Θετικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα για την οικονομία και την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 313.000 θέσεις εργασίας με τους οικονομολόγους να προβλέπουν μόνο 222.000 θέσεις σε σχετικές δημοσκοπήσεις.
Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακή αύξηση κατά 0,4% στις 379 μονάδες με τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.
Επιπλέον, ανοδικά κατά 0,03% κινείται ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.213 μονάδες, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει ισχυρότερη αύξηση κατά 0,61% στις 12.400 μονάδες
Στη Γαλλία ο CAC καταγράφει κέρδη κατά 0,27% στις 5.275 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που κερδίζει κατά 0,29% στις 22.679 μονάδες.
Τέλος, αύξηση σημειώνει και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,54% στις 5.446 μονάδες.
Στα μακροοικονομικά νέα, οι επιχειρήσεις στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με επιπρόσθετα κόστη ύψους 58 δισεκατομμυρίων λιρών (80 δισ. δολαρίων, 65 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση εάν το Brexit γίνει χωρίς συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών, με τον βρετανικό χρηματοοικονομικό τομέα να είναι ο κλάδος της οικονομίας που θα πληγεί σκληρότερα, κατά υπολογισμούς που περιέχει έκθεση η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Οι εταιρείες των 27 άλλων κρατών μελών της ΕΕ εκτός της Βρετανίας θα κληθούν να καταβάλλουν 31 δισ. λίρες τον χρόνο για δασμούς και άλλους φραγμούς εάν το Λονδίνο αποχωρήσει χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους του διαζυγίου, σύμφωνα με την έκθεση αυτή της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman και της δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance.
Από την άλλη, οι βρετανοί εξαγωγείς θα κληθούν να καταβάλλουν 27 δισ. λίρες για επιπρόσθετα κόστη κάθε χρόνο.
Ασιατικοί δείκτες
Δυνατό ξεκίνημα εβδομάδας σημείωσαν και οι ασιατικές χρηματαγορές, καταγράφοντας σταθερά κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, καθώς άμβλυναν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
Ωστόσο η αισιοδοξία των επενδυτών μετριάστηκε εν μέρη εξαιτίας ενός σκανδάλου στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe και ο στενός του σύμμαχος, ο υπουργός Οικονομικών Τaro Aso, οποίοι δέχθηκαν σήμερα νέες πιέσεις σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη συγκάλυψη της υπόθεσης.
Σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο από το υπουργείο Οικονομικών, αντίγραφα των οποίων είδε το Reuters, οι αναφορές στον Abe, τη σύζυγό του και τον Aso αφαιρέθηκαν από τα έγγραφα του υπουργείου που αφορούσαν την πώληση μια κρατικής έκτασης σε μια εταιρία διαχείρισης σχολείων που είχε σχέσεις με τη γυναίκα του Abeε, την Akie.
Ο Abe, που διανύει τον έκτο χρόνο του στην εξουσία, έχει αρνηθεί ότι ο ίδιος ή η γυναίκα του ευνόησαν την εταιρία Moritomo Gakuen και έχει πει ότι θα παραιτηθεί εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
Οι υποψίες για συγκάλυψη του θέματος θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά του Abe και να πλήξουν τις ελπίδες του για μια τρίτη θητεία ως ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP).
Να σημειωθεί, επίσης, ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει τεταμένο εξαιτίας της απόφασης του Donald Trump για επιβολή δασμών στο χάλυβα και στο αλουμίνιο. Στο επίκεντρο βρίσκεται, επίσης, και η πιθανή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un.
Στα ταμπλό, αύξηση κατά 1,65% σημείωσε ο ιαπωνικός Nikkei στις 21.824,03 μονάδες. Αντίστοιχα, στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε κατά 1% στις 2484,12μονάδες
Επιπλέον, κέρδη κατά 1,93% κατέγραψε και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στις 31594,3 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite κέρδισε 0,58% στις 3326,33 μονάδες.
Τέλος, άνοδο σημείωσε και ο αυστραλέζικος ASX 200 κατά 0,55% στις 5996,10 μονάδες.