Παρά τις μετρίου εύρους ρευστοποιήσεις, εν είδει κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε θετικό έδαφος στο περισσότερο μέρος της συνεδρίασης, και τον δρόμο για ανοδική συνέχεια να παραμένει ανοιχτός ελλείψει σημαντικών πιέσεων. Βασικοί πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν αφενός η μετοχή του ΟΤΕ από άποψης προσήμου (+2,07%), αφετέρου εκείνη της Alpha από πλευράς τζίρου (30,53 εκατ. ευρώ).Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο κατά 0,57% και ενισχύθηκε στις 955,76 μονάδες.
Έτσι, ο Δείκτης διατήρησε το θετικό του momentum, έστω και με μικρότερη ένταση, παραμένοντας για δεύτερη συνεδρίαση -την 5η συνεχόμενη ανοδική- πάνω από τα προ πανδημίας υψηλά επίπεδα που τον είχαν ταλαιπωρήσει για 102 εβδομάδες, σε νέα υψηλά επταετίας.
Και δεδομένης της υπεραπόδοσης των τελευταίων ημερών σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το -0,73% του S&P500 από 1/1 σε σχέση με το δικό μας +6,99%, η αξία της ανόδου είναι μεγάλη.
Σε αυτό συνυπολογίζεται η πολύ καλή διάχυση σε πλείονες τί+2,07%) τίτλους στο ταμπλό, καθώς συνεχώς αλλάζουν ρόλους οι πρωταγωνιστές της κάθε συνεδρίασης, είτε της μεγάλης, είτε και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Προφανώς, οδηγός στην κίνηση παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, και επάξια, αφού έχει σημειωθεί πολλάκις τους τελευταίους μήνες ότι έχει αλλάξει άρδην η συμπεριφορά των μετοχών στο ταμπλό, ειδικά συγκρίνοντας με την καταστροφική τέτοια των περασμένων ετών.
Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν και πάλι υψηλή, για τρίτη ημέρα πάνω από τα 100 εκατομμύρια, επίπεδο που βλέπαμε μόνο σε αναδιαρθρώσεις δεικτών, σήμερα στα 115 εκατ. ευρώ με 25,54 εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΑΛΦΑ.
Από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 13 έκλεισαν ανοδικές (και 2 αμετάβλητες), από τη μεσαία οι 7, ενώ γενικά τα πρόσημα ήταν μικτά με 62 ανοδικές και 59 πτωτικές.
Στην αγορά παραγώγων, παρατηρήθηκε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στα ΣΜΕ των ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, με 28,38 και 20,59 εκατ. ευρώ ονομαστική αξία αντίστοιχα.
Τεχνικά, κρίσιμη θεωρείται η διάσπαση των 930 μονάδων του Γενικού Δείκτη, ένα επίπεδο που είχε δοκιμαστεί ήδη 3 φορές στο 2021 και οριοθέτησε για 44 εβδομάδες τη στενή περιοχή 850-930. Και μάλιστα, ο μακροπρόθεσμος σχηματισμός είναι ανοδικός, με το άνω όριο στις 1020-1040, κάτι που μπορεί να δώσει επιπλέον ώθηση. Η κοντινή στήριξη φαίνεται στις 934.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί προτίμηση σε μετοχές που δίνουν μέρισμα, κάτι που είναι κοινός τόπος ήδη στη Wall Street. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τα ούτως ή άλλως αναμενόμενα κεφαλαιακά κέρδη λόγω της ανοδικότητας των τιμών στο ταμπλό, και να εξαχθούν συμπεράσματα για την επιλογή των τίτλων που θα τρέξουν στην παρούσα φάση.
ΓΔ (Ημερήσιο)
ΓΔ (Εβδομαδιαίο)