Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την ένατη ανοδική συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες από τις 3 Οκτωβρίου συμπλήρωσε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι οι long έχουν τον έλεγχο του momentum και με ήπιες και τακτικού τύπου συνεδριάσεις, «χτίζουν» βάσεις σταθερά πάνω από τις 850 μονάδες, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για καλύτερη κίνηση προσεχώς.
Η αγορά όλη αυτή την εβδομάδα κινήθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης αφομοιώνοντας τα κεκτημένα της προηγούμενης (+3,84%), όμως κρατάει τη συντριπτική πλειονότητα των κερδών του 2019, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο +40,65% και τον τραπεζικό στο +87,52%!
Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών ήταν η απουσία ανάληψης νέου ισχυρού ρίσκου από την πλευρά των επενδυτών, αλλά και απουσία διάθεσης περαιτέρω πωλήσεων όταν ο Γ.Δ. πλησίαζε τη ζώνη των 850 – 855 μονάδων, κάτι που οδήγησε σε συνεδριάσεις εξισορρόπησης, συσσώρευσης και σταθεροποίησης.
Πάντως, όλα συνηγορούν ότι η αγορά «χτίζει» βάσεις – μέσω της συσσώρευσης – στα σημερινά επίπεδα, αναμένοντας νέους καταλύτες – ίσως από κάποια αναβάθμιση προσεχώς – για να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί εκ νέου προς τα προηγούμενα υψηλά της.
Το θετικό είναι ότι σήμερα Παρασκευή το Χ.Α. έκλεισε στα υψηλά του, με την πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 να κλίνει θετικά. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 862,58 μονάδες με άνοδο 0,38% έχοντας χαμηλό ημέρας στις 855,01 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.146,38 μονάδες με άνοδο 0,52%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 824,39 μονάδες με άνοδο 0,60%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.206,57 μονάδες με πτώση 0,71%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. είχε άνοδο 0,77%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,67%, ο τραπεζικός +0,79%, ενώ ο Mid Cap κέρδισε 1,18%.
Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν πολύ μειωμένη καθώς κατήλθε στα 42,61 εκατ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη ήταν στα 74,22 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 5ημέρου, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,8 εκατ. ευρώ. Στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξαν και 5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, κυρίως στη Eurobank, αλλά και στις ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ.
Στο χώρο του FTSE 25 πτωτικά έκλεισαν μόνο οι ΕΛΠΕ, Viohalco, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Titan, Jumbo, Eurobank, ΔΕΗ και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap συνεχίζεται ο προβληματισμός για την εικόνα της MLS που υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 6,79% σήμερα με όγκο 95 χιλ. τεμάχια πέφτοντας στα 1,71 ευρώ, ενώ θυμίζουμε και την Πέμπτη είχε υποχωρήσει κατά 5,64%.
Πτωτικά, με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν επίσης μετοχές όπως Πλαίσιο, Intralot, Κρι Κρι, ΙΑΣΩ, Intracom Holdings και Attica Bank. Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Κορδέλλου, Lavipharm, ΑΕΓΕΚ, Φιερατέξ, Newsphone, Mevaco, Audiovisual, Unibios, ANEK, Moda Bagno, Έλαστρον, Revoil, Reds, CPI και Δρομέας.
Στον αντίποδα, υποχώρησαν μετοχές όπως Αγρ. Οίκος Σπύρου, Εβροφάρμα, Ιντερτέκ, Κυριακούλης και ΕΚΤΕΡ. Στο σύνολο της αγοράς 55 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 45 που υποχώρησαν.
Τεχνικά δεδομένα
Όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σε μια από τις πιο... σφιχτές σε εύρος εβδομαδιαίες κινήσεις του, επιβεβαίωσε την σημασία των 860 μονάδων μένοντας πρακτικά στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής. Διαγραμματικά αυτό μεταφράζεται σε μια ευθεία γραμμή που δεν αλλάζει τα δεδομένα της τάσης.
Η οριζόντια κίνηση είχε πάντως και κάποια θετικά στοιχεία: Ενεργοποίησε εκ νέου τα σήματα αγορών από MACD και τους μεσοπρόθεσμους κινητούς μέσους οι οποίοι πλέον ταυτίζονται με την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη. Σε αυτή την σφιχτή συσσώρευση οι τζίροι δεν είναι ομοιόμορφοι και δεν δίνουν κάποια άμεση ένδειξη στο που θα σπάσει η συγκέντρωση των τιμών».
Σύμφωνα με τον αναλυτή, «η μεγάλη εικόνα δείχνει το σχηματισμό βάσης για κάποιο υψηλότερο επίπεδο το οποίο δεν είναι άλλο από τις δίδυμες κορυφές του Ιουλίου στις 900 μονάδες. Προς το παρόν και για όσο οι τζίροι δεν δείχνουν να ενισχύονται σε συστηματική βάση, η αργή κίνηση στον άξονα του χρόνου είναι το πιο πιθανό σενάριο για τις επόμενες ημέρες».