Η χρυσοτόκος αγορά των ομολόγων και το ομόλογο της Intralot
Shutterstock
Shutterstock

Η χρυσοτόκος αγορά των ομολόγων και το ομόλογο της Intralot

Στο κυνήγι των νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων έχουν επιδοθεί διεθνώς οι επενδυτές στο ξεκίνημα του νέου χρόνου κλειδώνοντας υψηλές αποδόσεις και η ελληνική αγορά δεν αποτελεί εξαίρεση με φωτεινό παράδειγμα τις Τράπεζες και το παιχνίδι να παίζεται και στις υπόλοιπες εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο μετά το ομόλογο 200 εκατ. ευρώ της Autohellas, έρχεται στο διάστημα 21-23 Φεβρουαρίου η έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 130 εκατ. ευρώ  με διαπραγμάτευση στην εγχώρια αγορά εταιρικών bonds του Χ.Α και για την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη.

Ο ρόλος των τραπεζικών ομολόγων

Τα κεφάλαια μαμούθ των 7,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο προσφορών που συγκέντρωσαν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες βάζοντας τελικά στο «κουμπαρά» τους 1,8 δισ. ευρώ είναι ουσιαστικά τα οφέλη από την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία και την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των δικών τους βαθμολογιών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τα νούμερα μιλάνε ξεκάθαρα καθώς οι τέσσερις τράπεζες Εθνική, Aplha Bank, Πειραιώς και Eurobank, βγήκαν στις αγορές και άντλησαν σημαντικά κεφάλαια για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL).

Αν στις εκδόσεις υπολογιστούν και οι δύο του περασμένου Νοεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν το τελευταίο διάστημα 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το ένα δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Έχουν ουσιαστικά καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για τον τελικό στόχο του 2026, έναντι του οποίου απομένουν ακόμα νέες εκδόσεις περί τα 3,9-4,3 δισ. ευρώ, που απαιτούν οι εποπτικές αρχές για λόγους ασφαλείας κι έχουν μειώσει το μέσο επιτόκιο δανεισμού

Σε όλες τις περιπτώσεις επιτεύχθηκε υπερκάλυψη τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από τον αρχικό στόχο, με τις συνολικές προσφορές να ξεπερνούν τα 7,2 δισ. ευρώ.

Το Ομόλογο της Intralot

Το ενημερωτικό του εταιρικού ομολόγου αναμένεται να εγκριθεί στις 15 Φεβρουαρίου και εκτός απροόπτου η διαδικασία δημόσιας προσφοράς για την έκδοση πενταετούς διάρκειας ομολόγου θα διαρκέσει από τις 21 έως 23 Φεβρουάριου.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη διπλή αύξηση κεφαλαίου της Intralot που έφερε την έξοδο από την επιτήρηση και την είσοδο της εταιρείας στα ραντάρ εγχώριων και ξένων επενδυτών. Η επιτυχής έκβαση του ομολόγου θα σημάνει και την ολοκλήρωση της διαδικασία για το κοινοπρακτικό δανείο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με πέντε τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Αttica, Οptima) τη σύναψη του οποίου έχει ήδη ανακοινώσει η εισηγμένη.

Να σημειωθεί ότι η έκδοση του ομολόγου θεωρείται ήδη καλυμμένη καθώς υπάρχει συμφωνία του κ. Σ. Κόκκαλη με μετόχους οι οποίοι συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Intralot  προκειμένου να λάβουν και ομολογίες. Το ετήσιο επιτόκιο δεν έχει κλειδώσει ακόμη ωστόσο πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι θα κινείται άνω του 5%.

Με τα 130 εκατ. ευρώ από το retail bond και τα 100 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού δανείου που έχει εξασφαλίσει η Intralot από τις τράπεζες θα αποπληρωθεί πλήρως το ομόλογο της εταιρείας το οποίο φέρει ανεξόφλητο υπόλοιπο 230 εκατ. ευρώ που λήγει το Σεπτέμβριο του 2024 και έχει κουπόνι 5,25%.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ομολόγου αλλά και την έκδοση του κοινοπρακτικού δανείου, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στον οποίο περιλαμβάνονται και τα δάνεια της θυγατρικής στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει στα 340 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 2,3x, που καταγράφεται ως μια από τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ των διεθνών παρόχων τεχνολογίας για τυχερά παιχνίδια. 

Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2023, η Intralot ανακοίνωσε κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), ύψους 101 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2022. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εταιρεία έχει αλλάξει σελίδα και διαθέτει δυνατότητα παραγωγής cash flow περίπου 100 εκατ. στο 9μηνο γεγονός που της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στις επενδυτικές της ανάγκες και ταυτόχρονα να μειώνει τον δανεισμό της

Για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση αναμένει κέρδη ebitda μεταξύ 130-135 εκατ. ευρώ, ανάλογα και με το πως θα διαμορφωθούν οι ισοτιμίες των νομισμάτων στις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Γιατί είναι ελκυστική η αγορά των ομολόγων

Οι εισηγμένες εταιρείες φαίνεται να ποντάρουν στην άντληση μακροπρόθεσμων α κεφαλαίων με «κλειδωμένο» επιτόκιο το οποίο κυμαίνεται από 4%-6 %, με στόχο να μειώσουν τα κόστη και να περιορίσουν το ρίσκο, καθώς η δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς σε συγκεκριμένες περιόδους που υπάρχει σε αρκετές ομολογιακές εκδόσεις και σε προκαθορισμένες τιμές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι βρισκόμαστε ήδη -ή έστω το έχουμε προσεγγίσει κατά πολύ- στο ανώτατο σημείο των επιτοκίων και πως κάποια στιγμή μέσα στο 2024 θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσής τους. Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργείται η προσδοκία στους επενδυτικούς κύκλους ότι το επόμενο διάστημα είναι μια καλή περίοδος για ομολογιακές τοποθετήσεις.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και χωρίς το πρόσφατο ομόλογο της Autohellas, τα υπόλοιπα 20 εταιρικά ομόλογα τα οποία και είναι διαπραγματεύσιμα σήμερα στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνα αποδίδουν συνολικά 125,2 εκατ. ευρώ τόκους και έχουν συμμετάσχει πάνω από 165.000 επενδυτές, έχοντας τοποθετηθεί στις δημόσιες προσφορές  συνολικά κεφάλαια 2,965 δισ. ευρώ.