Η Wall Street ελπίζει ότι η ρευστότητα τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι παρκαρισμένη σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων θα αρχίσει να κατευθύνεται προς τις μετοχές και τα ομόλογα φέτος. Οι «ταύροι» σίγουρα δεν τα θέλουν στον πάγκο, αλλά στο ματς.
Τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος των επιτοκίων προσέλκυσε τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων και σε προθεσμιακές καταθέσεις. Τα ποσά υπερέβαιναν τα $8,8 τρισ. στο τρίτο τρίμηνο του 2023.
Η προοπτική επιτοκιακών μειώσεων δημιουργεί αισιοδοξία στο στρατόπεδο των «ταύρων» ότι η ρευστότητα αυτή θα πάρει τον δρόμο των μετοχών και των ομολόγων, πυροδοτώντας το επόμενο ανοδικό κύμα στις αγορές.
Οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια αργότερα φέτος προκάλεσαν μεγάλη κούρσα προς το τέλος της περυσινής χρονιάς, οδηγώντας τους δείκτες σε νέες κορυφές-ρεκόρ.
Στο ξεκίνημα του 2024 η ανοδική ορμή έδειχνε να ξεθωριάζει με βάση την εκτίμηση ότι το ανοδικό περιθώριο είναι περιορισμένο και ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει το τέλειο σενάριο υποχώρησης του πληθωρισμού χωρίς σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στην οικονομία.
Η Wall Street, όμως, εναποθέτει τις ελπίδες της στη μετακίνηση της ρευστότητας από τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων που θα τροφοδοτήσει τον νέο ανοδικό γύρο στις αγορές. Επιτόκια άνω του 5% ήταν δελεαστικά μετά από χρόνια ισχνών επιτοκιακών αγελάδων.
Φέτος, η πτώση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές πίσω στις μετοχές που ιστορικά έχουν προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η ρευστότητα που είναι τοποθετημένη σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, στα λεγόμενα «money market funds», είναι τεράστια. Κάθεται στον πάγκο και είναι έτοιμη να επενδυθεί.
Δεν συμφωνούν όλοι, ωστόσο, στο πόσα από τα χρήματα αυτά στα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων μπορούν να θεωρηθούν επενδύσιμα, έτοιμα να εισέλθουν στις αγορές, αντί για τραπεζικές καταθέσεις που θα αποταμιευτούν ή θα ξοδευτούν κάποια στιγμή αργότερα.
Το σύνολο των καταθέσεων στις αμερικανικές τράπεζες έχει υποχωρήσει στα $17,4 τρισ. από την κορυφή των $18,2 τρισ. το 2022, όταν η Fed ξεκίνησε το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής.
Η πορεία που θα ακολουθήσουν τα επιτόκια θα επηρεάσει τη ρευστότητα που θα αποσυρθεί από τον χώρο του σταθερού εισοδήματος προς άλλες κατευθύνσεις. Στο παρελθόν, οι μειώσεις επιτοκίων υπήρξαν γρήγορες και μεγάλες με στόχο να αποφευχθούν κρίσεις.
Αυτήν τη φορά η Wall Street προβλέπει πιο απαλή κάθοδο με τα επιτόκια μετά τις μειώσεις να σταματούν αρκετά πάνω από το 0% όπου κάθονταν επί χρόνια.
Στους κύκλους των traders tο βασικό σενάριο θέλει το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed να παραμένει πάνω από το 3% τα επόμενα χρόνια. Οι αξιωματούχοι της Fed το βλέπουν να υποχωρεί στο 2,9% μέχρι το τέλος του 2026.
Υπάρχει και η αντίθετη άποψη που θεωρεί τις προσδοκίες τεράστιας εισροής ρευστότητας μόλις αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια υπεραισιόδοξες.
Σε προηγούμενους κύκλους νομισματικής σύσφιξης της Fed τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων δέχθηκαν μεγάλες εισροές ρευστότητας, αλλά δεν υπέστησαν αιμορραγία όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική.
Η παρκαρισμένη ρευστότητα έπεσε από την κορυφή της, αλλά σταθεροποιήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι πριν. Οι επενδυτές τείνουν να στρέφονται στα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων και σε περιόδους στρες στις αγορές, όχι μόνο όταν τα επιτόκια είναι υψηλά.
Το ενεργητικό των money market funds κορυφώθηκε σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ήμισυ της προσφοράς χρήματος το 2008. Υπήρξε αντίστοιχη κορύφωση το 2001 μετά το σπάσιμο της «φούσκας» των dot.com.