Το σοκ που θα υποστούν οι περισσότερες από τις οικονομίες της Ευρωζώνης στους όρους εμπορίου εξαιτίας της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου θα είναι μεγαλύτερο και από τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις του 1974 και του 1979. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπως αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, τονίζοντας ότι το βάθος της κρίσης τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο ψηλά θα φτάσουν οι τιμές και για πόσο θα επιδοτούν οι κυβερνήσεις. Επισημαίνει δε, ότι και οι δύο κρίσεις της δεκαετίας του 1970 ακολουθήθηκαν από ύφεση.
Οι τιμές του φυσικού αερίου TTF αυξήθηκαν κατά 15 φορές από τα 20 ευρώ/μεγαβατώρα πριν την πανδημία στα περίπου 280 ευρώ σήμερα και για την Ευρώπη τα μόνα παρόμοια γεγονότα ήταν οι πετρελαϊκές κρίσεις του 1970 όταν η τιμή του Brent τριπλασιάστηκε το 1974 και στη συνέχεια διπλασιάστηκε το 1979.
Η Capital Economics καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία θα είναι η χώρα που θα δεχθεί το πιο ήπιο πλήγμα στους όρους εμπορίου, περίπου στο 1,9% του ΑΕΠ της, ενώ η Ιταλία θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα στο 4,4% του ΑΕΠ. Οι διαφορές στις επιπτώσεις για κάθε χώρα αντανακλούν τα διαφορετικά επίπεδα φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται συγκριτικά με το μέγεθος των οικονομιών. Αυστρία και Γαλλία χρησιμοποιούν σχεδόν το μισό φυσικό αέριο ανά ευρώ ΑΕΠ σε σύγκριση με τη Γερμανία και την Ιταλία.
Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει το μέγεθος των τριών κρίσεων, του 1974, του 1979 και της σημερινής. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα είναι στις χώρες που θα βιώσουν μεγαλύτερη κρίση εξαιτίας του φυσικού αερίου σε σύγκριση με τις πετρελαϊκές κρίσης του 1974 και του 1979. Το ίδιο ισχύει για τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ Γαλλία και Ολλανδία είναι οι εξαιρέσεις.
Το μέγεθος της κρίσης, καταλήγει η Capital Economics, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια για την οποία θα παραμείνουν υψηλές οι τιμές του φυσικού αερίου αλλά και από το κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα προστατεύσουν τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών χονδρικής. Ο οίκος εκτιμά ότι ο αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι παρόμοιος με αυτόν των κρίσεων του 1974, 1979, όταν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης συρρικνώθηκαν από 0,2% έως 3,8%.