Σημαντική άνοδο κατέγραψαν την Τρίτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα δείχνουν επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ θετικά αποτιμήθηκαν οι διευκρινιστικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 367,4 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,3%, με όλους τους επιμέρους τομείς να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος, ενώ ισχυρή άνοδο 3% κατέγραψε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 2,13% και έκλεισε στις 12.523 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.017 μονάδες, με άνοδο 1,39%.
Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,21% στις 6.320 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,86% στις 19.841 μονάδες.
Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 7.438 μονάδες, με άνοδο 1,26%.
Στα εταιρικά νέα, «βουτιά» 19% κατέγραψε η μετοχή της Wirecard, στον απόηχο του σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο CEO της εταιρείας Μάρκους Μπράουν, μετά την αποκάλυψη ότι οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να βρουν περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά.
Οι συνεδριάσεις των αγορών ξεκίνησαν σε κλίμα έντονης ανησυχίας μετά τις δηλώσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου για εμπορικά ζητήματα Πίτερ Ναβάρο για τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, ωστόσο οι δείκτες άρχισαν να ενισχύονται μετά τις διευκρινίσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου για εμπορικά ζητήματα Πίτερ Ναβάρο για το ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει τελειώσει. Οι δηλώσεις του Ναβάρο έγιναν μετά τη συνέντευξη του στο Fox News στην οποία φάνηκε να υποστηρίζει το αντίθετο.
Ο Ναβάρο διευκρίνισε ότι η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας δεν έχει τελειώσει, και δήλωσε πως τα σχόλιά του είχαν «ληφθεί εκτός πλαισίου». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε μέσω tweet ότι «η εμπορική συμφωνία με την Κίνα παραμένει πλήρως ανέπαφη. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν να τηρούν τους όρους της Συμφωνίας!».
Παράλληλα, η ιστορική ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης αμβλύνθηκε αυτόν τον μήνα καθώς μεγάλο των επιχειρήσεων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω της πανδημίας άνοιξαν και πάλι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, αναφέρει το Reuters.
Παρόλο που εξακολουθούν να καταγράφονται νέα κρούσματα του κορονοϊού, κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για την ευρωζώνη της IHS Markit, που θεωρείται καλό μέτρο οικονομικής ευρωστίας, ανέκαμψε στις 47,5 μονάδες από τις 31,9 του Μαΐου, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Τον Απρίλιο, είχε διαμορφωθεί στη χαμηλή τιμή-ρεκόρ των 13,6 μονάδων. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πιο μέτρια αύξηση στις 42,4 μονάδες.
«Ο προκαταρκτικός PMI για την ευρωζώνη υποδεικνύει μια ακόμα σημαντική άμβλυνση της ύφεσης στην περιοχή τον Ιούνιο. Η παραγωγή και η ζήτηση εξακολουθούν να υποχωρούν, αλλά δεν βρίσκονται πλέον σε κατάρρευση», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.
Ωστόσο, επέστρεψε η αισιοδοξία για τον ερχόμενο χρόνο, με τον δείκτη μελλοντικής παραγωγής, που ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων για τρεις μήνες, να ανακάμπτει στις 55,7 από τις 46,8 μονάδες.
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα, αλλά η επιβράδυνση ήταν πολύ μικρότερη. Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στις 47,3 από τις 30,5 μονάδες, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση στις 41,0 μονάδες.
Υποδεικνύοντας ότι υπήρχε κάποια τουλάχιστον συσσωρευμένη ζήτηση όσο οι πολίτες είχαν αναγκαστεί να κλειστούν στα σπίτια τους, ο δείκτης επιχειρήσεων σκαρφάλωσε από στις 45,6 από τις 29,9 μονάδες.
Ανησυχητικός για τις κυβερνήσεις όμως είναι ο δείκτης της απασχόλησης, που παρέμεινε σταθερά κάτω από τις 50 μονάδες, στις 41,3, παρόλο που παρουσίασε άνοδο από τις 37,6 μονάδες του Μαΐου.