Η αναβάθμιση του Αυγούστου και η πρωτιά στην Ευρώπη
Shutterstock
Shutterstock
Ελληνική οικονομία

Η αναβάθμιση του Αυγούστου και η πρωτιά στην Ευρώπη

Σημαντικές εξελίξεις αναμένει η αγορά μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μία είναι η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, την οποία «βλέπει» να έρχεται σύντομα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων περιμένουν να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της κάλπης και στρέφουν το βλέμμα στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, τότε θα έχει σχηματοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας στο διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία – πάντα σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης – να σημειώσει από τις καλύτερες επιδόσεις σε ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Στο α’ τρίμηνο του 2023 η ελληνική οικονομία έτρεξε με 2,1% και η Ευρωζώνη με 1,3%, ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο εκτιμάται ότι υποχώρησε στο 2,9% όταν στην Ευρωζώνη είναι στο 6,1%.

Οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα δώσουν το έναυσμα για μία αλληλουχία θετικών εξελίξεων σε μία συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την εκ νέου εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. Όσο «τρέχει» η οικονομία και ταυτόχρονα εφαρμόζεται συνετή δημοσιονομική πολιτική, τόσο γρήγορα υποχωρεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, απελευθερώνοντας στην ουσία δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων και παροχές. 

Οι καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζονται και στην αγορά ομολόγων όπου το spread του 10ετούς περιορίστηκε πριν από λίγες ημέρες έως τις 107 μονάδες βάσης, επίπεδο κοντά στα ιστορικά χαμηλά, ενώ εδώ και καιρό το ελληνικό spread έχει πάψει να είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη καθώς υποχώρησε κάτω από της Ιταλίας. 

Αναβαθμίσεις και καλύτερες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις θα αυξήσουν την αξιοπιστία της χώρας και θα κάνουν πιο εύκολη τη χρηματοδότηση των αναγκών της, όταν διεθνώς αυξάνεται το κόστος χρήματος και επιδεινώνονται οι χρηματοδοτικές συνθήκες.

Η ΤτΕ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,3% το 2023, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που μετά βίας θα ξεπεράσει το 1%. Ακόμη πιο σημαντικό, δεδομένης της επιστροφής των δημοσιονομικών περιορισμών, είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το δημόσιο χρέος θα μειώνεται ετησίως κατά 4% ως προς το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται η θετική επίδραση των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού

Όπως έχει αναφέρει εδώ και μήνες το Liberal, το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε την πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα μαζί με… τα μπάνια του λαού. Ο γερμανικός οίκος Scope Ratings έχει προγραμματίσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 4 Αυγούστου και είναι ο πρώτος που είχε δώσει «θετικές» προοπτικές, βάζοντας από τον περασμένο Δεκέμβριο τη χώρα μας στον προθάλαμο της αναβάθμισης.

Αν η Scope κάνει… το καθήκον της στις 4 Αυγούστου, τότε η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά από σχεδόν 13 χρόνια που βρισκόταν στο «junk». Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Scope – αν και γερμανικός και ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οίκος - δεν βρίσκεται στη λίστα της ΕΚΤ με τους επιλέξιμους οίκους αξιολόγησης (έχει καταθέσει τον σχετικό φάκελο και αναμένει την έγκριση), επομένως δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το κούρεμα των τίτλων που δίνονται ως ενέχυρα (ανάλογα με την αξιολόγηση κάθε τίτλου, η ΕΚΤ κάνει μικρότερο ή μεγαλύτερο κούρεμα). Θα είναι όμως ένα ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές και προμήνυμα αναβάθμισης και από άλλους οίκους. 

Η επόμενη αναβάθμιση μπορεί να γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, παρά το γεγονός ότι ο οίκος δίνει «σταθερό» outlook, ενώ στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η πιο σημαντική αναβάθμιση από τον μεγαλύτερο οίκο Standard & Poor’s. Η αναβάθμιση από την Moody’ s θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη γιατί βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω από τους υπόλοιπους οίκους, όμως η λογική λέει ότι θα είναι ο τελευταίος οίκος που θα μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα ενδεχομένως μέσα στο 2024.