Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πέντε συνεδριάσεις πριν από το τέλος του μήνα αλλά και ισάριθμες πριν το rebalancing που θα λάβει χώρα την άλλη Παρασκευή λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε το τελευταίο τριήμερο να ισορροπήσει, μετά το «μακελειό» των δύο πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας.
Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα ο Γ.Δ. απώλεσε το 1,36% της αξίας του, ενώ την Τρίτη πραγματοποίησε την πλέον πτωτική συνεδρίαση εδώ και πάρα πολύ καιρό, χάνοντας 3,91% και πέφτοντας στις 592,7 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2016, ήτοι δύο χρόνια πριν.
Ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας 3,94% τη Δευτέρα και 6,34% την Τρίτη, έπεσε στις 409,08 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών!
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, την «πλήρωσαν» και blue chips εγνωσμένης αξίας και ποιότητας, καθώς η διάρρηξη των 600 μονάδων, έλυσε τις αναστολές των επενδυτών που εν μέσω πανικού, «σκότωσαν» κάποιες από τις θέσεις τους. Έτσι, πολλά blue chips οδηγήθηκαν σε νέα χαμηλά έτους ή διετίας, με μονοψήφια Ρ/Ε, αποτελώντας επενδυτικές ευκαιρίες, αν και εφόσον βελτιωθεί λίγο το κλίμα…
Η αγορά εξισορρόπησε μερικώς στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις κυρίως λόγω απόσυρσης των πωλητών, ανακτώντας έστω και οριακά τις 600 μονάδες σήμερα Παρασκευή. Βεβαίως, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για ανάκτηση που πείθει, έγινε χωρίς το ποιοτικό στοιχείο του τζίρου, ενώ η ψυχολογία της αγοράς, λόγω των πρόσφατων ακραίων πτωτικών φαινομένων είναι πληγωμένη.
Πάντως, παρά την εξισορρόπηση των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, η εβδομάδα έφυγε με σημαντικές απώλειες, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,69%, ο FTSE 25 έχασε 3,64%, ο Mid Cap -3,05%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 5,20%.
Το τελευταίο διήμερο χαρακτηρίστηκε από την κατακόρυφη πτώση της αξίας συναλλαγών λόγω της αργίας στη Wall Street για την Ημέρα των Ευχαριστιών την Πέμπτη και της ημιαργίας σήμερα.
Η Παρασκευή ήταν μια συνεδρίαση ήπιας αντίδρασης με τις τράπεζες – που ήταν σε ακραία υπερπώληση – να κερδίζουν έως και 4,98%, έστω και με πολύ μειωμένους για τα δεδομένα τους όγκους. Γενικότερα πάντως, και οι ευρωπαϊκές αγορές – ακριβώς λόγω της ημιαργίας στη Wall Street κινήθηκαν νωθρά, με μικρές διακυμάνσεις και ήπιους τζίρους σήμερα.
Εντός αυτού του τοπίου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 602,60 μονάδες με άνοδο 0,65%, έχοντας χαμηλό ημέρας – λίγο μετά το άνοιγμα – στις 598,87 μονάδες και υψηλό στις 604,58 μονάδες, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε όσο και χθες, ήτοι στα 16,53 εκατ. ευρώ.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισε ο τραπεζικός που με άνοδο 4,05% έκλεισε στις 431,03 μονάδες, που ήταν το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό από το Φεβρουάριο του 2016, πριν διασπαστεί αυτή την εβδομάδα.
Κατ' αρχήν θετική η αντίδραση στο σχέδιο για τις τράπεζες
Η αντίδραση της αγοράς στο σχέδιο που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Ελλάδος για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, ήταν κατ' αρχήν θετική, αν και – λόγω της πολυπλοκότητας και των πολλών ερωτημάτων – είναι νωρίς για να κριθεί τόσο γρήγορα το λίαν φιλόδοξο σχέδιο.
Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη πρόταση για την ταχεία «κάθαρση» των τραπεζικών ισολογισμών από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) ύψους 40 δισ. ευρώ και τη μείωση του συνολικού ποσοστού σε μονοψήφιο ποσοστό εντός 2-3 ετών. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που ενδέχεται να αλλάξει πολλά στο ισχύον status quo των τραπεζών αλλά και όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σήμερα ξεχώρισε η Eurobank που ενισχύθηκε κατά 4,98% (ανακοίνωσε κέρδη 171 εκατ. ευρώ στο 9μηνο), η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 4,02%, η Πειραιώς +3,33% και η Εθνική +3,14%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips υστέρησαν με αρνητικό κλείσιμο ορισμένες από τις πιο «βαριές» μετοχές ήτοι οι Coca Cola HBC, OTE, Μυτιληναίος, Grivalia Properties, ΕΧΑΕ, Τένρα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ, ενώ θετικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines, Viohalco, Jumbo και Lamda Development.
Στον Mid Cap ξεχώρισε η Attica Bank με άνοδο 5,15%, ενώ αντίδραση άνω του 1% είχαν μετοχές όπως MIG, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intralot, Πλαίσιο και ΟΛΘ.
Στην ευρύτερη αγορά κυριάρχησε για 2η συνεχή συνεδρίαση η μετοχή του ΙΑΣΩ που μετά το χθεσινό ράλι (+13,59%) έκλεισε εκ νέου με άνοδο 6,54% και όγκο 662 χιλ. τεμάχια, με φόντο το ενδιαφέρον εξαγοράς του από αμερικανικό fund που από την Πέμπτη είχε διαρρεύσει σε όλη την αγορά.
Η εταιρεία με επίσημη ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει πως έχει δεχθεί μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού, η οποία τελεί υπό σειρά αιρέσεων και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος. Κατά τα λοιπά, στο σύνολο της αγοράς 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.