Ερωτηματικό αποτελεί το αν θα περάσει από τις Βρυξέλλες το σχέδιο της νέας γερμανικής κυβέρνησης για «πακέτα δισεκατομμυρίων» με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και των υποδομών. Όπως εκτιμά η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, για να γίνει αυτό «θα πρέπει η Γερμανία να χαλαρώσει τους κανόνες, που η ίδια είχε θεσπίσει. Και αυτό συναντά αντιστάσεις». Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσφατη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των «27» στις Βρυξέλλες, στην οποία κατέθεσε σχετική πρόταση ο Γερμανός εκπρόσωπος, Μίχαελ Κλάους.
«Ειδικά ο Κλάους, ο οποίος εδώ και χρόνια στις Βρυξέλλες εξέφραζε την ανελαστική γερμανική γραμμή για όσο το δυνατόν αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, προτείνει τώρα μία χαλάρωση» γράφει η Handelsblatt. «Ο λόγος: Το νέο, ιστορικό πακέτο χρέους της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης μάλλον δεν συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ περί χρέους (…) Τώρα η ΕΕ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκονται σε δίλημμα. Για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από τη Γερμανία να αυξήσει τις κρατικές επενδύσεις και τώρα δεν μπορεί να της το αρνηθεί. Δεν μπορεί όμως ούτε να επιτρέψει μία εξαίρεση για τη Γερμανία από τους κανόνες για το χρέος. Γιατί έτσι θα δημιουργούσε προηγούμενο, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τη Γερμανία».
«Γι αυτό», επισημαίνει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, «η Γερμανία πιέζει για μία εκ νέου αναθεώρηση των μόλις πρόσφατα αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για το χρέος. Αλλά ας μην ελπίζει για κάτι τέτοιο η μελλοντική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, την αναθεώρηση απορρίπτουν τόσο τα κράτη-μέλη της νότιας Ευρώπης που είναι ανοιχτά στο ενδεχόμενο αύξησης του χρέους, όσο και χώρες της βόρειας Ευρώπης που παραδοσιακά ακολουθούν μία δημοσιονομική πειθαρχία. Και οι δύο ομάδες (χωρών) θεωρούν οπορτουνιστική την τακτική του Βερολίνου, καθώς μέχρι πρότινος τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, όσο και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφραζαν μία διαμετρικά αντίθετη θέση».
Πηγή:: DW