Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου δεν θεωρούνται και οι καλύτερες περίοδοι για τις αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να έχει τραβήξει τη δική του ρότα καθώς σε σύγκριση με την πλειονότητα των ξένων αγορών ξεκίνησε την ανάκαμψη από πολύ χαμηλότερη βάση.
Μετά από έναν πολύ κακό για τα χρηματιστήρια Αύγουστο λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν… τι τους περιμένει κυρίως σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, τις πολιτικές εξελίξεις στη Μ. Βρετανία με φόντο το Brexit, αλλά και τον κίνδυνο να βρεθεί σε ύφεση η Γερμανία και ενδεχομένως ολόκληρη η Ευρώπη.
Μέσα σε αυτό το μουντό κλίμα τα ελληνικά assets ξεχωρίζουν, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να εμφανίζει άνοδο 40% από την αρχή του έτους, τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται σε ποσοστό άνω του 73% στο ίδιο διάστημα και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν κατά περίπου 65%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος σε απόδοση δείκτης είναι ο Micex του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο οποίος εμφανίζει όμως τα μισά κέρδη σε σύγκριση με το ΧΑ.
Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή του χρηματιστηρίου και να ανακτήσει η ελληνική αγορά τη χαμένη της αξιοπιστία.
Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών και ετών, μετά την απόλυτη απαξίωση της εγχώριας αγοράς και το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο της Folli-Follie.
Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται την Ελλάδα… από ανάγκη. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν πουθενά όχι υψηλές αλλά ούτε καν θετικές αποδόσεις με σχετικά περιορισμένο ρίσκο, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις ξεπερνούν τα 17 τρισ. δολάρια. Συγκεκριμένα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης το ελληνικό 10ετές είναι το μοναδικό που δίνει απόδοση μεγαλύτερη του 1%. Αυτό τα λέει όλα…
Επιπλέον, είναι άλλο να παίρνουν ανάσα τράπεζες και επιχειρήσεις και να επιστρέφουν στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα και άλλο να κερδίσει η αγορά τη χαμένη της αξιοπιστία. Η ελληνική αγορά, λοιπόν, χρειάζεται πάση θυσία μεγάλες εισροές κεφαλαίων στο ΧΑ, καθώς το χρηματιστήριο αποτελεί σημαντικό παράγοντα χρηματοδότησης επενδυτικών projects και τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ελληνική αγορά διαθέτει τράπεζες που δεν έχουν ακόμη απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια.
Έτσι η σημαντικότερη αποστολή της νέας προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλικής Λαζαράκου, θα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας με στόχο να μην ξανασυμβούν τα όσα απίστευτα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια και να επιστρέψουν στην Ελλάδα σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ακόμη συνέλθει από την υπόθεση της Folli-Follie και δύσκολα θα βγάλει από πάνω του τη «ρετσινιά» μιας αγοράς όπου «όλα επιτρέπονται».
Τα όσα αδιανόητα έγιναν με την Folli-Follie προκάλεσαν τεράστια ζημιά στο «μίκρο» κομμάτι της οικονομίας δίνοντας μία πολύ καλή αφορμή στους επενδυτές να μας γυρίσουν την πλάτη. Από σήμερα μπορούν όλα να αλλάξουν και οι αμείλικτες αγορές να δουν με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα. Να την δουν ως έναν επενδυτικό προορισμό που έχει νόμους και κανόνες, που δεν μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Μόνο έτσι να δεσμευθούν μεγάλα κεφάλαια για πολλά χρόνια, μόνο με αυστηρούς ελέγχους και ξεκάθαρους κανόνες το ράλι των ελληνικών assets θα έχει συνέχεια.
Καλή η παγκόσμια πρωτιά του ΧΑ και το απίστευτο ράλι των ομολόγων μετά τις ευρωεκλογές αλλά χρειάζεται συνέχεια αν θέλουμε να γίνουμε ξανά μία κανονική χώρα και όχι κέντρο κερδοσκοπικών κινήσεων και σκανδάλων. Στο εξωτερικό οι μεγάλοι επενδυτές έχουν φύγει από το στάδιο της εμπιστοσύνης ή μη στις οικονομικές καταστάσεις και βλέπουν άλλες παραμέτρους για να επενδύσουν, όπως οι προοπτικές της χώρες. Τώρα που οι προοπτικές της Ελλάδας βελτιώνονται ραγδαία μπορούμε να θωρακίσουμε την αγορά μας;