Πτωτικά κινείται το σύνολο του χρηματιστηριακού κόσμου, απόρροια των δηλώσεων της Fed που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκκινήσει το γνωστό και αναμενόμενο tapering, δηλαδή την - αρχικά- παύση του υφιστάμενου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα), ή έστω να μετριάσει την ένταση των αγορών.
Το παραπάνω αφορά στο πρώτο βήμα της Fed για μεταστροφή της νομισματικής της πολιτικής, με επόμενο και βασικό τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων αναφοράς. Έως τότε, οι αναγνωριστικές κινήσεις που θα επιλέξει υπονοούν μια ελαφρά ανησυχία ότι πλέον δεν είναι αρκετό το αφήγημα περί της απορρόφησης των πληθωριστικών πιέσεων από την αγορά αγαθών και την αντίστοιχη υπερκέραση της συνολικής προσφοράς.
Οι αγορές εδώ και καιρό κινούνται στον αστερισμό του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, και κάθε σχετική εξέλιξη βαθμολογείται κατά το δοκούν. Προς ώρας, το νέο έχει εκληφθεί με μια δόση ανάλαφρη, και οι ρευστοποιήσεις, αν και έντονες σε σχέση με την τοπική μεταβλητότητα, παραμένουν ελάχιστα σημαντικές σε σχέση με αυτές που θα προκύψουν εφόσον επεκταθούν οι ανησυχίες.
Ο Γενικός Δείκτης δεν απέχει πολύ από ένα μίνι sell off, και έχει χάσει τη στήριξη των 890 μονάδων με επόμενο επίπεδο την περιοχή των 870 -874. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι το σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κινείται σε αρνητικό έδαφος, και εκτός εξαιρετικού γεγονότος, τα πράγματα θα παραμείνουν «κόκκινα», τουλάχιστον σήμερα.
Στην πτώση πρωτοστατούν οι μετοχές των τραπεζών, του Mytilineos και της Viohalco, χωρίς όμως να μπορεί να εξαιρεθεί καμία συγκεκριμένη από το αρνητικό μοτίβο.