Άνθρακες ο θησαυρός και η δεύτερη συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+. Όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιου είδους συμφωνία αλλά η νέα αναβολή είναι επ’ αόριστον καθώς δεν υπάρχει ορισμός νέας ημερομηνίας συνεδρίασης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του OPEC, Μοχάμαντ Μπαρκίντο.
Για να κατανοήσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης υπενθυμίζουμε ότι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη είχε σαν στόχο να συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ανά μήνα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, ώστε να διατεθούν στην αγορά επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως για το υπόλοιπο του 2021. Αυτή ακριβώς η αύξηση παραγωγής είναι στον αέρα.
Πού κολλάει η συμφωνία
Τα μέλη του καρτέλ συμφωνούν μεν στην αύξηση της παραγωγής, διαφωνούν δε στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συνεχιστούν οι υπόλοιπες περικοπές έως το τέλος του 2022, αντί έως τον Απρίλιο του 2022.
Πιο συγκεκριμένα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν μεν να διοχετεύσουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, αλλά αρνήθηκαν κάθετα να υποστηρίξουν την χρονική επέκταση των περικοπών, παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας για «συμβιβασμό και λογική».
Ενστάσεις είχαν και για τον επιμερισμό ανά χώρα της συγκεκριμένης αύξησης. Βλέπετε ενώ τα ΗΑΕ έχουν παραγωγική δυνατότητα περί τα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εντούτοις με βάση τη συμφωνία στο πλαίσιο του OPEC+ από το 2020, η παραγωγή του έχει περιοριστεί κατ' ανώτατο όριο στα 2,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2020 και στα 2,74 εκατ. από το 2021 και μετά.
Ως τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στο πλαίσιο του OPEC, τα ΗΑΕ είναι λογικό να θεωρούν το συγκεκριμένο όριο άδικο και να ζητούν επίμονα να αλλάξει η βάση υπολογισμού.
Ο πολυπόθητος συμβιβασμός δεν επιτεύχθη ούτε χτες, με αποτέλεσμα την κατάρρευση προς το παρόν των διαπραγματεύσεων κάτω από το βάρος και άλλης μια κίνησης της Σαουδικής Αραβίας που εξαγρίωσε τα ΗΑΕ.
Η Σαουδική Αραβία τροποποίησε τους κανόνες για τους δασμούς στις εισαγωγές εντός των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – GCC- αποκλείοντας προϊόντα που παράγονται σε ζώνες ελεύθερου εμπορίου με συμμετοχή του ντόπιου εργατικού δυναμικού μικρότερη του 25%, αλλά και προϊόντα που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, σε μια κίνηση που είχε ξεκάθαρα στο στόχαστρο τα Εμιράτα.
Τι μέλλει γενέσθαι
Το brent αντέδρασε με άνοδο πάνω από τα 77 δολάρια/βαρέλι, καθώς μέχρι να επανενεργοποιηθούν οι συνομιλίες μένει «μετέωρη» η αύξηση παραγωγής από τον OPEC+, γεγονός που καθιστά υπό ομηρία την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τουλάχιστον για τον μήνα του Αυγούστου.
Παρά το γεγονός ότι το καρτέλ πιθανόν να υποστεί πιέσεις από τις χώρες – καταναλωτές να καταλήξει σύντομα σε μια συμφωνία για αύξηση της παραγωγής, εντούτοις η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι τόσο έντονη που γεννά φόβους ότι τα ΗΑΕ μπορεί να εγκαταλείψουν το καρτέλ ή ακόμα και να προχωρήσουν σε πόλεμο τιμών.
Παρά το γεγονός ότι η πανδημία κράτησε απόλυτα συντονισμένα τα δύο εκ των βασικών μέλη του OPEC, προφανώς αυτή τη στιγμή τους χωρίζουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας και κατ’επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι Σαουδάραβες όπως έχουμε ξαναπεί είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την παραγωγή ένα βήμα πίσω από τη ζήτηση, προκειμένου να στηρίξουν το ανοδικό κανάλι των πετρελαϊκών τιμών και να διασφαλίσουν τα νώτα τους σε περίπτωση που οι μεταλλάξεις συγκρατήσουν τις προσδοκίες για την οικονομική ανάκαμψη. Το γεγονός ότι θέλουν να επεκτείνουν χρονικά τις υπόλοιπες περικοπές έως τα τέλη του 2022, μόνο αισιοδοξία για την ορμή της οικονομικής ανάκαμψης δεν δείχνουν.
Τα ΗΑΕ είτε είναι πιο αισιόδοξα για την πορεία της πανδημίας, είτε ενδιαφέρονται πλέον μόνο για την αύξηση της γραμμής βάσης τους, είτε και τα δύο.
Όπως και να έχει, η αγορά αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην υπάρξει επιπλέον παραγωγή στην αγορά, τη στιγμή που τα παγκόσμια και περιφερειακά αποθέματα πετρελαίου βαίνουν μειούμενα.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, μια άμεση ανακοίνωση για μια νέα ημερομηνία συνεδρίασης των μελών του OPEC+ είναι το ζητούμενο, προκειμένου μια νέα επιθετική άνοδος των πετρελαϊκών τιμών να μην εκτοξεύσει το κόστος ενέργειας σε νέα υψηλά.
Οι traders θα πρέπει όμως να έχουν τα μάτια τους ανοικτά, καθώς μέχρι –και αν- υπάρξει μια συμφωνία των μελών του OPEC+, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μονομερείς αυξήσεις παραγωγής όχι μόνο από τα ΗΑΕ, αλλά και από άλλα μέλη του OPEC+ που διαφωνούν με τη γραμμή βάσης υπολογισμού των περικοπών.
Μια άναρχη όμως αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον μιας εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης λόγω των μεταλλάξεων που οδηγούν πολλές οικονομίες σε πισωγυρίσματα, μπορεί να σηματοδοτήσει βραχυπρόθεσμα περιπέτειες για τις τιμές του πετρελαίου.
Για παράδειγμα, το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και μεταφορικών και τα νέα lockdowns, έχουν οδηγήσει στη βραδύτερη ανάπτυξη των εργοστασίων στην Κίνα.
Αν η ζήτηση για πετρέλαιο λοιπόν δεν αυξηθεί όσο γρήγορα περιμένουν κάποια μέλη του καρτέλ, τότε η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με μια άναρχη αύξηση της παραγωγής και την πιθανή επιστροφή των ιρανικών βαρελιών στην αγορά μπορεί να μας οδηγήσει μπροστά σε μια νέα καταιγίδα.
Προσοχή λοιπόν και στενή παρακολούθηση στις εξελίξεις.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.