Τον έβδομο διαδοχικό μήνα ανόδου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών με συνολικά μηνιαία κέρδη 2,92% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ βρίσκεται στο +46,74% από τις αρχές του έτους.
Όπως όλα δείχνουν, οι επενδυτές αξιολογούν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης ιδιαίτερα στο μέτωπο της οικονομίας, ενώ αναμένουν παράλληλα τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματά τους που από τις υπάρχουσες ενδείξεις φαίνεται πως θα είναι προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων τους στην ελληνική αγορά εφόσον τα λόγια αρχίσουν να γίνονται πράξεις.
Αν έχει να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα μια σημαντική δυσκολία το χρηματιστήριο της Αθήνας αυτή προέρχεται από την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές λόγω των στοιχείων που δείχνουν οικονομική επιβράδυνση. Για την οικονομία της Ελλάδας, ωστόσο, που μόλις τώρα αρχίζει να ξεκολλά από το έλος της στασιμότητας, τα δεδομένα είναι διαφορετικά και η πιθανολογούμενη «κινητοποίηση» της ΕΚΤ με ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο μέλλον, δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις υπεραπόδοσης.
Το τι μέλει γενέσθαι θα φανεί πλέον από τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο, ενώ η σημερινή συνεδρίαση με την σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη στη ζώνη 880-890 μονάδων δείχνει ότι οι προσδοκίες παραμένουν θετικές παρά την θερινή ραστώνη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έφτασε αλλά δεν έκλεισε στις 900 μονάδες, ολοκληρώνοντας με κέρδη 1,14% στις 889,93 μονάδες.
Σημείωσε υψηλό ημέρας στις 901,57 μονάδες και χαμηλό στις 887,74, με τον τζίρο να φτάνει τα 97,7 εκατ. και τον όγκο συναλλαγών τα 49,9 εκατ. τεμάχια.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται η υπεραπόδοση από τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και τις εταιρείες της πραγματικής οικονομίας όπως η Ελλάκτωρ, ο ΟΛΠ κλπ.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,61% στις 828,24 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να οδηγεί τα κέρδη, κλείνοντας στο +6,82% στα 3,1 ευρώ. Η Εθνική ενισχύθηκε +2,83%, η Alpha Bank +2,8%, η Αττικής +2,08 και η Eurobank +0,69%.
Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε πως τα κεφάλαια της Εθνικής επαρκούν για να εφαρμοστεί ή και να επιταχυνθεί το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων καθώς μετά και την άντληση 400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολόγου Tier II, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ξεπερνάει το 17%, δημιουργώντας σημαντικό πλεόνασμα έναντι των εποπτικών απαιτήσεων.
Από τον Large Cap, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η MIG 13,11%, η ΔΕΗ 6,42%, ο ΟΛΠ 5,08%, η Ελλάκτωρ 3,57% και η ΕΥΔΑΠ με 2,73%.
Τέλος, στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι Jumbo 1,29%, η Coca Cola 1,04% και ΓΕΚ Τέρνα 0,93%.