Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη μέρα της εβδομάδας οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω των σχεδίων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που προανήγγειλαν κορυφαίες οικονομίες όπως η Κίνα και η Γερμανία, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1,14% και ολοκλήρωσε στις 373,86 μονάδες, με όλους τους κλάδους του να εμφανίζουν θετικό πρόσημο και τον τομέα των πρώτων υλών να ενισχύεται άνω του 2%.
Αντίστοιχα, κέρδη 1,32% κατέγραψε ο γερμανικός DAX που έκλεισε στις 11.715 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ενισχύθηκε κατά 1,34% και ολοκλήρωσε στις 5.371 μονάδες, ενώ παρά τις περιδινήσεις του Brexit σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκε και ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο, κλείνοντας στις 7.189 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,02%.
Ακόμα καλύτερη εικόνα παρουσίασε ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο, που πραγματοποίησε άλμα 1,93% στις 20.715 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 8.733 μονάδες με κέρδη 0,73%.
Το θετικό κλίμα προέκυψε σε μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, ο οποίος επισήμανε χτες πως η Γερμανία έχει τη δημοσιονομική ικανότητα να μετριάσει οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική κρίση με «πλήρη ισχύ». Μάλιστα σημείωσε ως το Βερολίνο μπορεί ξοδέψει περίπου 50 δισ. ευρώ σε επιπλέον δαπάνες.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας παρουσίασε μια σημαντική μεταρρύθμιση στα επιτόκια με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που επηρεάζεται αρνητικά από τον εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Στα εταιρικά νέα, η βρετανική εταιρεία ζυθοποιίας και καταστημάτων παμπ είδε τη μετοχή της να καταγράφει εντυπωσιακό άλμα 51% προς το τέλος των συναλλαγών, αφότου ανακοίνωσε ότι μονάδα της Asset Holdings του Χονγκ Κονγκ θα την εξαγοράσει έναντι 2,7 δισ. λιρών.