Του Απόστολου Σκουμπούρη
Απόλυτη ισορροπία δυνάμεων τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο του ελληνικού χρηματιστηρίου επικράτησε (και) σήμερα, καθώς μπορεί το πρόσημο να ήταν οριακά αρνητικό, όμως οι ανοδικές και οι πτωτικές μετοχές ήταν μοιρασμένες στον Lagre Cap, στον Mid Cap αλλά και στο σύνολο της αγοράς!
Μέσα σ'' ένα εξαιρετικό διεθνές κλίμα με τις ξένες αγορές να συνεχίζουν το ράλι επιστροφής στα υψηλά τους που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε τη στασιμότητα όλου του τελευταίου διαστήματος, με σημάδια μερικής κόπωσης από την πλευρά των αγοραστών, χωρίς όμως να χάνει επ'' ουδενί τα κεκτημένα.
Η αγορά είναι εύλογο να παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης καθώς είναι η αγορά με τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως το 2019, οπότε «χωνεύει» επίπεδα, αφομοιώνει κεκτημένα και «δένει» τιμές σε δείκτες και μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 101,26% σε επίπεδο 10ήνου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 43,54%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύεται 36,10%. Επιδόσεις, που καμιά άλλη αγορά στον κόσμο δεν έχει φέτος.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός που πιστοποιεί ότι η αγορά βρίσκει άμυνες και αναχώματα και δεν υπάρχουν διαθέσεις απώλειας κεκτημένων, είναι ότι σε κάθε πτωτική – διορθωτική συγκυρία, «στεγνώνουν» οι συναλλαγές με εμφατικό μάλιστα τρόπο. Στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από το σύστημα, ενώ στις ανοδικές συνεδριάσεις, οι τζίροι πολλαπλασιάζονται.
Σήμερα λοιπόν, μολονότι η πτώση του ΟΠΑΠ (-3,32%), της Alpha Bank (-1,94%), της Eurobank (-1,32%), της Ελλάκτωρ (-2,51%) και της Coca Cola HBC (-0,58%) έφεραν οριακά αρνητικό κλείσιμο στο Γενικό Δείκτη, εντούτοις, τόσο στον FTSE 25 όσο και στον Mid Cap οι κερδισμένες μετοχές ήταν ισάριθμες με όσες υποχώρησαν. Στον Large Cap 12 μετοχές ενισχύθηκαν και 12 υποχώρησαν, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε αμετάβλητη, στον Mid Cap ο συσχετισμός ήταν 10 – 10, ενώ στο σύνολο της αγοράς υπερτέρησαν οι πωλητές, καθώς 57 μετοχές υποχώρησαν έναντι 45 που ενισχύθηκαν.
Σχεδόν... επίπεδο ήταν το σημερινό γράφημα του Γενικού Δείκτη καθώς καταγράφηκε εξαιρετικά μικρή διακύμανση μόλις τεσσάρων μονάδων, κάτι αρκετά σπάνιο για την αγορά, στοιχείο που μαρτυρά τη στάση αναμονής των επενδυτών. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 879,25 μονάδες με οριακή πτώση 0,13%, έχοντας χαμηλό χαμηλό ημέρας στις 876,50 μονάδες και υψηλό στις 880,65 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,33 εκατ. ευρώ με τα 13,17 εκατ. ευρώ ήτοι το 23,32% του συνόλου να είναι πακέτα σε Lamda Development, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank και Alpha Bank. Ξεχώρισε η μετοχή της Jumbo με τζίρο 10,77 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.175,44 μονάδες με πτώση 0,40%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 874,01 μονάδες με διόρθωση 1,22%, ενώ ο Mid Cap στις 1.246,66 μονάδες με οριακή πτώση 0,11%.
Όπως προαναφέρθηκε ο ΟΠΑΠ δέχτηκε πιέσεις (-3,32%) λογω της μείωσης του βάρους επενδυσιμότητας (Investability weight) που προχώρησαν τόσο ο οίκος FTSE Russell όσο και η MSCI μετά την απόκτηση από την Sazka Group νέου μεριδίου της ελληνικής εισηγμένης μέσω της δημόσιας πρότασης.
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο οίκος FTSE Russell, από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, το βάρος του ΟΠΑΠ στους δείκτες FTSE All-World Index, FTSE Emerging Index, FTSE Global Mid Cap Index, FTSE MPF All-World Index και FTSE Global Style Index θα μειωθεί στο 59,79% από 67% πριν.
Στον αντίποδα, στήριγμα στο Γ.Δ. με άνοδο άνω του 1% έδωσαν μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Jumbo, Σαράντης και Fourlis, καθώς επίσης οι ΟΤΕ, Motor Oil, EXAE, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development και Cenergy Holdings.
Στο χώρο του Mid Cap, ξεχώρισε η AVAX με άνοδο 5,96%, η Παπουτσάνης +3,36%, Νηρέας +2,49%, Έλτον +1,52%, ΙΑΣΩ +1,37% κ.λπ., ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως MLS (-3,97%), Attica Bank (-2,71%), MIG, Intracom Holdings, Intrakat, Πλαίσιο και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα υπήρξε σε μετοχές όπως Forthnet, ΑΕΓΕΚ, Φιερατέξ, Ίλυδα, Επίλεκτος και Trastor, ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως Audiovisual, CPI, Κορδέλλου, Lavipharm, Mevaco, Μουζάκης, Δρομέας και Αγρ. Οίκος Σπύρου.