Γίνεται τελευταία καθημερινά λόγος για την επέλαση των μικροεπενδυτών η αλλιώς retail investors που μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και δη των εφαρμογών trading για κινητό όπως το Robinhood διαμορφώνουν καθοριστικά τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.
Η «εκδίκηση» των μικροεπενδυτών, των καθημερινών ανθρώπων δηλαδή, άρχισε θα λέγαμε κατά μεγάλο βαθμό με την μετοχή της Tesla όπου ενάντια σε κάθε συμβατική επενδυτική λογική ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη πολλαπλασιάζοντας την τιμή της μέσα στο 2020 χωρίς καν να παρουσιάζει κέρδη για 13 συναπτά έτη.
Φτάνοντας αισίως στο 2021, παρατηρήσαμε μια ακόμα έκρηξη μετοχής πυροδοτούμενη από μια συζήτηση χρηστών στο γνωστό website Reddit, αυτή της GameStop, η οποία παρουσίασε άνοδο της μετοχή της κατά 1200% από την αρχή του έτους (YTD).
Παρόλο που οι δύο περιπτώσεις μοιάζουν να έχουν κοινά σημεία, στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα, εκτός από μια κοινή αφετηρία, αυτής που οριοθετεί μιας νέα εποχή για τις αγορές.
Ας εξετάσουμε πρώτα από όλα όμως λίγο τις δυο μετοχές.
H Tesla
H μεν Tesla πρόκειται για μια μέχρι στιγμής ζημιογόνα εταιρεία αλλά καθόλα υποσχόμενη. Ηγέτης και πρωτοπόρος στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Tesla πούλησε περίπου 500.000 ηλεκτρικά οχήματα κατέχοντας 19% της συγκεκριμένης αγοράς και είναι μακράν προπορευόμενη της δεύτερης Volkswagen. Οι λόγοι που πραγματικά όμως την έφεραν σε αυτή τη θέση δεν ήταν τα εντυπωσιακά της νούμερα. Ο καθοριστικός παράγοντας ήταν, και θα συνεχίσει να είναι, ότι η Tesla έχει εδραιωθεί στο χώρο με την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου μπαταριών στον κόσμο.
Παράλληλα, ίσως και ακόμα πιο σημαντικό, το γεγονός ότι προπορεύεται στο χώρο του λογισμικού αυτόνομης οδήγησης οπού τα αυτοκίνητα της, που βρίσκονται στην αγορά, έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα και τα συστήματα τους καταγράφουν όλα τα δεδομένα ώστε να βρεθούν οι αδυναμίες και να βελτιωθεί περαιτέρω το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που του δίνει ζωή.
Κοινώς, η Tesla είναι μια εταιρεία που έχει και παρόν αλλά πολύ περισσότερο μέλλον, με τον μεγαλομέτοχο Elon Musk να την οδηγεί σε ολοένα και πιο ηλιόλουστες μέρες αποτελώντας μια από τις σημαντικές ηγετικές φυσιογνωμίες του 21ου αιώνα.
Η GameStop
Από την άλλη, η GameStop είναι μια εταιρεία που έχει μόνο παρελθόν. Ο άλλοτε κυρίαρχος στο χώρο της αγοραπωλησίας και ενοικίασης βιντεοπαιχνιδιών, τα τελευταία χρόνια κλείνει τα φυσικά του καταστήματα το ένα μετά το άλλο βλέποντας τη μετοχή να κατρακυλάει σταδιακά σε έναν κλάδο που επίσης παραπαίει.
Οι μεγαλοεπενδυτές της Wall Street, αναλύοντας αυτά τα στοιχεία, είχαν πάρει προ πολλού short θέσεις περιμένοντας τη μετοχή να υποχωρεί όπως και συνέβαινε μέχρι προσφάτως.
