Φοβάμαι ότι θα γίνω κουραστική στο αναγνωστικό κοινό! Αλλά θα επιμείνω! Διότι προσπαθώ να επηρεάσω όσο το δυνατόν περισσότερους, αφού είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι η οικονομική γνώση είναι δύναμη και καλό θα ήταν να τη μοιραζόμαστε.
Κάποιοι ρωτούν εμφανώς προβληματισμένοι:
- Πώς βλέπεις επενδυτικά το 2025;
- Οι δασμοί που θα βάλει ο Τράμπ θα μας επηρεάσουν;
- Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα σταματήσει;
- Η Αμερική θα πάρει τη Γροιλανδία και τη διώρυγα του Παναμά με στρατιωτική εισβολή;
- Οι εκλογές στα διάφορα μέρη της Ευρώπης θα αναδείξουν ακροδεξιούς; Και η Ευρώπη τι θα κάνει; Κινδυνεύουν τα χρήματά μας;
- Να επενδύσουμε στον S&P500 ή είναι πολύ ψηλά; Μήπως καλύτερα στον Nasdaq; ή μήπως σε εταιρίες που εμπορεύονται όπλα μια και γράφονται πολλά για Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο;
Άλλοι φοβούνται και είναι βέβαιοι για την καταστροφή που έρχεται. Αυτοί έχουν πάρει τις αποφάσεις τους σε σημείο που δίνουν εντολές πώλησης για να εξασφαλίσουν διαθεσιμότητα! Έτσι λοιπόν:
- Οι δασμοί θα είναι καθολικοί! Αυτοί θα επιφέρουν αύξηση πληθωρισμού, η Fed θα σταματήσει τις μειώσεις επιτοκίων και θα έρθει μεγάλη διόρθωση!
- Το Ισλάμ επεκτείνεται. Κινδυνεύει η Ευρώπη και η κρίση είναι στα πρόθυρα
- Η έλλειψη Ευρωπαίων ηγετών θα αναδείξει ακραίους δεξιούς ή αριστερούς και θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη! Δεν είναι καιρός για επενδύσεις.
Δεν θα επαναλάβω αυτά που έχω ήδη γράψει σχετικά με τα σενάρια καταστροφολογίας και την επόμενη πτώση των αγορών. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2024. Όμως, θα ήθελα σήμερα να κάνουμε κάποιες παραδοχές που θα μας οδηγήσουν σε επόμενα βήματα σκέψης και αντίληψης της πραγματικότητας των επενδύσεων. Που θα καταδείξουν μία διαφορετική προσέγγιση οικονομικής διαχείρισης.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 1Η : Όποιος επιθυμεί να επενδύει μέρος των εισοδημάτων του με μακροχρόνιο ορίζοντα δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει σήμερα, αύριο ή μετά από κάποιους μήνες.
Αλήθεια για ποιον λόγο να αγχωνόμαστε αν ο Τραμπ θα επιβάλλει δασμούς αφού έχουμε αποφασίσει να επενδύουμε για πάντα; αν έχουμε αποφασίσει ένα ποσοστό των εισοδημάτων μας να το διοχετεύουμε σε προσοδοφόρες αγορές κάθε μήνα; Aκόμα και να έρθει η διόρθωση και κρατήσει 1 ή 2 ή 3 χρόνια τι σημασία έχει για όλους εμάς που επενδύουμε για τα επόμενα πολλά χρόνια;
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 2Η : Αποταμιεύουμε και επενδύουμε διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας ευημερία.
Όπως λέει και ο Morgan Housel στο βιβλίο του «Η ψυχολογία του χρήματος», δεν χρειαζόμαστε συγκεκριμένο λόγο για να αποταμιεύουμε. Πραγματικά, για ποιόν λόγο να συνδέσουμε τη δυνατότητα αποταμίευσης με κάποιον συγκεκριμένο στόχο; Αποταμιεύουμε γιατί έτσι! Γιατί δεν επιθυμούμε να γίνουμε έρμαια αλόγιστης κατανάλωσης και θύματα της διαφήμισης και της κοινωνικής πίεσης που ο ένας εξασκεί στον άλλον για να ακολουθήσουμε την μόδα! Αποταμιεύουμε για τους δικούς μας λόγους και επειδή δεν επιθυμούμε να αφήνουμε τα χρήματα μας να λιμνάζουν, τα επενδύουμε. Για πάντα! Η επένδυση είναι ο μοναδικός τρόπος για να προσδώσουμε αξία στα κεφάλαιά μας και για να αντιπαρέλθουμε των συνεπειών του πληθωρισμού.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 3Η : Δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα κινηθούν οι αγορές.
