Του Απόστολου Σκουμπούρη
Αιφνιδιάζοντας τους πάντες αλλά πρωτίστως τους short που όλο το τελευταίο διάστημα κυριαρχούσαν κατά κράτος, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε απρόσμενα καλή αντίδραση χθες, με τη συμμετοχή τόσο των τραπεζών όσο και των bluechips της πραγματικής οικονομίας.
Καιρό είχε να υπάρξει «συγχορδία» ανόδου τόσο των τραπεζών όσο και των blue chips με παρόμοια ποσοστά μάλιστα, ενώ και ο τζίρος ενισχύθηκε σημαντικά στο φινάλε ξεπερνώντας τα 60 εκατ. ευρώ.
Και έχει μεγαλύτερη σημασία η αντίδραση γιατί ήρθε μια ημέρα πριν τη σημερινή… “μητέρα των μαχών”, όπου θα γίνουν οι μεγάλες αλλαγές χαρτοφυλακίων λόγω του MSCI, ενώ επίσης σήμερα ολοκληρώνεται το 11μηνο, το οποίο ταυτίζεται με το ετήσιο κλείσιμο βιβλίο για αρκετούς ξένους θεσμικούς.
Ήταν η χθεσινή αντίδραση ένα προμήνυμα ότι βαίνει προς ολοκλήρωση η μεγάλη διόρθωση που ξεκίνησε πέρυσι τον Ιανουάριο και έχει προκαλέσει μέχρι και σήμερα απώλειες έως 34% στον Γενικό Δείκτη, ή αποτέλεσε απλώς μια προσπάθεια για ρευστοποιήσεις από λίγο υψηλότερα επίπεδα;
Σ' ό,τι αφορά τον MSCI, η εικόνα που έδειξε χθες η αγορά, επιβεβαίωσε όσους πήραν το ρίσκο να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες υπερπώλησης που είχαν διαμορφωθεί στην αγορά ως αποτέλεσμα της εκροής κεφαλαίων από παθητικά funds. Δεν αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσεων αποχώρησης να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει «χοντρό» παιχνίδι στο τελείωμα της σημερινής συνεδρίασης.
Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, περαιτέρω ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες δεν προβλέπονται σε αυτή τη φάση, παρ' ότι στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης θα γίνουν μεγάλες ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων. Θα γίνουν συναλλαγές δεκάδων εκατ. τεμαχίων,, εντούτοις πολλά εξ αυτών θα είναι νέες τοποθετήσεις, δεδομένου ότι οι τρεις μετοχές (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) θα διαγραφούν από τον δείκτη MSCI Standard αλλά θα μπουν στον δείκτη MSCI Small Cap από την προσεχή Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.
Οι τρεις λόγοι που έδωσαν το έναυσμα της αντίδρασης
Τρεις ήταν οι κυρίαρχοι λόγοι χθες, που «ξύπνησαν» τα νεκρωμένα για καιρό αντανακλαστικά της αγοράς, οδηγώντας τις τράπεζες σε ράλι έως και 13,03% και τα blue chips έως +11,07%!
Η έκθεση – ετυμηγορία του οίκου Moody's που εκφράστηκε θετικά για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών έδωσε ώθηση. Ο οίκος υποστηρίζει πως το σχέδιο ενισχύει τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών, καθώς θα βελτιώσει τόσο την ποιότητα του ενεργητικού όσο και την κεφαλαιακή τους βάση λόγω της μείωσης των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο (DTC).
Παράλληλα, η ενημέρωση των Ελλήνων Θεσμικών Επενδυτών από τον πρόεδρο του ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο για τα μεγέθη, τους στόχους και τους τζίρους των επόμενων ετών, έδωσε «φτερά» στη μετοχή που ξέσπασε με άνοδο 8,21% και ισχυρό όγκο 917 χιλ. τεμαχίων.
O κ. Μυτιληναίος μίλησε για διπλασιασμό τζίρου, από 1,5 δισ. ευρώ φέτος, ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ και εκτίναξη των λειτουργικών κερδών στα 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020-2021! Το ξέσπασμα της μετοχής της Μυτιληναίος συμπαρέσυρε και πολλά άλλα μη τραπεζικά blue chips που τελευταία είχαν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς είχαν πληγεί από τις ρευστοποιήσεις στο σύνολο της αγοράς, με κεντρική αφορμή τη μείωση της στάθμισης της ελληνικής αγοράς στους δείκτες MSCI αναδυόμενων αγορών.
Τέλος, θετικά επέδρασε πρωτίστως στο μεσαίο χώρο και κυρίως στον όμιλο Κόκκαλη η κατηγορητική διάψευση του αμερικανικού fund QCM ότι σχετίζεται με θέσεις short στην Intralot. Αυτή η διάψευση, έδωσε σημαντικές ανάσες, με τηνIntralot να κερδίζει 20,37% με πάνω από 1 εκατ. τεμάχια (την Τετάρτη είχε υποχωρήσει κατά 26,89%) και την Intracom Holdings να κερδίζει 14,73% (έχοντας χάσει άνω του 18% την Τετάρτη).
Υπερπουλημένη έτσι κι αλλιώς η αγορά
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αγορά – παρά τις μικροαντιδράσεις των προηγούμενων ημερών – ευρίσκονταν σε ακραία υπερπώληση, τόσο σε επίπεδο τραπεζών, όσο και σε επίπεδο blue chips της πραγματικής οικονομίας. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο Liberal, πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας πλήρωσαν το… μάρμαρο της τραπεζικής πτώσης και του τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του Χ.Α.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά τέτοια «χαρτιά» είχαν κυλήσει σε χαμηλά ενός έως τριών ετών, χωρίς κάτι τέτοιο να «δικαιολογείται» από το γενικότερο εκτόπισμά τους, ή τα αποτελέσματά τους.
Μετοχές όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Viohalco και Jumbo, λιγότερο ή περισσότερο, έχουν πληγεί όλο το τελευταίο διάστημα, αρκετές εκ των οποίων έσπασαν τα χαμηλά έτους, ή φλέρταραν με αυτά. Χθες, κάποιες εξ αυτών των μετοχών αντέδρασαν, καταγράφοντας άνοδο από 4% έως 8,21%.