Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε χθες το βράδυ, αρχικά στις αγορές των ΗΠΑ και ύστερα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, οδήγησε μοιραία σε έντονες ρευστοποιήσεις και το ελληνικό χρηματιστήριο. Τηρουμένων των αναλογιών ωστόσο σταθήκαμε αξιοπρεπώς στις πιέσεις.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 881,95 μονάδες, με απώλειες της τάξεως του 1,85%. Ενδεικτικό της έκτασης των ρευστοποιήσεων ήταν ότι όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (εξαιρουμένης της Ελλάκτωρ) και της μεσαίας (εξαιρ. της Briq) έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ και στο σύνολο της αγοράς, 115 έκλεισαν πτωτικές έναντι μόλις 11 που διεσώθησαν (και 40 αμετάβλητες).
Ο δείκτης.... δεν σήκωσε κεφάλι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, κλείνοντας ωστόσο λίγο πιο ψηλά από τα χαμηλά ημέρας (878,33 στο -2,25%), καθώς προς τη λήξη προσπάθησαν να βγουν κάποιες αναγνωριστικές αγορές στα πρώτα «φθηνά» επίπεδα, με την ελπίδα ότι η πτώση θα τελειώσει εδώ.
Η εικόνα διεθνώς συνεπικουρεί, καθώς αφενός οι ευρωαγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά (DAX30 -1,43%, CAC40 -2,16%), ενώ και οι ΗΠΑ βρέθηκαν μέχρι το μεσημέρι στο -1% μεσοσταθμικά στα παράγωγα των μεγάλων δεικτών.
Το χάπι χρυσώθηκε με τα νέα εξαιρετικά δεδομένα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπου και ανακοινώθηκαν 348 χιλ. αιτήσεις ανέργων, λιγότερες του αναμενομένου (364 χιλ) και σε νέα χαμηλά επίπεδα 17 μηνών.
Οι δείκτες αντέδρασαν ακαριαία κινούμενοι προσώρας στο αμετάβλητο, δίδοντας επιπλέον πόντους στην ήδη υψηλή μεταβλητότητα. Ο δείκτης κινδύνου κέρδιζε 3,5 μονάδες (14%) και προσώρας βρίσκεται έως και αρνητικός.
Πίσω στα καθ’ ημάς, θεωρούμε πιθανή την προσέγγιση των 874 μονάδων, που αφορά την πρώτη στήριξη σε αυτήν την άτσαλη πτώση. Προφανώς, τα πάντα θα κριθούν από την ανάγνωση των δηλώσεων της Fed, με την παγκόσμια επενδυτική σκηνή να μην έχει δώσει τη σημασία που θα έπρεπε τουλάχιστον θεωρητικά, εν είδει προεξόφλησης ότι τελικά δεν θα χρειασθεί άμεσα μια παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά και να επιλέγουμε είτε μια στρατηγική πολύ σφιχτών στοπ ώστε να μην εγκλωβιστούμε, είτε πολύ μακρινών στοπ (με μικρότερης ονομαστικής αξίας θέσεις) ώστε να μην μας χτυπούν άδικα στην αυξημένη μεταβλητότητα.
Επιμέρους, οι μετοχές που παρουσίασαν την καλύτερη συμπεριφορά και που έχουν ενδιαφέρον πρωτίστως είναι αυτές των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τις «μεγάλες», και ΚΡΙ ΚΡΙ, Cenergy, Πλαστικά Θράκης και ΙΝΚΑΤ από τις μικρότερες.
Οι τραπεζικές φέρουν και το μεγαλύτερο ενδογενή κίνδυνο λόγω της... γνωστής συμπεριφοράς τους (με beta 2 - 2,5), ενώ παραδόξως, αυτή του Mytilineos εξέπληξε αρνητικά διότι δεν απορρόφησε όσο αναμενόταν τις πιέσεις, χωρίς βεβαίως να έχει χαλάσει η συνολική της εικόνα.
Γενικά, το μεσοπρόθεσμο μοτίβο δεν πειράχτηκε, αλλά είναι δεδομένο ότι η κρισιμότητα μιας τέτοιας εξέλιξης περί tapering (σε πρώτη φάση) ενέχει κίνδυνο να διορθώσουν σημαντικά οι αμερικανικοί δείκτες, συμπαρασύροντας πιθανότατα και τους υπόλοιπους, τουλάχιστον λόγω ψυχολογίας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.