Τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου γίνονται όλο και καλύτερα-τουλάχιστον βάση των δελτίων Τύπου των εταιρειών- ενώ το πιθανότερο είναι να κυοφορούνται ανακοινώσεις και από άλλες εταιρείες που «τρέχουν» κλινικές δοκιμές Φάσης 3. Ενώ οι αγορές πανηγυρίζουν την επόμενη μέρα της πανδημίας, τα περισσότερα κράτη παλεύουν για τον έλεγχο της.
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα σημειώνουν άνοδο και στις 50 πολιτείες της χώρας, με τις νοσηλείες να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ο τιμονιέρης της Fed για άλλη μια φορά κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα γενναιόδωρο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για την ανάπτυξη.
H τρέχουσα σύνθεση της Γερουσίας, ήτοι 50 Ρεπουμπλικανοί - 48 Δημοκρατικοί, σίγουρα δεν θα βοηθήσει να εισακουστεί η έκκληση του Ζέρομ Πάουελ, ενώ υπενθυμίζουμε ότι εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τζόρτζια, πολλά μέτωπα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής -IIF-, το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 15 τρισ. δολάρια φέτος, αγγίζοντας τον Σεπτέμβριο τα 272 τρισ. δολάρια.
Περίπου το ήμισυ αυτής της ανόδου αφορά τον δανεισμό κυβερνήσεων στην προσπάθεια τους να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανταπεξέλθουν της κρίσης της πανδημίας. Το συνολικό χρέος των αναπτυγμένων κρατών σκαρφάλωσε στο 432% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο έναντι 380% στο τέλος του 2019, ενώ σύμφωνα με το IIF, το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί στο επίπεδο ρεκόρ των 277 τρισ. δολαρίων ως το τέλος του έτους και ο λόγος του χρέους προς το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 356%.
Βέβαια στον κόσμο των αρνητικών επιτοκίων και των αθρόων προγραμμάτων QE οι ανακοινώσεις του ΙΙF μπορεί να περνάνε στα «ψιλά» γράμματα των ειδήσεων, εντούτοις μέχρι η χρηματοοικονομική επιστήμη να φτάσει στο επίτευγμα του «δωρεάν γεύματος», καλό θα ήταν να τις έχουμε έστω στο πίσω μέρος του μυαλού μας.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δείχνει να έχει μειώσει έστω και αδιόρατα προς το παρόν τη δύναμη των αγορών, ενώ τα futures του VIX για τον Δεκέμβριο κινούνται ιδιόρρυθμα έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, προεξοφλώντας για τους παρατηρητικούς αυξημένη μεταβλητότητα στις αρχές Ιανουαρίου.
Το σήμα του RSI
Και άλλος ένας δείκτης όμως μας προετοιμάζει για μια πιθανή ανάπαυλα των αγορών, έστω με τη μορφή μιας τεχνικής ανάσας.Ο δείκτης Relative Strength Index είναι ο πιο δημοφιλής ίσως ταλαντωτής και στην ουσία δεν πρόκειται για έναν δείκτη σχετικής δύναμης όπως προϊδεάζει το όνομα του, αλλά για έναν δείκτη εσωτερικής δύναμης. Στην πραγματικότητα λοιπόν ο RSI εξετάζει πόσο ενισχυμένη φαίνεται να είναι η τρέχουσα τιμή σε σχέση με την ορμή που έχει αποκτήσει ο υποκείμενος τίτλος παρακολούθησης στις τελευταίες συνεδριάσεις. Γι’αυτό και μια επικρατούσα μέθοδος ανάλυσης του δείκτη είναι η παρατήρηση των αποκλίσεων.
Όπως παρατηρεί κανείς στα παρακάτω διαγράμματα τόσο του δείκτη Dax, όσο και του δείκτη S&P 500, οι αποκλίσεις αυτές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Το ίδιο παρατηρεί κανείς στον γαλλικό δείκτη CAC, ενώ και ο δείκτης Nasdaq παρουσίασε τις προηγούμενες εβδομάδες σοβαρές αποκλίσεις με σαφή αποτύπωμα στην τρέχουσα τεχνική εικόνα.
Η παρατήρηση αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε μια τεχνικής μορφής διόρθωση τις επόμενες ημέρες.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
To σήμα ενός τέτοιου σεναρίου για τον δείκτη Dax θα δοθεί με καθοδική διάσπαση των 13062 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος και με πρώτη στήριξη τη ζώνη 12773-12816, δεύτερη στήριξη τις 12675 μονάδες και τρίτη και πιο σημαντική πέριξ των 12400 που είναι και μια αξιοπρεπής ανάσα της τάξης του 6%.
DAX ΗΜΕΡΗΣΙΟ
Για τη μητέρα των αγορών, τον S&P 500 το σήμα μιας τεχνικής ανάσας θα μπορούσε να δοθεί με το κλείσιμο κάτω από τις 3570 μονάδες σε επίπεδο ημερήσιου διαγράμματος και με πρώτη ισχυρή στήριξη στη ζώνη των 3420 -3470 μονάδων και με τη επόμενη μεγάλη στήριξη στις 3270 μονάδες. (σ.σ: Οι ενδιάμεσες στηρίξεις είναι εμφανείς στα παρακάτω διαγράμματα).
S&P 500 ΗΜΕΡΗΣΙΟ
S&P 500 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ
Χρυσός
Όσον αφορά τώρα το πολύτιμο μέταλλο, συνεχίζεται η ταλαιπωρία του πέριξ του 30αρη σε εβδομαδιαία βάση. Αν χαθεί το επίπεδο των 1853 δολαρίων/ουγγιά πάντα σε εβδομαδιαία βάση τότε το διάγραμμα ανοίγει για τα 1720 δολάρια/ουγγιά, ένα δελεαστικό επίπεδο για τους μακροπρόθεσμους λάτρεις του πολύτιμου μετάλλου. Αντίθετα, η διακράτηση της τρέχουσας ζώνης και το εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τα 1900 δολάρια/ουγγιά θα δώσει σήμα νέας ανοδικής κίνησης.
Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο τεχνικά σενάρια έχουν σοβαρές πιθανότητες, καθώς ο χρυσός ευνοείται μεν από την ενίσχυση της ζήτησης στην Ινδία και στην Κίνα- η οποία τείνει μάλιστα να προσεγγίσει τα προ - COVID επίπεδα- ταλαιπωρείται δε από την μείωση των εισροών στα ETFs.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.