Ο όρος mining όταν αναφερόμαστε σε κρυπτονομίσματα προσεγγίζει την οικονομική δραστηριότητα για την επαλήθευση των συναλλαγών σε ένα δημόσιο δίκτυο blockchain όπως το Bitcoin. Οι miners επιβραβεύονται με κρυπτονομίσματα που δημιουργούνται από το δίκτυο (γνωστό ως πληθωρισμός) για την παροχή ασφάλειας στο δίκτυο. Αν και υπάρχουν διαφορετικοί αλγόριθμοι, ο πιο συνηθισμένος είναι το Proof of Work, ο οποίος απαιτεί την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών αλγορίθμων τα οποία απαιτούν υψηλή υπολογιστική ισχύ και δαπανούν πολύ ενέργεια.
Η δυσκολία εξόρυξης μετριέται με το hashrate, δηλαδή την υπολογιστική ισχύ ανά δευτερόλεπτο εξόρυξης. Πιο συγκεκριμένα είναι η ταχύτητα εξόρυξης και απλουστευτικά μπορούμε να πούμε ότι αναφέρεται στον αριθμό των υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο.
Στην περίπτωση του Bitcoin, η δυσκολία υπολογίζεται κάθε 2016 blocks. Την στιγμή που γράφεται η δυσκολία ξεπερνάει τα 128,72 ΕΗ/s. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι οι πιθανότητες κάθε προσπάθεια να επιλύσει τον αλγόριθμο ισοδυναμεί σε 1 στα 12,8 τρισ (!).
Όσο μεγαλώνει ο αριθμός των miners, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία της εξόρυξης στο δίκτυο. Η διαδικασία επαλήθευσης του κάθε block συναλλαγών διαρκεί δέκα λεπτά.
Η επιβράβευση για το δίκτυο του Bitcoin, είναι σχεδιασμένη να αλλάζει κάθε 210.000 blocks, δηλαδή περίπου 4 χρόνια. Η αμοιβή είναι 6,25 BTC και κάθε φορά αυτό το ποσό μειώνεται κατά 50%. Ο λόγος είναι προφανές. Η τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin αναμένεται να αυξάνεται, καθώς αυτό εδραιώνεται. Επιπλέον οι miners κερδίζουν τα τέλη των συναλλαγών που δαπανούν οι χρήστες για την υλοποίηση συναλλαγών στο δίκτυο.
Στο μέλλον τα τέλη αυτά θα γίνουν η μοναδική πηγή εσόδων για τους miners. Αυτό αναμένεται περίπου το έτος...2140.
Ποια ρίσκα ενέχει η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων
Το σημαντικότερο ρίσκο αποτελεί το οικονομικό. Κάποιος πρέπει να τοποθετήσει μεγάλα κεφάλαια για να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο συνδυασμός αύξησης τελών ενέργειας, και πιθανή πρώτη στην διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων μπορεί να καταστήσει την δραστηριότητα ζημιογόνο.
Το δεύτερο ρίσκο λόγω της κατανάλωσης ενέργειας, είναι η νομοθετική πρωτοβουλία. Σε χώρες όπως η Αλγερία, Πακιστάν, Αίγυπτο, Νεπάλ, Βολιβία, και Εκουαδόρ η διαδικασία της εξόρυξης απαγορεύεται. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ο εξοπλισμός μπορεί εύκολα να μετεγκατασταθεί σε άλλη χώρα.
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς τεχνικές mining
CPU Mining
Αποτελούσε αρχικά τον πιο διαδεδομένο τρόπο εξόρυξης, χρησιμοποιώντας την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ωστόσο, πλέον η διαδικασία αυτή δεν είναι ανταγωνιστική.
GPU Mining
Οι κάρτες γραφικών πριν την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ήταν δημοφιλείς κυρίως αναφορικά με την δραστηριότητα των video games. Τα τελευταία χρόνια η χρήση καρτών γραφικών για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις των εταιρειών όπως η Nvidia & AMD που έγιναν ανάρπαστες κυρίως για το δίκτυο Ethereum. Αυτή την στιγμή στην αγορά υπάρχει σημαντική έλλειψη.
ASIC Mining
Tα ASICS είναι microchips που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την επίλυση των αλγορίθμων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ένα Bitcoin ASIC μπορεί να επιλύσει τους αλγορίθμους 100.000 φορές πιο γρήγορα από το καλύτερο μοντέλο CPU που κυκλοφορεί. Τα ASICS είναι ειδικά σχεδιασμένα για έναν hashing αλγόριθμο, που σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά για κάθε διαφορετικό κρυπτονόμισμα που επιθυμείτε. Ένα ASICS κυμαίνεται στο κόστος των χιλιάδων δολλαρίων, Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής είναι οι Bitmain, Canaan, MicroBTC & Ebang.
Λόγω του ειδικού σχεδιασμού τους τα συγκεκριμένα μηχανήματα παράγουν ιδιαίτερο θόρυβο και εκλύουν υψηλή θερμοκρασία για την οποία απαιτείται ειδική ψυκτική κατασκευή στον χώρο που τοποθετούνται. Επίσης καταναλώνουν πολύ υψηλή ενέργεια, για αυτό το λόγο οι miners τα τοποθετούν σε χώρους με χαμηλό κόστος ενέργειας και ψυχρό κλίμα.
