Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ιός καχυποψίας και μηδενικής εμπιστοσύνης «χτυπά» ξανά την αγορά, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο, όσο και στο νέο «ράλι» στις αποδόσεις των ομολόγων. Πρόκειται για τον ίδιο ιό που μεταγγίστηκε στην αγορά όταν «έσκασε» το σκάνδαλο με τη Folli Follie και πλέον αντλεί δυνάμεις από τα όσα αποκαλύπτονται για τα “λάθη” στον ισολογισμό της ΔΕΗ αλλά και από τον “διπλό” προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Σε συνδυασμό με τις δυσμενείς εξελίξεις στην Ιταλία και τις αναταράξεις που δημιουργούνται πάλι στην Ευρωζώνη, όλα τα παραπάνω δείχνουν να ακυρώνουν το αφήγημα της κυβέρνησης για ράλι ανάπτυξης έξω από τον «κορσέ» των μνημονίων.
Οι ξένοι δείχνουν να έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά, κάτι που αποτυπώνεται και στις εκθέσεις οίκων όπως η HSBC για τις τράπεζες, όμως οι Έλληνες επιχειρηματίες βίωσαν ξεκάθαρα αυτή την δυσπιστία, στο πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.
Η περίπτωση της Folli Follie δέσποσε στις συζητήσεις, όπως κυριάρχησαν και τα ερωτήματα για το πως έφτασε να γιγαντωθεί μια τέτοια επιχειρηματική φούσκα και κάτω από ποιες διαδικασίες οι εποπτικές αρχές δεν έλαβαν κανένα μέτρο ανάσχεσης και ελέγχου...
Τώρα, μετά τα ασύλληπτα ευρήματα του πορίσματος της Α&Μ στην Ασία, φαίνεται πως η ελληνική αγορά βιώνει ένα νέο γύρο ισχυρής αναξιοπιστίας. Γιατί κανένας θεσμικός επενδυτής, Έλληνας ή ξένος, κανένας διαχειριστής, κανένας αναλυτής και κανένας επαγγελματίας επενδυτής, δεν περίμενε τέτοια μεγάλη... χοάνη, τέτοια ανεπανάληπτη απάτη.
Κύκλοι της αγοράς τονίζουν ότι οι όψιμες πιέσεις σε κορυφαία – μη τραπεζικά – blue chips της αγοράς τελευταία, οφείλονται ακριβώς σ'' αυτή την κρίση εμπιστοσύνης των ξένων στην ελληνική αγορά. Ασχέτως αν σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχουν συνειρμοί, οι ξένοι φαίνεται πως πουλούν... Ελλάδα χωρίς διαχωρισμούς.
To σκάνδαλο της Folli Follie, λένε οι ξένοι, έβγαλε στην επιφάνεια την ανεπάρκεια ολόκληρου του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ήτοι τόσο του ρυθμιστικού πλαισίου εποπτείας, όσο και της διαχειριστικής ικανότητας όσων είναι επιφορτισμένοι στο να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα και να προηγούνται – όχι να ακολουθούν - τις εξελίξεις.
Η ζημιά στην ελληνική αγορά, την εγχώρια επιχειρηματικότητα, αλλά και σ'' όλο το θεσμικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι τεράστια και διογκώθηκε εκ νέου, μετά τα όσα έφερε το πόρισμα της Α&Μ από την Ασία. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η χώρα επιχειρεί την ανάκτηση της αξιοπιστίας της, ειδικά στα ευαίσθητα θέματα της οικονομίας, της φερεγγυότητας, της διαφάνειας και της εύρυθμης λειτουργικότητας.
Οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, εν μέσω φημών και σεναρίων, υποχώρησε χθες σε νέα χαμηλά 32 μηνών και στα επίπεδα που είχε το Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί στο χαμηλό 27 ετών και στις 420,82 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 11ης Φεβρουαρίου 2016).
Τα προβλήματα των τραπεζών είναι γνωστά, δεν προέκυψαν τώρα.
Υπάρχουν εύλογες και υπαρκτές ανησυχίες για τα έσοδα και κυρίως την πορεία εξυγίανσης και εκκαθάρισης των χαρτοφυλακίων τους, ενώ οι ρυθμοί γενικότερα δεν είναι οι αναμενόμενοι.
