Με δεδομένο πλέον ότι η μετοχή της ΔΕΗ ενσωματώνεται στη διάρθρωση του δείκτη Global Standard της Morgan Stanley, πέφτει η αυλαία του μονόπρακτου «turn around story» στο οποίο πρωταγωνίστησε ο ενεργειακός μας γίγαντας. Πλέον η μετοχή είναι ένα ώριμο blue chip και κάθεται σε μεγαλύτερα σαλόνια.
H κατηγοριοποίηση των μετοχών παγκοσμίως είναι μια απαιτητική αλλά συγχρόνως απαραίτητη διαδικασία, ώστε οι διαχειριστές των Α/Κ να μπορούν να επενδύουν σε περιοχές ή οικονομίες χωρίς να χρειάζεται να επιλέγουν μια-μια τις πολυάριθμες μετοχές εκείνων των οικονομιών.
Οι δείκτες MSCI είναι αναγνωρισμένοι και η εισαγωγή (ή διαγραφή) μιας μετοχής σε κάποιον από αυτούς αυτόματα επηρεάζει τη μετοχή αυτή στο εγχώριο ταμπλό, διότι οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι, αφού ακολουθούν έναν δείκτη, να αναδιαρθρώσουν το χαρτοφυλάκιό τους σύμφωνα με τις εκάστοτε αλλαγές.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ, όλα τα Α/Κ που ακολουθούν τον -ευρείας χρήσης- Global Standard Mid Cap πρέπει να αγοράσουν ΔΕΗ. Τόσο απλά. Πρέπει να έχουν στα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια τη μετοχή της ΔΕΗ, είτε τους αρέσει, είτε όχι, προφανώς στην αναλογία που απαιτείται από το εκάστοτε μίγμα χαρτοφυλακίου τους.
Προφανώς, το ίδιο ισχύει εφόσον μια μετοχή διαγράφεται, όπως στην περίπτωση του ΟΛΠ από τον δείκτη Small Cap, προφανώς σε άλλη κλίμακα.
Και πέραν από την επίδραση που θα έχουν αυτές οι τοποθετήσεις στη ΔΕΗ στην τιμή της μετοχής, που υπολογίζονται στα 180 εκατ. ευρώ από τη Morgan Stanley (Private Placement Event), το κυριότερο είναι ότι αλλάζει αυτόματα η επενδυτική ποιότητα της μετοχικής σύνθεσης, καθώς αυτά τα Α/Κ δεν τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα ή κερδοσκοπικά.
Συνυπολογίζοντας δε τη γενικότερη εταιρική πορεία, δεν φαίνεται ότι αυτά τα κεφάλαια που θα εισέλθουν θα απομακρυνθούν σύντομα, διότι και τα ίδια τα πληρούντα κριτήρια εισόδου της ΔΕΗ στον δείκτη εξασφαλίζουν και τη μακρά παραμονή της.
Τα φρέσκα κεφάλαια που άντλησε είτε με την ΑΜΚ είτε με τη μερική εξαγορά του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένα αποτελεσματική διοίκηση και το επενδυτικό της πλάνο, δίνουν σοβαρότατα πλεονεκτήματα στη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρίας, ενώ και ο κλάδος έχει (ακόμα) τεράστια περιθώρια κερδοφορίας.
Και μάλιστα, η έκτακτου χαρακτήρα είσοδος στις 17 Νοεμβρίου αντί του «κανονικού» της 30 του ίδιου μήνα, υποδεικνύει αφενός την άμεση και ευρεία αποδοχή της μετοχής, αφετέρου το παράθυρο ευκαιρίας που βλέπουν οι ξένοι σε τέτοια αποτίμηση, καθώς όπως έχει χιλιοειπωθεί, η τιμή της μετοχής είναι ..αστεία σε αυτά τα επίπεδα.
Παρεμπιπτόντως, εν αντιθέσει με τη ΔΕΗ, δεν αποτελεί θετική εξέλιξη η άρνηση του επενδυτικού οίκου να συμπεριλάβει τη μετοχή της ΕΤΕ στον ίδιο δείκτη, κάτι που η αγορά ανυπομονούσε να δει και είχε εν μέρει προεξοφλήσει στο ταμπλό. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει βελτιώσει την εικόνα του θεμελιωδώς, και ότι κι άλλες τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά (όχι μόνο η ΕΤΕ), η προεξόφληση αυτή δεν αφορούσε μόνο στην αναμενόμενη είσοδο στον δείκτη, ώστε και να μην επηρεαστεί τόσο η συμπεριφορά της μετοχής.
Κάτι τελευταίο. Η παγίδα εδώ για τον μέσο επενδυτή είναι να δει την έως τώρα εξαιρετική πορεία της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό πριν την ως άνω αναλυθείσα εισαγωγή της στον δείκτη, και να αναρωτηθεί αν μπαίνει «αργά», ή να σκεφτεί πόσο ακόμα μπορεί να ανεβαίνει η τιμή της αφού είναι ήδη «ακριβή». Το σίγουρο είναι ότι θα πέσει έξω στους υπολογισμούς του.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.