Με αστείρευτη όρεξη για αγορές στο μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων, ακόμα και σε μετοχές που καταγράφουν ξανά και ξανά νέα ιστορικά υψηλά, οι επενδυτές πήραν από το χέρι έναν «πληγωμένο» Γενικό Δείκτη και τον ξαναέβαλαν στο δρόμο για συνέχιση της ανοδικής τάσης. Μοναδικό αρνητικό, για άλλη μια φορά, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε στις 897,44 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,62%. Κι αν από μόνο του το ποσοτικό αποτέλεσμα είναι καλό, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι ακόμα καλύτερα.
Όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν θετικές και ομοίως σχεδόν όλες της μεσαίας (πλην των Φουρλή, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΙΝΤΚΑ και ΙΝΚΑΤ), ενώ στο σύνολο της αγοράς, 100 έκλεισαν επίσης ανοδικές έναντι μόλις 19 πτωτικών, όλων μικρής στάθμισης στον δείκτη και σε κεφαλαιοποίηση.
Και όλα αυτά, έχουν μεγαλύτερη αξία αναλογιζόμενοι ότι η ελληνική αγορά υπεραπέδωσε έναντι άλλων μεγάλων δεικτών, τόσο σε Ευρώπη, (Eurostoxx 50 +0,46%, DAX 30 +0,08%) όσο και σε ΗΠΑ (S&P 500 +0,75%).
Πρωταγωνιστής στη σημερινή συνεδρίαση ήταν η μετοχή της ΔΕΗ, τόσο από άποψη προσήμου (+4,18%) όσο και από πλευράς ημερήσιου τζίρου, καθώς απορρόφησε συνολικά 4,28 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με 183% του μεσοσταθμικού της και περίπου 1/10 του συνολικού τζίρου του Χρηματιστηρίου. Επιπλέον, εκείνη συντηρεί το αγοραστικό σήμα από τα 9 ευρώ, και έχει βάλει πλώρη για τα 10,50 ευρώ.
Προφανώς, αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν και πάλι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, σήμερα στα 38 εκατ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς σημαντικές προσυμφωνημένες συναλλαγές (544 χιλ. σε ΟΤΕ , Motor Oil, ΦΒΜΕΖΖ και ομόλογο ΟΠΑΠ).
Σήμερα, 12 εισηγμένες κατέγραψαν νέα υψηλά έτους. Μάλιστα, εκείνες των Entersoft, BYTE και Performance παράλληλα βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά, ενώ εκείνες των ΟΤΕ, Space, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΤΚΑ, Motodynamiki και Έλαστρον σε πολυετή, τουλάχιστον δεκαετίας.
Κρίσιμη και η συμπεριφορά των μετοχών του Στασινόπουλου, που φάνηκε να ξυπνούν επιτέλους από το λήθαργο και την αργή πτωτική κίνηση. Η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ έκλεισε με κέρδη +4,18% και ισχυρούς όγκους μισού εκατομμυρίου, η Viohalco με κέρδη +3,49% και 150% του μεσοσταθμικού, ενώ η Cenergy με +2,73%.
Για τη συνέχεια, το επίπεδο των 897 μονάδων δεν προσπελάστηκε, πόσο μάλλον συνυπολογίζοντας τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που δεν πείθει.
Σίγουρα, το μεγαλύτερο κέρδος από τέτοια εξέλιξη είναι αφενός το βραχυπρόθεσμο στοπ κάτω από 778 μονάδες σε κλείσιμο ώρας, αφετέρου το μεσοπρόθεσμο κάτω από 845 σε κλείσιμο ημέρας.
Τέλος, μια ενδεχόμενη κατοχύρωση των 902 μονάδων (ημερ.) θα προσδώσει το απαιτούμενο θετικό momentum για την επιτέλους προσέγγιση των 990, με πρώτη στάση τις -ψυχολογικής σημασίας- 950.