Ισχυροί κλυδωνισμοί στο ΧΑ αλλά κράτησε τις 800 μονάδες

Ισχυροί κλυδωνισμοί στο ΧΑ αλλά κράτησε τις 800 μονάδες

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε τη διαταραγμένη ψυχολογία των επενδυτών αλλά και την ευρύτερη ανησυχία για τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου καταγράφηκε νέα μεγάλη πτώση με το Γενικό Δείκτη να χάνει προσωρινά και τις 800 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάιο του 2019, όμως βγήκαν και σημαντικές αγορές αλλά και άμυνες.

Ήταν μια συνεδρίαση διαρκών μεταβολών και μεγάλων διακυμάνσεων σε δείκτες και μετοχές, κάτι που οι χρηματιστές ανέμεναν έτσι κι αλλιώς, μετά τη «βουτιά» του -8,36% της περασμένης Δευτέρας όπου διαταράχτηκαν πλήρως οι ισορροπίες πολλών μηνών, με το σπάσιμο margins απώλεια σημαντικών τεχνικών σημείων.

Μάλιστα, οι πιέσεις κλιμακώθηκαν ραγδαία μετά τις 13:00 μ.μ. όταν έγινε γνωστό ότι βρέθηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, με το Γενικό Δείκτη να χάνει προσωρινά και το όριο των 800 μονάδων, εν μέσω ισχυρών ρευστοποιήσεων, καθώς η αγορά καλείται να τιμολογήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση χωρίς προηγούμενο.

Ο Γενικός Δείκτης έπεσε το μεσημέρι έως το χαμηλό των 798,28 μονάδων όταν κατέγραφε απώλειες 4,26%, όμως γρήγορα βγήκαν άμυνες και αναχώματα, ενώ το κλείσιμο βρήκε το Γ.Δ. στις 811,34 μονάδες με πτώση 2,69%, ενώ στο υψηλό ημέρες βρέθηκε στις 828,73 μονάδες (-0,61%) στο άνοιγμα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.053,28 μονάδες με πτώση 2,51%, ενώ στο χαμηλό ημέρας έφτασε να υποχωρεί 4,05%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 687,18 μονάδες με πτώση 4,19%, ενώ στο χαμηλό ημέρας υποχωρούσε έως και 6,42%. Τέλος, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.102,22 μονάδες με πτώση 1,62%, αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας που ήταν στις 1.070,29 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 4,47%.

Παράλληλα, η αξία συναλλαγών έφτασε στα 128,3 εκατ. ευρώ, κινούμενη για τρίτη διαδοχική ημέρα σε εξαιρετικά ανεβασμένο τέμπο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι γίνονται εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις και εναλλαγές επενδυτικών θέσεων, από ισχυρά χαρτοφυλάκια. Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα, στη μεγάλη πτώση, ο τζίρος είχε εκτοξευτεί στα 182,8 εκατ. ευρώ, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση είχε διαμορφωθεί στα 111,57 εκατ. ευρώ.

Η «μάχη» αγοραστών – πωλητών έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι βγήκαν και σημαντικές αγορές στα χαμηλά της αγοράς, από επενδυτές που βλέπουν τιμές που καιρό είχαν να δουν στο ελληνικό ταμπλό.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, η ζώνη των 792-802 μονάδων παρουσιάζει στήριξη στο Γενικό Δείκτη, κάτι που τουλάχιστον σήμερα επιβεβαιώθηκε.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, τονίζει πως «είναι σίγουρο ότι η έκταση του προβλήματος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει την επενδυτική κοινότητα. Συστήνουμε ψυχραιμία και αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής σημειώνει πως «οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν κάτι που δεν ξέρουν, δε γνωρίζουν, ούτε μπορούν με τεχνοκρατικούς όρους να... κοστολογήσουν, κάτι που οδηγεί εύλογα σε άκριτες ρευστοποιήσεις, με τη μορφή του πανικού».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λαμβάνει χώρα είναι μια μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το διεθνές οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό στερέωμα, όπου δεν υπάρχουν… εγχειρίδια αντιμετώπισης, κάτι που οδηγεί τους επενδυτές σε «κλείδωμα» της ρευστότητας.

Τα υπόλοιπα στατιστικά της ημέρας

Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και προβλέψεις μέσα σ' ένα τόσο διαταραγμένο περιβάλλον δεν μπορούν να γίνουν, δεδομένου ότι οι εξελίξεις «τρέχουν» καθημερινά, νέα στοιχεία προκύπτουν, αλλά και νέες αναλύσεις που άπτονται οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στα θετικά είναι ότι σήμερα οι δείκτες της Wall Street κάνουν προσπάθεια αντίδρασης με κέρδη έως 1,94% έως τώρα, ύστερα από το «καταστροφικό» διήμερο όπου ο Dow Jones υποχώρησε 1.900 μονάδες. Παράλληλα, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές, οπότε μένει να δούμε πως θα αντιδράσει αύριο το Χ.Α. με φόντο όλες αυτές τις εξελίξεις.

Κατά τα λοιπά, δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Aegean Airlines έκλεισε στην κορυφή των απωλειών σε όλο τον FTSE 25 χάνοντας 6,16%, δεδομένου ότι το «χτύπημα» στις αερομεταφορές από τον κορονοϊό είναι ήδη τεράστιο και ακουμπάει και την Ελλάδα και περισσότερο την Ευρώπη. Πέραν της ακύρωσης των μετακινήσεων των Κινέζων, υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι ταξιδιώτες που ακυρώνουν τις μετακινήσεις τους, υπό το φόβο να εκτεθούν σε περιβάλλοντα που ίσως υπάρχουν κίνδυνοι από τον ιό.

Πρόκειται για μια αλυσιδωτή κατάσταση – ντόμινο, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει και να «ζυγίσει» ούτε κατά 50% το μέγεθος της ζημιάς στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και ευρύτερα στο χώρο του τουρισμού.

Πτώση άνω του 5% είχαν μετοχές όπως Alpha Bank, Jumbo (εξαιρετικά μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα απ' όπου φέρνει το 95% των προϊόντων της) και Πειραιώς, ενώ άνω του 4% έχασαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Η Σαράντης ήταν η μόνη μετοχή με θετικό κλείσιμο (+76%) στον Large Cap, ενώ άμυνες έδειξαν και οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στο χώρο του Mid Cap το κλείσιμο ήταν πολύ καλύτερο συγκριτικά με το χαμηλό ημέρας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ανοδικά έκλεισαν μετοχές όπως Ολυμπιακή Τεχνική (+9,65%), Ικτίνος (+8,90%), Intralot (+2,08%), Πλαστικά Θράκης και Profile. Στον αντίποδα, η Attica Bank υποχώρησε κατά 6,90%, άνω του 4% έχασαν οι Intercontinental, Autohellas, και Quest Συμμετοχών και άνω του 3% οι MIG, Cenergy Holdings και Έλτον. Στο σύνολο της αγοράς, 25 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 96 που υποχώρησαν.