Με τους δείκτες της Wall Street να αφήνουν καλή παρακαταθήκη χθες, με τον Dow Jones να κερδίζει 1,46%, τον S&P 500 +1,55% και το Nasdaq +2,06%, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σταθεροποιητικά σήμερα, κρατώντας όμως τα χθεσινά τους κέρδη.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο αν και στο ξεκίνημα έκανε προσπάθεια για τις 610 μονάδες, πλέον «παλεύει» να κρατήσει τη ζώνη ψυχολογίας των 600 μονάδων.
Η αγορά είναι νευρική και ανασφαλής, χωρίς σημαντικούς εγχώριους καταλύτες, ενώ παραμένει υπό την «αιχμαλωσία» της επικείμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley Capital International, με αποκορύφωμα την προσεχή Παρασκευή 30 Νοεμβρίου που θα ολοκληρωθούν οι κινήσεις.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης παρ' ότι στο ξεκίνημα έφτασε έως το υψηλό των 609,28 μονάδων, πλέον παλεύει να κρατηθεί πάνω από τις 600 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 604 μονάδες με οριακή άνοδο 0,24%, ενώ η αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 34 εκατ. ευρώ και είναι ενισχυμένη ξανά λόγω του MSCI.
Κύρια στήριξη στο Γ.Δ. δίνει ο τίτλος της Coca Cola HBC που έφτασε να κερδίζει έως 5,85%, ενώ πλέον ενισχύεται σε ποσοστό 5%, ποσεγγίζοντας ξανά τα 27 ευρώ, διορθώνοντας μερικώς την κατάσταση από τις πρόσφατες πιέσεις που (στις 20 Νοεμβρίου) έστειλαν τον τίτλο στα 25,30 ευρώ, όχι μακριά από τα χαμηλά έτους.
Θυμίζουμε πως χθες η αγορά δέχτηκε ένα ακόμη ισχυρό «χτύπημα» στην ψυχολογία της, με μια συνεδρίαση που άφησε εξαιρετικά κακή γεύση σε όσους τόλμησαν σε αγορές το πρωί. Έγινε ένα μνημειώδες «άδειασμα» των πρωινών αγοραστών και όσων πίστεψαν ότι – τελικώς – ύστερα και από το deal μεταξύ Eurobank και Grivalia Properties, δημιουργούνται συνθήκες για κάποια καλή αντίδραση.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να κερδίζει έως 2,72%, όμως λίγο πριν το τέλος «έγραφε» απώλειες 0,37%, για να κλείσει στις δημοπρασίες στο οριακό +0,14%. Η Eurobank παρ' ότι έφτασε να κερδίζει έως και 24,89% έκλεισε μόλις στο +4,31%, ενώ η Grivalia Properties που ενισχύονταν έως 15,20%, το φινάλε έκλεισε με άνοδο 6,28%.
Η αγορά επιβεβαιώνει ότι αυτή την εποχή κυριαρχείται από φοβικά σύνδρομα, κάκιστη ψυχολογία χωρίς όραμα και καταλύτες, αδυνατώντας να βγάλει ουσιαστική αντίδραση δύο ή τριών συνεδριάσεων με όγκους και τζίρους, προσεγγίζοντας ξανά την περιοχή των 640-650 μονάδων.
Έως τις 30 Νοεμβρίου εξυπακούεται ότι καμιά ασφαλής εκτίμηση – πρόβλεψη για την πορεία της αγοράς δεν μπορεί να γίνει, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσες θα είναι οι ρευστοποιήσεις από τα χαρτοφυλάκια στις τράπεζες αλλά – πιθανότατα – σεε άλλα «χαρτιά» του FTSE 25, καθώς μειώνεται γενικότερα η στάθμιση της Ελλάδας στο δείκτη MSCI Emerging Markets.
Κατά τα λοιπά, οι τράπεζες έχουν μεικτή εικόνα, με την Πειραιώς να πιέζεται άνω του 3%, την Εθνική -1,67%, ενώ καλύτερη εικόνα έχουν οι Eurobank και Alpha Bank.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, πλην της Coca Cola HBC που δεσπόζει, βοήθειες δίνει και η Aegean Airlines, ενώ ηπιότερη άνοδο καταγράφουν οι Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ.
Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 3% δέχεται η Jumbo, στο -2,75% είναι η Fourlis, στο -2,33% ο ΟΛΠ, ενώ πτώση άνω του 1% καταγράφουν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, EXAE, Grivalia Properties και Lamda Development.
Αδιάφορη και χωρίς ουσιαστικό στίγμα είναι η εικόνα και στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχωρίζει η Νηρέας που έφτασε έως το +26% ενώ πλέον ενισχύεται 7,44% με πλέον των 62 χιλ. τεμαχίων, ενώ κινητικότητα υπάρχει και στη Σελόντα που κερδίζει 6,67%.
Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα άλλαξε υπέρ των short, καθώς 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 55 που υποχωρούν.