Η Κίνα παραπαίει και ανησυχεί αγορές και παγκόσμια οικονομία
Shutterstock
Shutterstock

Η Κίνα παραπαίει και ανησυχεί αγορές και παγκόσμια οικονομία

Μπορεί να μοιάζει με υπερβολή να λέγεται πως η Κίνα παραπαίει όταν το ΑΕΠ της μεγεθύνεται κατά 6,3%, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πεκίνο είναι υπαρκτά και τρομάζουν τις παγκόσμιες αγορές. Ο ρυθμός ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο γιατί συγκρίνεται με αντίστοιχο περσινό τρίμηνο που η Σαγκάη των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, είχε βάλει λουκέτο για σχεδόν για δύο μήνες εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιορισμών κατά της πανδημίας.

Αν συνεχιστεί για ολόκληρο το έτος η αναιμική ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο, που μετρήθηκε στο 0,8% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, τότε η Κίνα θα δει την οικονομία της να αναπτύσσεται φέτος με ρυθμό λίγο πάνω από το 3%. Πρόκειται για μία πολύ αρνητική εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία. Διότι από το 1991 έως και το 2019, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κάλπαζε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 6%, συντηρώντας σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Οι εξαγωγές σημείωσαν απότομη πτώση τον Ιούνιο, η αγορά real estate εξασθενεί και η αδύναμη κατανάλωση ωθεί την Κίνα στο επικίνδυνο μονοπάτι του αποπληθωρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές καταναλωτή ήταν αμετάβλητες τον Ιούνιο σε σύγκριση με πέρσι, ενώ στην πραγματικότητα μειώθηκαν έναντι του Μαΐου, την ώρα που και οι τιμές χονδρικής παραπαίουν. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξασθένηση της αγοράς real estate, ενός κλάδου που εδώ και χρόνια κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο κινεζικό ΑΕΠ που ξεπερνά το 25%, θα διαρκέσει πολλά χρόνια, πλήττοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αναλυτές οίκων όπως η UBS, η JPMorgan, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs εκτιμούν ότι η προσπάθεια απεξάρτησης του κινεζικού δράκου από το real estate – που λίγο έλειψε να προκαλέσει παγκόσμια κρίση το 2021 – θα φρενάρει περαιτέρω την οικονομία. Χθες, αποκαλύφθηκε ότι η Evergrande, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης, εμφάνισε ζημιές της τάξης των 81 δισ. δολαρίων στη διετία 2021-2022. 

Στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η εικόνα της κινεζικής οικονομίας δεν είναι καλή. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η κινεζική ανάπτυξη «ταΐζει» την παγκόσμια οικονομία, δημιουργώντας μία τεράστια, σχεδόν ατελείωτη πηγή, νέας ζήτησης. Μετά τα περσινά προβλήματα με την πανδημία το 2023 θα ήταν έτος μεγάλης ανάκαμψης αλλά οι προσδοκίες δείχνουν να διαψεύδονται. 

Την ίδια ώρα, οι τιμές κατοικιών υποχωρούν συνεχώς στις μικρότερες πόλεις και η πτώση μεταδόθηκε και στις μεγαλουπόλεις τον Ιούνιο. Το περασμένο Σάββατο, έγινε γνωστό από την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών των 70 μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας υποχώρησε κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία; Η κρίση στο real estate συνεπάγεται ότι κατασκευαστικές εταιρείες της Κίνας αδυνατούν να εξυπηρετούν τα χρέη τους απειλώντας με ντόμινο αθέτησης πληρωμών τις αγορές ομολόγων και εκτός Κίνας. Τα χρηματιστήρια, βλέποντας την Κίνα να παραπαίει, ανησυχούν ότι τη διαφαινόμενη ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα ακολουθήσει μία μακρά περίοδος στασιμότητας ή αργής ανάκαμψης. 

Ο μεγάλος κίνδυνος, φυσικά, είναι η Κίνα να σταματήσει να τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη με τον τρόπο και την ορμή που το έκανε τις τελευταίες δεκαετίες. Η Κίνα είναι το «εργοστάσιο» της παγκόσμιας οικονομίας και μία τεράστια καταναλωτική πηγή, καθορίζει τις τιμές πολλών εμπορευμάτων αλλά και «εξωτικών» αγαθών που χρησιμοποιούνται σε προηγμένες τεχνολογίες, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τα πολεμικά αεροπλάνα. Διαμορφώνει επομένως την τάση μεγάλου αριθμού assets, επηρεάζοντας έτσι και τις χρηματαγορές.