Με απώλειες που ξεπερνούν και το 2% κινούνται στις πρώτες συναλλαγές της εβδομάδας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με φόντο το sell off στο Χονγκ Κονγκ υπό το βάρος των πιέσεων στη μετοχή της εταιρείας ακινήτων Evergrande, ενώ διατηρείται η γενικότερη αβεβαιότητα όσον αφορά τις προθέσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για σταδιακό περιορισμό των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας που τρέχουν λόγω πανδημίας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 453,45 μονάδες - 1,8%, δεχόμενος πίεση από τη βουτιά των εταιρειών εξορύξεων που φτάνει το 3,2%.
Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX ο οποίος έπειτα από 30 χρόνια αντί για 30 μετοχές θα περιλαμβάνει πλέον 40, σημειώνει ισχυρές απώλειες 2% και κινείται στις 15.167 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 δέχεται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις κινούμενος στις 6.422 μονάδες με -2,25%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στις 6.862 μονάδες με πτώση 1,4%.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB πραγματοποιεί βουτιά 2,3% και υποχωρεί στις 25.146 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 που βρίσκεται στις 8.588 μονάδες με ισχυρή πτώση 2%.
Έπειτα από ένα μεγάλο ανοδικό σερί, ο Stoxx 600 πλέον έχει κλείσει πτωτικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθωρισμού, σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και τα απόνερα της ρυθμιστικής παρέμβασης του Πεκίνου στις κινεζικές εταιρείες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ευρωπαϊκός «δείκτης φόβου», ο VSTOXX έχει σημειώσει θηριώδη άνοδο σχεδόν 30% την τελευταία εβδομάδα κινούμενος στις 27 μονάδες, ενώ στα μέσα του περασμένου μήνα (13 Αυγούστου) βρισκόταν στις 15 περίπου και την περασμένη Δευτέρα στις 20.
Περαιτέρω πίεση στους ευρωπαϊκούς δείκτες ασκεί σήμερα το βαρύ το κλίμα που επικράτησε νωρίτερα στις ασιατικές αγορές υπό το βάρος των μεγάλων απωλειών της εταιρείας ακινήτων Evergrande, η οποία κατέγραφε νέες απώλειες που έφτασαν έως και το 19%, παρασύροντας σε βουτιά άνω του 3% τον Hang Seng.
Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν τη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά αύριο και κατά την οποία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη θα δώσει τον οδικό χάρτη για τον περιορισμό του ρυθμού αγορών ομολόγων της, το λεγόμενο tapering.
Στις εταιρικές αποδόσεις της ημέρας, οι μετοχές των εταιρειών αγαθών πολυτελείας με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, όπως οι LVMH, Kering, Hermes και Richemont, σημειώνουν ισχυρές απώλειες από 2,5% έως 3,7%.
Η Daimler AG κινείται επίσης στο -3% καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα το επικεφαλής του τμήματος φορτηγών της εταιρείας - το μεγαλύτερο παγκοσμίως - δήλωσε ότι η μονάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με περαιτέρω ελλείψεις των κρίσιμων για την παραγωγή μικροτσίπ.
Αντίθετα, η Lufthansa διέγραψε τις αρχικές της απώλειες και πλέον ενισχύεται κατά 1,8%, αφότου ενημέρωσε ότι αναμένεται να συγκεντρώσει 2,14 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μέρος του ποσού της κρατικής διάσωσης στην κορυφαία αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.