Η κλιμάκωση των απωλειών των ευρωπαϊκών αγορών που πλέον υποχωρούν έως 1,56% αλλά και ο γενικότερος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και των επιχειρήσεων μετά το άνοιγμα της αγοράς, φέρνει μεγάλη επιφυλακτικότητα και στο ΧΑ γύρισε πτωτικά και στο όριο των 600 μονάδων.
Σήμερα είχαμε το περαιτέρω άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας με την επαναλειτουργία 66.010 επιχειρήσεων ύστερα από σχεδόν δύο μήνες λουκέτου, κάτι που αρχικά έδωσε μια ώθηση θετικής ψυχολογίας, όμως ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα, είναι εξαιρετικά μεγάλος.
Μολονότι υπάρχει κάποια κινητικότητα σήμερα στην αγορά, καθώς αρκετοί καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν αγαθά που δεν μπορούσαν όσο ήταν κλειστά τα καταστήματα, εντούτοις είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις άνοιξαν σε μια… καινούρια πραγματικότητα.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, πλήττεται τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση, ενώ οι επιχειρήσεις, πλην εξαιρέσεων, άνοιξαν με… πτωτικό gap (πτωτικό κενό) συγκριτικά με τους τζίρους που κατέγραφαν πριν τον ερχομό της κρίσης του κορονοϊού. Μάλιστα, τα εμπορικά καταστήματα προβαίνουν σε εκπτώσεις έως και 70% προκειμένου να ελκύσουν καταναλωτές, να κάνουν τους πρώτους τζίρους τους, αλλά και να ξεστοκάρουν, μετά από δύο μήνες απραξίας.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης κινούμενος σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης έχει γυρίσει σε πτωτική τροχιά, διαπραγματευόμενος στις 602 μονάδες με πτώση 0,26% και ως φαίνεται η μάχη για τη διακράτηση των 600 μονάδων θα συνεχιστεί έως το τέλος της ημέρας.
Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης που καθιστά εντελώς «ρηχή» την όποια κίνηση, είναι η νέα μείωση της αξίας συναλλαγών που διαμορφώνεται μόλις στα 16 εκατ. ευρώ, ύστερα από σχεδόν πέντε ώρες συνεδρίασης! Πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα σε όλες τις έως τώρα συνεδριάσεις του Μαΐου, που δείχνει ότι τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις πρωτοβουλίες τους.
Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 40,9 εκατ., μειωμένος κατά 27,3% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου, ενώ την περασμένη Παρασκευή κατήλθε στα 31,9 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί τη μικρότερη των τελευταίων δυόμισι μηνών, ενώ και σήμερα το τέμπο είναι πολύ αργό.
Το Χ.Α. ύστερα από το μίνι ράλι αντίδρασης και μερικής ανασύνταξης που έκανε κατά τη διάρκεια του Απριλίου όπου ενισχύθηκε κατά 12,53%, δεν μπόρεσε να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή των 640 – 650 μονάδων, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί εκ νέου προς την 600 μονάδων, επίπεδα που διασώθηκαν οριακά αλλά μοιάζουν επισφαλή.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η βασική περιοχή αντίστασης παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630- 640 μονάδων ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις εντοπίζονται στο εύρος 580 – 590 μονάδων. Η ισορροπία που παρατηρείται στις 600 μονάδες έχει μαζέψει τις αποκλίσεις των κινητών μέσων με αποτέλεσμα ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών να εφάπτεται πλέον στα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη, ενώ οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους διαπραγμάτευσης υποδηλώνοντας την απόλυτη ουδετερότητα».
Σ’ ότι αφορά τα στατιστικά της ημέρας, πλήρης αδυναμία αντίδρασης δείχνει ξανά ο τραπεζικός δείκτης που υποχωρεί οριακά 0,06% παρά την πτώση άνω του 9% της περασμένης εβδομάδας, ενώ στο χώρο του Large Cap πτωτικά πλέον έχουν γυρίζει οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Motor Oil, Eurobank και Εθνική.
Θετικά, στηρίζοντας την προσπάθεια του Γ.Δ. για τις 600 μονάδες κινούνται οι Aegean Airlines και Τιτάν που κερδίζουν από 5,62% και 3,44% αντίστοιχα, ενώ ήπια άνοδο σημειώνουν οι Jumbo, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Baznk και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap, η εικόνα είναι μοιρασμένη, όπως πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Πλαστικά Θράκης, AVAX, Ολυμπιακή Τεχνική, Autohellas, Cenergy Holdings, Κέκροπας και Intrakat. Στο σύνολο της αγοράς 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 58 που υποχωρούν.