Μετά και την αύξηση των δασμών από την Κίνα στα αμερικανικά προϊόντα στο 125%, ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται. Τα αποτελέσματα θα είναι «οδυνηρά», σύμφωνα με τη Wall Street Journal, καθώς ωθεί τις δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου σε μία «μάχη» που δεν θα αφήσει καμία από τις δύο αλώβητη.
Στα 23 χρόνια από τότε που η Κίνα προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η πρόσβαση στα φτηνά βιομηχανικά προϊόντα της έχει ενσωματωθεί στην αμερικανική οικονομία με επίκεντρο τον καταναλωτή.
Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 13% του συνόλου των εισαγωγών αγαθών των ΗΠΑ το 2024.
Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν για τις ΗΠΑ;
Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν από τον Ιανουάριο ισοδυναμούν με «αύξηση φόρων άνω των 300 δισ. δολαρίων», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της JPMorgan στις ΗΠΑ Μάικλ Φερόλι.
Οι αυξανόμενοι φραγμοί στις κινεζικές εισαγωγές απειλούν να χαλάσουν τη δύσκολη πρόοδο για τη συγκράτηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μετά την κορύφωση του 2022. Αν διατηρηθεί η τάση ανόδου στις τιμές λόγω των δασμών και η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα αντιμετωπίσουν μεγάλη πρόκληση, καθώς η μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της οικονομίας ενέχει τον κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού.
Απειλείται η Κίνα από τους δασμούς;
Η ανάπτυξη της Κίνας έχει στηριχθεί σε επενδύσεις σε εργοστάσια, υποδομές και ακίνητα και σε έναν τεράστιο εξαγωγικό τομέα, μία στρατηγική που την οδήγησε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με στάσιμη ανάπτυξη. Η εξισορρόπηση της τεράστιας οικονομίας της Κίνας προς την κατανάλωση σημαίνει τη διοχέτευση περισσότερων πόρων στα νοικοκυριά.
Μακροπρόθεσμα, αυτό θα απαιτούσε εκτεταμένες και δαπανηρές μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του φθαρμένου δικτύου κοινωνικής πρόνοιας της Κίνας και τη διάσωση των τοπικών κυβερνήσεων που έχουν ταμειακά προβλήματα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Το μοντέλο ανάπτυξης της Κίνας, το οποίο σημείωσε θεαματική επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες, έχει φτάσει στο όριό του», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ασία της HSBC. Η τράπεζα αναμένει ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μειώσει κατά 1,5 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες την κινεζική ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Αυξάνει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125% η Κίνα
Νωρίτερα την Παρασκευή, άμεση απάντηση έδωσε η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνοντας τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα στο 125% από 84%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο.
Παράλληλα, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να συνεχίσουν να παραβιάζουν τα συμφέροντα της Κίνας, τότε το Πεκίνο θα λάβει αντίμετρα και θα «πολεμήσει ως το τέλος».
«Η επιβολή ασυνήθιστα υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα παραβιάζει σοβαρά τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, τους βασικούς οικονομικούς νόμους και την κοινή λογική και αποτελεί εντελώς μονομερή εκφοβισμό και εξαναγκασμό», προσθέτει το κινεζικό υπουργείο.
Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη (10/04), ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ προς στις κινεζικές εισαγωγές ανέρχονται πλέον σε ποσοστό 145%. Το τελευταίο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ αυξάνει τους δασμούς για το Πεκίνο στο 125% από 84%. Ωστόσο, αυτό έρχεται να προστεθεί σε έναν δασμό 20% που σχετίζεται με τη φαιντανύλη και τον οποίο ο Τραμπ είχε επιβάλει προηγουμένως στην Κίνα.
Την Τετάρτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια 90ήμερη παύση των επιπρόσθετων δασμών για τις περισσότερες από 75 χώρες που, όπως είπε, έχουν προσεγγίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ (υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών και τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου) ζητώντας διάλογο για θέματα όπως οι εμπορικοί φραγμοί, η νομισματική πολιτική και οι μη νομισματικοί δασμοί.