Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου εξαμήνου έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθώντας το γενικευμένο ξεπούλημα που έλαβε χώρα διεθνώς, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 630,32 μονάδες με πτώση 4,29%, επίδοση που αποτελεί τη χειρότερη από τις 23 Μαρτίου 2020, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε υποχωρήσει κατά 7,58%.
Κεντρική αιτία για το γενικευμένο ξεπούλημα διεθνώς ήταν το μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο με το ξέπλυμα χρήματος, όπου μεγάλες τράπεζες εδώ και μια 20ετία φέρονται να διευκόλυναν τη διακίνηση κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες. Την αποκάλυψη έκανε η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων μεταξύ του 1999 και του 2017, ενώ η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες - τις JP Morgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon – οι οποίες κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Τεράστιο θέμα και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντιμετώπιση από το οικονομικό και πολιτικό σύστημα, σε μια συγκυρία ιδιαιτέρως ευαίσθητη, με τον τραπεζικό κλάδο στο μάτι του κυκλώνα. Συνάμα, οι νεότερες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορονοϊός δεν έχει «φύγει» και συνεχίζει να σκοτώνει σχεδόν 50.000 ανθρώπους την εβδομάδα, συνέβαλε στο εκρηκτικό αρνητικό μείγμα των αγορών.
Η κλιμάκωση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από τον Covid-19 σε όλη την Ευρώπη αλλά και ευρύτερα, φέρνει το ενδεχόμενο νέων lockdowns πιο κοντά, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την παγκόσμια οικονομία, τις μεταφορές, τις μετακινήσεις αγαθών, την παραγωγή, τη μεταποίηση και το εμπόριο.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με κορυφαίους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος όπως ο DAX της Φρανκφούρτης να καταποντίζονται σε ποσοστό 4,45%, ήταν επόμενο το ελληνικό χρηματιστήριο να δεχτεί τρομερά μεγάλες πιέσεις. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.503,98 μονάδες με πτώση 4,65% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 303,33 μονάδες με απώλειες 6,25%.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αγορά ήταν ότι καμιά μετοχή του Large Cap δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος, στον Mid Cap μόνο μία μετοχή (η Πλαστικά Θράκης) έκλεισε ανοδικά, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόνο 15 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 84 με πτώση. Στον Large Cap πτώση άνω του 8% είχαν οι Aegean Airlines και Viohalco, οι Alpha Bank και Motor Oil υποχώρησαν άνω του 7%, οι Πειραιώς και Eurobank άνω του 6%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ κ.α. Αμετάβλητη έμεινε μόνο η Ελλάκτωρ που ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το +5,11%.
Στον Mid Cap ξεχώρισε το ράλι +11,88% της Πλαστικά Θράκης που έκλεισε στα 2,26 ευρώ που είναι νέα υψηλά δύο ετών, με φόντο τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, με τα καθαρά κέρδη 6μήνου να ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ! Στον αντίποδα, πτώση άνω του 6% είχε η Intracom Holdings, άνω του 5% η AVAX, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Attica Bank, Autohellas, Intrakat, Cenergy Holdings και Ικτίνος.
Στο ευρύτερο ταμπλό, ισχυρή πτώση σημείωσαν μετοχές όπως Ιντερτέκ (-14%), Quality & Reliability, Ίλυδα, Flexopack, Frigoglass κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, επηρεάστηκαν και οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας και του εμπορίου από τα νέα μέτρα του «μίνι» lockdown που από σήμερα εφαρμόζεται στην Αθήνα και κάποιες άλλες περιοχές, ενώ ο φόβος είναι για γενικευμένη νέα καραντίνα που θα δώσει ένα ακόμη χτύπημα στην ελληνική οικονομία ελλοχεύει. Οι εκτιμήσεις για την υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος – μετά τις τελευταίες εξελίξεις – αναβαθμίζονται επί το δυσμενέστερο, ενώ και οι προβλέψεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, του 2021, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.
Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα καθώς με τις επιχειρήσεις, εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου να πιέζονται εκ νέου. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις, η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την οικονομία.