Πολύ συχνά θα διαβάζετε από αυτή τη στήλη (αλλά και από άλλες) το πόσο μέτρια είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες μεταξύ αυτών και γράφων πάσχουν από «οξύ σύνδρομο δείκτη», μια νοητική πάθηση που τείνει να γενικεύει τα πάντα με βάση την εικόνα που παρουσιάζει ο δείκτης αναφοράς της Αγοράς, εν προκειμένω ο Γενικός Δείκτης.
Κοιτώντας πιο προσεκτικά, παρατηρεί κανείς ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: Το κυνήγι των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων και του εύκολου κέρδους (…) πολλές φορές λειτουργεί στρεβλωτικά προς τη μεγάλη εικόνα. Η ιστορία - και κυρίως οι αποδόσεις - έρχονται να δικαιώσουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές ακόμα και στο ρηχό από ρευστότητα ελληνικό χρηματιστήριο.
Μια πενταετία θεωρείται μια επαρκής περίοδος για να ωριμάσει μια επένδυση, ένας επαρκής χρόνος αναμονής για τη διοίκηση ώστε να υλοποιήσει το πλάνο της. Εξετάσαμε λοιπόν τις αποδόσεις τους από το τέλος του 2016, μια χρονιά που σίγουρα το Χρηματιστήριο δεν ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Σε αυτό το βάθος πενταετίας οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες παρουσιάζουν αποδόσεις έως και 8.188% Αν αυτό φαίνεται τυχαίο ή μέρος ενός στατιστικού σφάλματος οι μετοχές με τετραψήφιες αποδόσεις από το τέλος του 2016 είναι 8, ενώ αν διευρυνθεί το δείγμα σε εταιρείες που εμφάνισαν άνοδο άνω του 100% φθάνουμε τις 80.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα (2017 -2021) ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 39% (το οξύ σύνδρομο που λέγαμε) και αν θα προσθέταμε και τις εταιρείες που είχαν καλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη τότε φθάνουμε τις 108. Δεδομένου του ότι δεν υπολογίζουμε μερίσματα οι αποδόσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν αδιάφορες, ειδικά αν συνεκτιμηθεί ότι βρισκόμαστε σε ένα οικονομικό περιβάλλον που τα επιτόκια καταθέσεων είναι περισσότερο θεωρεία παρά πράξη.
Οι τετραψήφιες αποδόσεις της τελευταίας πενταετίας του ΧΑ
Ωραία θα πει κάποιος, μια εταιρεία είχε μια καλή χρονιά ή έρχεται από μια συντριβή στην κεφαλαιοποίηση της, αυτό δεν αποδεικνύει ότι είναι επενδύσιμη μόνο και μόνο επειδή ανέβηκε πάνω από 1.000%. Σύμφωνοι. Ο πίνακας δεν έρχεται να υποδείξει ευκαιρίες αλλά να υποστηρίξει ότι ακόμα και σε μια οικονομία που δοκιμάστηκε από μεγάλες δυσκολίες (Capital Controls, χρηματοδότηση επιχειρήσεων, πανδημία κλπ) στο Χρηματιστήριο πάντα θα υπάρχουν υπεραποδόσεις. Ακόμα και αν η ρευστότητα δεν είναι ικανή να υποστηρίξει ένα μεγάλο εύρος εταιρειών.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει τέλος στους «άχαστους» της 5ετίας. Οι εταιρείες αυτές έκλεισαν κάθε χρόνο με κέρδη για τους μετόχους τους. Στις 17 εταιρείες που έκαναν το «5 στα 5» τον πρώτο λόγο έχουν οι εκείνες της πληροφορικής αφού συναντάμε 7 εκπροσώπους του κλάδου.
Με εξαίρεση την Προοδευτική οι εταιρείες που έχουν έκαναν το απόλυτο έχουν και ανάλογη εξέλιξη μεγεθών. Τα καλά νέα στο ταμπλό δεν έρχονται μόνα τους, η κερδοφορία και ο ισολογισμός στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν ο λόγος που από το 2017 και μετά οι εταιρείες αυτές δικαίωσαν τους υπομονετικούς διακρατούντες μετόχους τους. Και εις ανώτερα!
Οι άχαστοι της 5ετίας
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.