Πολλά κρυπτονομίσματα είναι σχεδιασμένα ώστε ο αλγόριθμος τους να μην είναι ιδανικός για τα μηχανήματα ASICS, λόγω του κόστους τους, χρησιμοποιώντας “δημοκρατικές” λύσεις με τις οποίες ο καθένας μπορεί να συμμετέχει λόγω των τεχνικών προδιαγραφών.
FPGA Mining
Η Επιτόπια Συστοιχία Προγραμματιζόμενων Πυλών χρησιμοποιείται σε τομείς όπως η αεροναυπηγική. Η βασική διαφορά με την ASIC είναι ότι μπορεί να επαναπρογραμματιστεί. Η συγκεκριμένο λύση δεν ήταν αρκετά διαδεδομένη λόγω του πολύ υψηλού κόστους και έλλειψης προσφοράς, της δυσκολίας εγκατάστασης, και την δημοφιλία των ASICS.
Το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων έχει η Bitmain η οποία μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή το 2021. Παρά την δυναμική, η εταιρεία διασπάστηκε στα δύο λόγω της διαφωνίας των δύο ιδρυτών που πλέον έχουν μοιράσει τις δραστηριότητες της εταιρείας και ακολούθησαν ξεχωριστούς δρόμους. Η επίλυση μόνο εύκολη δεν ήταν καθώς ακολούθουσαν δικαστικές διαμάχες, ακόμα και χρήση βίας. Αυτή την στιγμή η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στην εκτέλεση των παραγγελιών με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
Με βάση τα στατιστικά των τελευταίων ημερών, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία της εξόρυξης γίνεται από έναν μικρό αριθμό mining pools. Tα mining pools είναι ομάδες miners που ενώνουν την υπολογιστική ισχύ τους σε ένα δίκτυο και απολαμβάνουν τα κέρδη με βάση την συνεισφορά τους στο δίκτυο. Ο λόγος που έχουν δημιουργηθεί αυτές οι δεξαμενές είναι για να καταστήσουν τα κέρδη των παραγωγών πιο προβλέψιμα.
Εάν μια ομάδα κατάφερνε να διατηρήσει το 51% του δικτύου, θα μπορούσε να επιτεθεί στο δίκτυο, και να κλέψει κρυπτονομίσματα χρηστών. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα έριχνε το Bitcoin στο μηδέν καθώς κανένας δεν θα αγόραζε με τον κίνδυνο να κλαπούν τα κρυπτονομίσματα του.
Πού βρίσκονται οι φάρμες εξόρυξης
Αν και αυτό είναι αδύνατο να απαντηθεί με ακρίβεια, με τα διαθέσιμα δεδομένα το 77% της παραγωγής προέρχεται από την Ασία (Κυρίως Κίνα και Μογγολία), το 10% από την Ευρώπη, το 1 % από την Λατινική Αμερική, 4% από την Μέση Ανατολή και Αφρική (κυρίως Ιράν και Ιράκ) και το 8% από την Αμερική και τον Καναδά.
Το κόστος της επένδυσης - Πόσο κερδοφόρο είναι;
Το 45% του κόστους εξόρυξης υπολογίζεται ότι διατίθεται για την αγορά εξοπλισμού, ενώ το υπόλοιπο 55% κατανέμεται σε έξοδα διαχείρισης (ενέργεια, ασφάλεια, ανθρώπινο δυναμικό, διοίκηση). Το 75% από τα έξοδα διαχείρισης αποτελεί το κόστος τελών ενέργειας.Φυσικά αυτή η κατανομή ποικίλει με βάση το κρυπτονόμισμα.
Με βάση τα δεδομένα που διαθέτουμε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έχουν οι παραγωγοί από την Κίνα, όπου άλλωστε είναι και η συντριπτική πλειοψηφία της δραστηριότητας.
Το κόστος της ενέργειας
Το μέσο κόστος παγκοσμίως για την απόκτηση ενέργειας ανέρχεται στα $0,046 την κιλοβατώρα. Το χαμηλότερο κόστος εντοπίζεται στην Κίνα και την Μογγολία και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Sishuan, Xinjiang και στην Inner Mongolia.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge, το 76% των παραγωγών χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Βασική πηγή αποτελεί η υδροηλεκτρική ενέργεια. Ακολουθεί το κάρβουνο, τρίτο το φυσικό αέριο και εν συνεχεία η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Έχει πολύ ενδιαφέρον και η κατανομή κρυπτονομισμάτων που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των παραγωγών ανάλογα με την γεωγραφική κατανομή αυτών.
Σημείωση: Το συγκεκριμένο άρθρο αφιερώνεται στον εκδότη του Liberal και του Liberal Markets, Θανάση Μαυρίδη, ο οποίος στο τέλος παρουσίασης που αφορούσε «Την οικονομικά της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων» έδειξε τέτοιο ενθουσιασμό μονολογώντας...«Μάνα θα πάω στα ορυχεία»
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.