Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το σφυροκόπημα των πωλητών στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά έχασε τη συνεδρίαση της Τετάρτης λόγω της αργίας, οπότε σήμερα ετεροχρονισμένα επηρεάζεται από τη μεγάλη χθεσινή «βουτιά» των διεθνών αγορών, αλλά και από τα επικείμενα νέα μέτρα, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί άνω του 5% έχοντας κατέλθει προς την περιοχή των 560 μονάδων, που είναι νέα χαμηλά εφτά μηνών.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 562 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 5,44%, ενώ πρωτύτερα έφτασε να υποχωρεί έως και 5,67%. Σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές Απριλίου 2020, δηλαδή καταμεσής του lockdown. O FTSE 25 υποχωρεί σε ποσοστό 5,55% έχοντας κατέλθει στις 1.319 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 7,10% έχοντας κατέλθει στο ιστορικό χαμηλό των 232 μονάδων. Πρωτύτερα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε έως το -8,13%. Η αξία συναλλαγών έχει ήδη ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ ενώ απομένουν περίπου δύο ώρες συνεδρίασης, κάτι που δείχνει τη φρενίτιδα των ρευστοποιήσεων από χαρτοφυλάκια που συνωστίζονται στην… έξοδο.
Σύσσωμος ο FTSE 25 κινείται πτωτικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, ενώ στο σύνολο του χρηματιστηρίου 102 μετοχές υποχωρούν έναντι μόλις 8 που ενισχύονται, στατιστική που έχει να εμφανιστεί στο Χ.Α. από τον περασμένο Μάρτιο.
Θυμίζουμε πως χθες που το Χ.Α. είχε την αργία της 28ης Οκτωβρίου, οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν συντριπτικές απώλειες και τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων μηνών, εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας και νέων lockdown. Θυμίζουμε πως χθες ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 2,95%, ο δείκτης CAC του Παρισιού υποχώρησε κατά 3,37%, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης απώλεσε το 4,17% της αξίας του πέφτοντας στις 11.560 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έχασε 2,55%.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε εθνικό lockdown, ενώ στη Γερμανία ανακοινώθηκε μερικό «κλείδωμα. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο με μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές, με τη Wall Street να σημειώνει χθες τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Ιούνιο.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 943 μονάδες, ή 3,43% στις 26.519,95 καταγράφοντας την 4η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Ήταν η χειρότερη μέρα από τις 11 Ιουνίου. Ο S&P 500 υποχώρησε 120 μονάδες ή 3,53% στις 3.271,03 μονάδες και ο Nasdaq βυθίστηκε 426,48 μονάδες ή 3,73% κλείνοντας στις 11.004,87 μονάδες. Ο Οκτώβριος που βγαίνει αύριο για τις αγορές, επιβεβαιώνει και αυτή τη φορά ότι είναι μήνας εντελώς αφιλόξενος για τα διεθνή χρηματιστήρια.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ασφαλώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να προβάλει αντιστάσεις, οπότε σήμερα παραδίνεται στην ανησυχία των πωλητών για επικείμενα νέα μέτρα και στη χώρα μας, δεδομένου ότι χθες είχαμε νέο ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19 με 1.547 περιστατικά μολύνσεων, ενώ 108 συμπολίτες μας είναι σε ΜΕΘ.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ασύγκριτα ισχυρότερο από το πρώτο, σε διεθνές επίπεδο, οδηγώντας ολόκληρα κράτησε πλήρη αναθεώρηση των περιοριστικών πολιτικών κοινωνικής αποστασιοποίησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το «κλείδωμα» της οικονομικής δραστηριότητας.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα προσπάθησαν να βγάλουν αντίδραση το πρώτο τρίωρο, όμως τελικώς γύρισαν εκ νέου πτωτικά, εν μέσω ανασφάλειας και μεγάλης ανησυχίας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Άλλωστε, το γεγονός ότι η πρώτη και η δεύτερη οικονομία της Ευρώπης, Γερμανία και Γαλλία προχωρούν σε lockdown, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί. Έτσι, περιφερειακές αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν μπορούν να προβάλουν αντιστάσεις και παραδίδονται ευκολότερα στην ανησυχία. Άλλωστε, πτώση 1,51% καταγράφει σήμερα και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.