Με μικρές διακυμάνσεις αλλά θετικά πρόσημα κινούνται κατά βάση οι ευρωπαϊκοί δείκτες στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και τον Stoxx 600 να έχει διευρύνει έστω οριακά το ιστορικό υψηλό του, καθώς τα νέα θετικά εταιρικά αποτελέσματα παρέχουν στήριξη στις συναλλαγές παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,2% έχοντας πιάσει ενδοσυνεδριακά το νέο ρεκόρ των 472,17 μονάδων, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να ηγείται των κερδών με +1,8%.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρή άνοδο 0,08% κινούμενος στις 15.759 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στις 15.759 μονάδες με μόλις +0,04%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,1% και κινείται στις 7.124 μονάδες.
Παρόμοια εικόνα εμφανίζει και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB συνεχίζει να έχει την απόδοση των ημερών έχοντας διευρύνει το ρεκόρ του στις 26.231 μονάδες αν και πλέον κινείται με μικρότερη άνοδο 0,15%, ενώ στην Ισπανία ο παραμένει αμετάβλητος στις 8.865 μονάδες.
Όπως προαναφέρθηκε, σημαντικά κέρδη σημειώνει ο κλάδος αναψυχής και ταξιδιών, με ώθηση από τη μετοχή του μεγαλύτερου ομίλου διαδικτυακού στοιχηματισμού παγκοσμίως του Flutter Entertainment που πραγματοποιεί άλμα άνω του 8% αφότου εκτίμησε ότι θα επανέλθει σε κερδοφορία στις ΗΠΑ το 2023.
H HelloFresh πραγματοποιεί επίσης ράλι άνω του 7% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ανακοίνωσε, με αύξηση των πελατών της και σταθερά υψηλό όγκο παραγγελιών.
Γενικότερα, το τελευταίο διάστημα ο Stoxx 600 κινείται σταθερά ανοδικά, με φόντο τα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα ειδικά σε οικονομικά ευαίσθητους κλάδους όπως τις ενέργειας και των χρηματοοικονομικών, με αποτέλεσμα οι μετοχές στην Ευρώπη να υπεραποδίδουν έναντι των ΗΠΑ.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η Goldman Sachs αναβάθμισε το στόχο της για τον δείκτη στις 520 μονάδες το επόμενο 12μηνο από τις 480 που προέβλεπε προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι βλέπει σημαντική δραστηριότητα και αξία στις τράπεζες, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες.
Παράλληλα, ο τραπεζικός κολοσσός έθεσε το στόχο για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 στις 7.900 μονάδες από τις 7.600 προηγουμένως.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη της Ασίας αλλά και των ΗΠΑ με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και το ενδεχόμενο περιορισμού του προγράμματος αγορών που τρέχει η Fed για τη στήριξη της οικονομίας.
Όπως σημειώνει άλλωστε ο Λούκμαν Οτουνούγκα, ανώτερος αναλυτής στην FXT, «τις επόμενες ημέρες μπορεί να δούμε αυξημένη μεταβλητότητα λόγω του πλήθους ομιλιών αξιωματούχων της Fed και των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό».
Κατά τα άλλα, στις υπόλοιπες εταιρικές επιδόσεις της ημέρας, η ολλανδική Corbion βλέπει τον τίτλο της να βυθίζεται κατά 7% αφότου υποβάθμισε το ετήσιο περιθώριο των EBITDA, η ελβετική Dufry υποχωρεί κατά 1% παρά το γεγονός ότι ενισχύθηκαν τα έσοδά της, ενώ στην Γαλλία οι τίτλοι των Air France KLM και Accor χάνουν άνω του 1% αφότου οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για τον κίνδυνο λόγω κορονοϊού στη χώρα.