Το 2017 η αγορά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια πτώσης μας έδειξε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία. Έκτοτε μπορεί ο Γενικός Δείκτης να μην έχει πετύχει κάτι σπουδαίο, μιας και η αγορά βολοδέρνει χωρίς να καταφέρνει να περάσει το περίφημο «9», παρόλα αυτά οι αποδόσεις σε πολλούς κλάδους ή τίτλους είναι όχι απλά σημαντικές αλλά τεράστιες.
Ανέκαθεν η ψυχολογία έπαιζε βασικό ρόλο στην κίνηση μιας αγοράς. Το θέμα είναι πως η αγορά πολύ εύκολα καταφέρνει να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των εμπλεκομένων traders ή επενδυτών. Πάντα μα πάντα η μάζα αργεί να πάρει αποφάσεις αγοράς ή πώλησης μετοχών και πάντα όταν έχει πάρει τις λάθος αποφάσεις ψάχνει να βρει την αιτία που η αγορά κινείται αντίθετα με το πιστεύω της.
Παράλληλα, όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις στο χρηματιστήριο ειδικά όταν αυτό πέφτει. Φυσικά ξεχνάνε να αναρωτηθούν όταν βλέπουν μια ανοδική κίνηση ή μπαίνουν ακόμα και στη διαδικασία να συγκρίνουν το τι κάνει η ελληνική αγορά σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια.
Είναι φοβερό πόσο μια πρότερη κίνηση ή συμπεριφορά της αγοράς επηρεάζει τις αποφάσεις μας στο σήμερα. Η συνήθεια βλέπεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει πως πλέον η αγορά έχει αλλάξει τη μακροπρόθεσμη πορεία της σε ανοδική.
Μπορεί αυτό να μην αντικατοπτρίζεται στον ΓΔ παρόλα αυτά οι αποδόσεις στους περισσότερους τίτλους είναι πολύ σημαντικές. Από την άλλη είναι δεδομένο και πλέον με αποδείξεις ότι η οικονομία έχει ξεκινήσει ένα νέο ανοδικό κύκλο. Είναι δεδομένο επίσης ότι αυτό θα αντικατοπτριστεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Παρόλα αυτά οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες για την κατάρρευση της αγοράς με δικαιολογίες του τύπου θα έρθει κρίση από το εξωτερικό, οι αποτιμήσεις είναι πολύ ακριβές και πολλά ακόμα. Όταν λοιπόν η αγορά διορθώνει τότε οι ίδιοι άνθρωποι προβλέπουν ότι η αγορά απλά ξεκίνησε μία πτώση. Φυσικά οι τίτλοι μετά από μία διόρθωση ανεβαίνουν σε νέα υψηλά και συνεχίζουν την πορεία τους.
Αν κάποιος δει τη μεγάλη εικόνα και σκεφτεί ότι μπροστά μας έχουμε επί το πλείστων θετικά νέα (αναβαθμίσεις, αποτελέσματα, νέα έργα, μειώσεις φορολογίας, χαμηλά επιτόκια κλπ) κάτι που είχαμε ξεχάσει την τελευταία 10ετία θα καταλάβει ότι οι πιθανότητες είναι μαζί μας. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει οι επενδυτές να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και όχι να προσπαθούν να πιάσουν τις μικρό κινήσεις που κάνει η αγορά.
Αυτό σας το λέει ένας trader που ασχολείται χρόνια με τις αγορές και παρόλα αυτά τις μεγάλες αποδόσεις τις έχει πάρει από τις μακροπρόθεσμες σωστές επιλογές και όχι από την καθημερινή ενασχόληση με την αγορά. Φυσικά αυτό δεν κόβεται μιας και λειτουργεί σαν επιβεβαίωση του καλού εαυτού μας αλλά και για το ανέβασμα της αδρεναλίνης. Το σωστό όμως το trading και μάλιστα με αυξημένο leverage πρέπει να γίνεται σε ένα πολύ μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου μας και όχι στο σύνολο του.
Αν κάποιος ασχολείται με την αγορά τα τελευταία χρόνια, θα πει πολλές φορές «μα καλά αφού την τάδε μετοχή την είχα όταν ήταν στα 2 ευρώ αλλά τώρα στα 8 δεν την έχω» και θα καταλάβει πως οι αποδόσεις που έχει πάρει από το trading είναι πολύ μικρότερες από τη διακράτηση καλών εταιρειών.
Αν κάποιος τώρα έχει μία τεχνική στρατηγική που την ακολουθεί χωρίς να επηρεάζεται ψυχολογικά, τότε ναι μπορεί να κερδίσει την αγορά. Αυτό όμως αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων.
Εν κατακλείδι, κάθε φορά που η αγορά βγάζει μία σοβαρή διόρθωση οι σωστοί επενδυτές βρίσκουν την ευκαιρία να πιάσουν θέση σε καλές εταιρείες ασχέτως τι απόδοση έχουν τα τελευταία χρόνια και όχι να τις κυνηγάνε όταν έχει βγει κίνηση μονολογώντας στη συνέχεια γιατί διόρθωσαν, λες και η αγορά περίμενε αυτούς να αγοράσουν για να πέσει.
Επίσης, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή η αγορά θα αρχίσει να κινείται πολύ πιο επιθετικά μιας και θα υπάρξουν κεφάλαια που θα εισρεύσουν πιο επιθετικά σε αυτή. Όσο η αγορά κινείται με αργούς ρυθμούς είναι ό,τι καλύτερο, μιας και το χαρακτηριστικό αυτό υποδεικνύει ότι μαζεύεται και δεν βιάζεται να γράψει αποτιμήσεις.
Από την άλλη αν σκεφτεί κάποιος πώς έγιναν οι τελευταίες ΑΜΚ τόσο σε τράπεζες όσο και στη ΔΕΗ δείχνει ότι οι ξένοι ψάχνουν τρόπο να μπουν στην αγορά σε συγκεκριμένες αποτιμήσεις και σε μεγάλα ποσοστά προσβλέποντας μεσοπρόθεσμα σε μεγάλες αποδόσεις.
ΔΕΗ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΚΡΙ ΚΡΙ
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.