Στο χαμηλό 6ετίας, πλησίον των ιστορικών χαμηλών η ΔΕΗ
Ένας αρνητικός κρίκος σ'' όλες αυτές τις εξελίξεις είναι η ΔΕΗ, η οποία δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε συμπληγάδες... κρατισμού, συμφερόντων, κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης μέσω αυτής, αλλά και δικών της... αμαρτημάτων.
Χθες, η μετοχή δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις, καθώς η εμπλοκή που φαίνεται να υπάρχει αναφορικά με την αξιοπιστία των (δημοσιευμένων) αποτελεσμάτων της, οδήγησε σε πτώση – συντριβή 6,06% τη μετοχή, που έκλεισε στα 1,36 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά εξαετίας και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά των 1,13 ευρώ!
Μετά το «λάθος» που φέρεται να υπήρξε στις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 6μήνου, οι αρχές φέρονται να ερευνούν και τις ανακοινώσεις παλαιότερων χρήσεων. Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της υποβιβάζει το θέμα ανάγοντάς το σε καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, όμως η κρίση αξιοπιστίας στην αγορά, ενισχύεται και από τέτοια φαινόμενα.
Οι... εκτός «προγράμματος» πιέσεις σε κορυφαία blue chips
Αυτό όμως που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση, είναι οι... εκτός «προγράμματος» πιέσεις σε κορυφαία blue chips, με ισχυρές εντολές, κάτι που ξεκίνησε με έμφαση την περασμένη Παρασκευή και συνεχίστηκε και χθες. Σύμφωνα με την άποψη κάποιων παραγόντων της αγοράς, για να… κρεμάσουν και οι μετοχές – σηματωροί, τότε η κατάσταση θα είναι ανησυχητική, δεδομένης της αστάθειας που παρουσιάζουν οι τράπεζες σε μόνιμη βάση…
Την Παρασκευή λοιπόν, εντελώς ασυνήθιστες πιέσεις για το μέγεθος και το ειδικό βάρος του δέχτηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (3η μετοχή σε αποτίμηση στο Χ.Α.) που υποχώρησε κατά 5,64% με μεγάλο όγκο 1,13 εκατ. τεμάχια και 10,5 εκατ. ευρώ τζίρο!
Ο ΟΤΕ (2η σε αποτίμηση μετοχή) υποχώρησε κατά 4,26% με όγκο 635 χιλ. τεμάχια και τζίρο 6,75 εκατ. ευρώ, η Motor Oil -4,26% με 351 χιλ. τεμάχια και τζίρο 8,04 εκατ. ευρώ, η Μυτιληναίος -4,15%, η Τιτάν -3,61%, Σαράντης -3,64%, Viohalco -3,70% κ.ο.κ.
Παράλληλα, σημαντική πτώση κατέγραψαν μετοχές όπως Viohalco -3,49%, Lamda Development -3,28%, Aegean Airlines -2,38%, ΑΔΜΗΕ -2,29%, Μυτιληναίος -1,75% και ΟΠΑΠ -1,56%, ενώ σε όλο τον FTSE 25 μόνο οι Jumbo και ΕΧΑΕ έκλεισαν σε θετικό έδαφος.
Είναι σαφές ότι οι ξένοι μειώνουν θέσεις στην αγορά, ενώ θυμίζουμε πως το μεγάλο άδειασμα της Παρασκευής όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε 2,29%, έγινε με τζίρο κοντά στα 75 εκατ. ευρώ. Γενικώς, από την αγορά έχουν «σηκωθεί» κεφάλαια το τελευταίο διάστημα, τα οποία δεν έχουν επιστρέψει, τουλάχιστον προς το παρόν.
Γ. Χατζηνικολάου: Μεγάλη η ζημιά από τη Folli Follie
Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στη ζημιά που έχει προκληθεί στην ελληνική αγορά, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χ.Α. την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τη γενική συνέλευση της Ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (WFE) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του ομίλου ΕΧΑΕ τόνισε πως «η υπόθεση της Folli-Follie απέδειξε την αποτυχία πολλών πλευρών», συμπληρώνοντας πως «η εν λόγω υπόθεση έχει εμπνεύσει έντονο προβληματισμό στην ΕΧΑΕ και αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη στα οικονομικά στοιχεία μιας εισηγμένης εταιρείας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο», τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου.