα θα εισαχθούν σε αυτόν, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα και η Mytilineos, αλλά και τις υπόλοιπες εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο rebalancing εντός των δεικτών. Αυτό σημαίνει ότι τα passive funds, δηλαδή τα παθητικά κεφάλαια που ακολουθούν τους δείκτες, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις μεταβολές αυτές και να προβούν σε αγορές των μετοχών, στο ποσοστό που τους αναλογούν.
Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει μεταβληθεί κατά 100% η οπτική με την οποία οι ξένοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν επενδυτικό προορισμό, μετά και τον ερχομό της Amazon WS, της Microsoft, της Pfizer, της Macquire και άλλων διεθνών κολοσσών που αποτελούν ένα θετικότατο παράδειγμα. Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον επενδυτικό χάρτη.
Επομένως υπάρχει ένα άθροισμα από σημαντικές αιτίες που κάνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών ανθεκτικό, απέναντι στις πτωτικές τάσεις. Τι μπορεί να μας φοβίσει; Αυτό που φοβίζει και το μικρό Γαλατικό χωριό, τον Αστερίξ και τους συντρόφους τους. Δηλαδή, το «να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους». Και αυτό στα δικά μας μέτρα, θα ήταν η εμφάνιση ενός ακόμα μαύρου κύκνου, που θα διαταράξει εκ νέου τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.