Η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από τον προεκλογικό αγώνα ήταν μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη εξέλιξη, όχι μόνο για τον πολιτικό κόσμο αλλά και για τις αγορές, κυρίως μετά τα όσα συνέβησαν στο debate.
Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αποτελεί το ακλόνητο φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ωστόσο οι αναλυτές καλούνται να ξανατρέξουν τα μοντέλα τους για να καταλήξουν σε νέες τιμές-στόχους για τους χρηματιστηριακούς δείκτες, τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο. Και αυτό γιατί η Κάμαλα Χάρις, ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος των Δημοκρατικών αναλάβει την ευθύνη να κοντράρει τον Τραμπ, θα μπορούσε να αποτελέσει τον παράγοντα «Χ» που θα αλλάξει τη ροή των γεγονότων.
Πολύ σύντομα, λοιπόν, αναμένεται να έχουμε νέες προβλέψεις από τους σημαντικότερους αναλυτές. Είναι εκπληκτικό ότι ο S&P 500 ξεπερνά ήδη τις προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο. Διαμορφώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις 5.667 μονάδες, υψηλότερα από σχεδόν όλες τις τιμές-στόχους που έδιναν πριν από λίγο καιρό - και για το επόμενο δωδεκάμηνο - οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι.
Ανεξάρτητα από το σενάριο που τελικά θα κυριαρχήσει, το σίγουρο είναι ότι έχουμε εισέλθει σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και κατ’ επέκταση μεταβλητότητας. Σε μία από τις γνωστές του υπερβολές, ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως αν χάσει τις εκλογές, οι αγορές θα καταρρεύσουν, αλλά οι αναλυτές μάλλον δεν τον συμμερίζονται. Εστιάζουν σε πιο… απτές απειλές, όπως η εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας και του ενδιαφέροντος για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι πιθανότητες νίκης των Ρεπουμπλικάνων διαμορφώνονται αρκετά υψηλά, στο 60%, έχοντας υποχωρήσει από το 69% που ήταν πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο το στοιχείο της έκπληξης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ακόμα και σήμερα, πάντως, που ο προεκλογικός αγώνας έχει αποκτήσει νέο ενδιαφέρον, οι επενδυτές δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed και εξασθένησης του πληθωρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν… κρυφοκοιτάζουν τις υποσχέσεις των υποψηφίων.
Για παράδειγμα, η επιστροφή Τραμπ και η υπόσχεση μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη αλλά προκαλεί μεγάλες δημοσιονομικές ανησυχίες. Ταυτόχρονα, αποτελεί μάλλον κακό νέο για τις μετοχές που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, ο Τραμπ θεωρείται πιο δεκτικός στις συγχωνεύσεις, που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσουν deals που φρέναρε ο Μπάιντεν, όπως η εξαγορά της Albertsons από την Kroger ή και να εξεταστούν νέα deals στον τραπεζικό κλάδο μεταξύ των αμερικανικών κολοσσών, όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs και η Bank of America. Μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan προορίζεται για υπουργός Οικονομικών.
Ιστορικά, η μοναδική άλλη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποσύρθηκε από την προεκλογική κούρσα δεν μπορεί να προσφέρει πολλά στην ανάλυση της σημερινής κατάστασης, διότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Στις 31 Μαρτίου του 1968, ο τότε πρόεδρος Λίντον Τζόνσον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον προεκλογικό αγώνα.
Την επόμενη ημέρα ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,5%. Έως το τέλος του έτους, ο δείκτης κέρδισε 15%, όμως τότε η Wall βρισκόταν στα χαμηλά της, ενώ σήμερα οι αγορές παγκοσμίως βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Επίσης, η αποχώρηση του Τζόνσον ήταν έκπληξη για τους περισσότερους, ενώ η άνοδος της αγοράς δεν αποδίδεται σε αυτήν.
Το βασικό σενάριο των αγορών παραμένει η επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο όμως η ανοδική κίνηση των βασικών δεικτών της Wall Street τη Δευτέρα, στον απόηχο της αποχώρησης Μπάιντεν, ενδεχομένως σχετίζεται εν μέρει με μία έκπληξη: να καταφέρουν να κερδίσουν εντέλει οι Δημοκρατικοί το Κογκρέσο, περιορίζοντας έτσι τα περιθώρια «ελευθερίας» του Τραμπ και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να αυξηθούν οι πληθωριστικές και δημοσιονομικές πιέσεις.
Το δεύτερο σενάριο αφορά σε μία πολύ μεγαλύτερη έκπληξη, που δεν είναι άλλη από την ανάδειξη ενός υποψηφίου που θα καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει, σε πρώτη φάση, του συνέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος, και σε δεύτερη φάση τους Αμερικανούς πολίτες.
Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που κάνει λόγο για αύξηση των πιθανοτήτων επικράτησης των Δημοκρατικών, είτε με τη Χάρις είτε με κάποιον άλλο υποψήφιο, ακριβώς γιατί ήταν σαφές ότι ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στον σκληρό αγώνα απέναντι στον Τραμπ. Έτσι, λοιπόν, ένα νέο και πιο φρέσκο πρόσωπο ίσως καταφέρει να κερδίσει τους λιγότερο συντηρητικούς και τους πιο κεντρώους.
Εν κατακλείδι, η κυρίαρχη πρόβλεψη σήμερα κάνει λόγο για αυξημένη μεταβλητότητα τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο των Δημοκρατικών που θα πραγματοποιηθεί στις 19-22 Αυγούστου στο Σικάγο, στο οποίο θα αποφασιστεί ο αντίπαλος του Τραμπ. Ενδεχομένως η αυξημένη μεταβλητότητα να κρατήσει και μέχρι τις εκλογές. Η πορεία των αγορών έως το τέλος του έτους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της Fed. Στη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα, όμως η αγορά προεξοφλεί ότι θα μειωθούν στις 18 Σεπτεμβρίου.