Υπάρχει ένα σύνθετο πλέγμα παραγόντων που διαμορφώνουν τις αγορές. Γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αποφάσεις κεντρικών τραπεζών, περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και η ψυχολογία των επενδυτών. Όλα αυτά αλληλεπιδρούν πολλές φορές και δημιουργείται ένα ντόμινο αντιδράσεων που δεν μπορούν να εκτιμηθούν και αξιολογηθούν. Αυτή λοιπόν η αβεβαιότητα είναι το στοιχείο που καθιστά την όποια πρόβλεψη απίθανη. Πρωτίστως λοιπόν, χρειάζεται να αποδεχτούμε αυτή την αβεβαιότητα που δεν σημαίνει αδυναμία ή έλλειψη γνώσης. Σημαίνει ρεαλισμός, πραγματικότητα μέσα στην οποία πορευόμαστε.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ 4Η : Η οικονομική σοφία αποτελείται από δύο μέρη: το IQ των χρημάτων και το EQ των χρημάτων.
Το διάβασα πρόσφατα στο βιβλίο του Ken Honda με τίτλο «Happy Money» και το υιοθέτησα αμέσως! Ακόμα και αν έχουμε σπουδάσει οικονομικά και είμαστε γνώστες των επενδύσεων μπορούμε να καταστραφούμε αν δεν διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και τις αντιδράσεις μας απέναντι στα χρήματα και τις αγορές. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε επηρεασμένοι από διάφορα γεγονότα, από μία είδηση για παράδειγμα στο ραδιόφωνο ότι έρχεται συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μη αναλογιζόμενοι τους στόχους που έχουμε θέσει, τις αξίες που μας ακολουθούν και τα σχέδια ή την ενσυνείδητη διαχείριση χρημάτων που μας ταιριάζει, μας οδηγούν σε λανθασμένες μη αναστρέψιμες επιλογές.
Συνεπώς, αφού μας καθοδηγούν αυτές οι παραδοχές, είναι στιγμή να θυμηθούμε κάποιες βασικές αρχές που ακολουθούμε όλοι εμείς που επενδύουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια μας.
1. Καθορίζουμε τους επενδυτικούς μας στόχους απαντώντας αρχικά σε δύο απλές ερωτήσεις.
Για ποιόν λόγο επενδύω;
Για πόσο χρόνο θα επενδύω;
Και εδώ θα προκαταβάλλω την απάντηση. Οι επενδύσεις θέλουν υπομονή για να μας αποδώσουν. Έτσι λοιπόν έχουμε μακροχρόνιο ορίζοντα.
2. Δημιουργούμε κεφάλαιο με έλεγχο των εξόδων μας.
Δεν έχει σημασία τι έσοδα έχουμε. Το σημαντικότερο είναι πώς ξοδεύουμε τα χρήματα που βγάζουμε.
3. Διαφοροποιούμαστε. Δεν εστιάζουμε σε ένα πράγμα και αναζητάμε τη γνώση και την πληροφορία για να κάνουμε διασπορά. Ευτυχώς, υπάρχουν επενδυτικά εργαλεία λελογισμένου ρίσκου στα οποία μπορούμε να επενδύουμε για πολλά χρόνια.
4. Εκπαιδευόμαστε και μορφωνόμαστε πάνω στον οικονομικό και επενδυτικό αλφαβητισμό. Ευτυχώς, υπάρχουν σύμβουλοι που μπορούν να βοηθήσουν.
Εν κατακλείδι, όσοι επενδύουμε μακροπρόθεσμα, δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε και να ρευστοποιούμε, ούτε και να μένουμε αδρανείς. Η αβεβαιότητα των αγορών είναι μία υπενθύμιση για εγρήγορση, γνώση, ψυχραιμία, επιμονή και υπομονή. Επικεντρωνόμαστε στους στόχους μας και οδεύουμε σύμφωνα με αυτούς. Και ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική ευημερία δεν είναι θέμα τύχης αλλά συνέπεια ορθών επιλογών και μακροχρόνιας προσήλωσης.
*Η Γεωργία Παπαδοπούλου είναι Portfolio Manager, Financial Educator & Coach, Director της InvestWise EE (αποκλειστικός συνεργάτης της Wealth Fund Services Ltd).
Email: [email protected]
LinkedIn: Georgia Papadopoulou
Αποποίηση Ευθύνης:
Το υλικό αυτό παρέχεται αποκλειστικά για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί το παρόν ως επενδυτική συμβουλή ούτε προτροπή ή υποκίνηση ή προσφορά για την αγορά ή πώληση ή για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Οι πληροφορίες που εκτίθενται στο παρόν βασίζονται σε δεδομένα από δημόσιες πηγές και παρόλο που οι πληροφορίες που εκτίθενται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.