Κάποια ελπιδοφόρα νέα όμως, όπως η κατακόρυφη αύξηση των online πωλήσεων τον περασμένο Αύγουστο αλλά και η πολυετής συνεργασία που επετεύχθη με τη Microsoft, άρχισαν να μεταβάλλουν το σκηνικό.
The Big...Long
Ακόμα και ο Michael Burry, από τον οποίο εμπνεύστηκε η ταινία «The Big Short» σαν την κεντρική φιγούρα που προμήνυε την κρίση του 2008, άρχισε να παίρνει long θέση. Το ιλιγγιώδες short interest, που στη γλώσσα της αγοράς σημαίνει ότι τεράστιο ποσοστό των μετοχών της εταιρείας ήταν σε short θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί ή κλείσει (σε κάποιο σημείο έφτασε το 138% των διαθέσιμων μετοχών!), σε συνδυασμό με τα καλά νέα για την εταιρεία τον έκαναν να πιστεύει πως είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένα ντόμινο όπου οι νέοι επενδυτές που αγοράζουν την μετοχή θα αναγκάζουν αυτούς που την έχουν θέση short να κλείνουν τις θέσεις τους μαζικά και να ξαναμπαίνουν σε υψηλότερο σημείο.
Δεδομένης λοιπόν της ύπαρξης μιας κρίσιμης μάζας αγοραστών, πυροδοτείται ένα γαϊτανάκι χωρίς τελειωμό, όπου ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εισέρχονται σε long θέσεις ασκώντας εκθετικά αυξανόμενη πίεση στις short θέσεις.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται short squeeze και παρόλο που δεν είναι πρωτόγνωρο, ήρθε ένα τρίτο στοιχείο στην εξίσωση να κάνει το μείγμα πραγματικά εκρηκτικό. Η μαζική συνεννόηση των χρηστών που ακολουθούσαν το νήμα Wallstreetbets στο Reddit για αγορά της μετοχής οδήγησε σε έναν ασφυκτικό κλοιό τους μεγαλοεπενδυτές, ανήμπορους να αντιδράσουν με την αξία της μετοχής να τετραπλασιάζεται σε λίγα 24ωρα.
Η έλλειψη ρευστότητας λοιπόν, η αδυναμία των πωλητών να βρουν αγοραστές για τις ήδη ζημιογόνες θέσεις τους, οδήγησε την αγορά σε ένα άνευ προηγουμένου σενάριο: Το ξύπνημα των μικροεπενδυτών, που αντιλήφθηκαν ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία πως αν συνεργαστούν σε μεγάλο αριθμό μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία τα οποία εφηύραν και δημιούργησαν τα μεγάλα ιδρύματα μπορούν να τους εκθρονίσουν έστω και για λίγο.
Θεμελιώδη μεγέθη στα...σκουπίδια;
Αντίθετα λοιπόν με την Tesla, της οποίας η άνοδος βασίστηκε στην εξαιρετικά οπτιμιστική αλλά βασισμένη σε δεδομένα και απτά στοιχεία ανάλυση της μετοχής, η περίπτωση του GameStop, δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα, πετώντας στα σκουπίδια όλες τις θεμελιώδεις αρχές της επενδυτικής επιστήμης.
Εν κατακλείδι, οι αγορές βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα πρωτόγνωρο σκηνικό όπου ο Δαυίδ κέρδισε έστω και βραχυπρόθεσμα τον Γολιάθ, όπου δηλαδή τα μεγάλα επενδυτικά ιδρύματα δέχθηκαν ένα πλήγμα από τις ορδές των μικροεπενδυτών.
Αναμένουμε συντονισμένοι με ανυπομονησία για τη συνέχεια λοιπόν καθώς οι αγορές θα συνεχίζουν να κινούνται σε νέα και αχαρτογράφητα νερά.
*Ο Θεόδωρος Σταμελάτος, έχει σπουδάσει Business Intelligence & Analytics, και εργάζεται ως Application Engineer στον τομέα του Derivatives Technology στη Wall Street.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.